Blog

 • Straf in de klas…

  In de hoek staan, een al oude manier om kinderen straf te geven als ze zich hebben misdragen. Handjes op de rug en als de juf echt boos was dan moest je ook nog met je gezicht naar de muur staan. Als kind begon je of harder te lachen of je eerste traan begon te rollen, want je krijgt toch wel een heel bijzondere manier van aandacht. Ben je gevoelig of hardleers? Per kind is dit altijd maar weer anders. De één had al spijt als ie naar de strafhoek liep en smeekte om toch geen straf te krijgen maar die ander deed het graag om in de picture te staan bij zijn of haar mede-klasgenoten. Door gek gedrag begon vaak iedereen te lachen in de klas en de juf begon te dreigen… ‘wie nu nog lacht mag ernaast komen staan… ‘

  “Ben je gevoelig of hardleers? Per kind is dit altijd maar weer anders”

  Iedere lach betekende vertrekken naar de strafhoek. Twee of drie kinderen kwamen erbij en het duo of trio vormde zich… uiteindelijk ging de juf verder met de les totdat… Na een half uur alle drie of vier smeekten of ze weer terug mochten bij de rest van de klas. ‘Kun je weer normaal doen’ vroeg de juf en iedereen antwoordde ‘ja’… Daar liet de juf het niet bij zitten, want ‘wat ja?! ‘ klonk door de klas… ‘Ja juf’ klonk door het duo of trio en ze werden geseind om weer terug te komen bij de rest. De klas was weer herenigd en het duo / trio werdt nog even in de gaten gehouden… De meester was vaak wel strenger. Met z ’n kneep in de bovenarm of achterin de nek wist je dat je tever was gegaan en vooral in de pauze of na schooltijd moest je het bezuren. Strafschrijven door een bepaalde regel honderd keer te herhalen en het gemene was dat het soms mee naar huis moest… Hoe leg je dat je ouders uit?

  “De meester was vaak wel strenger. Met z ’n kneep in de bovenarm of achterin de nek wist je dat je tever was gegaan”

  Straf op school en dan ook nog thuis, dat werd dus echt niet je dag! Of bleef het bij een preek? De leraar was streng maar rechtvaardig. Geen pauze voor jou! Dat betekende dus niet spelen met je favoriete schoolgenootje waar je verliefd op was. Balen! Iedereen gaat na het lunchen naar buiten, behalve jij… Jij zit binnen straf te schrijven! Misschien krijg je de honderd strafregels nog op tijd af voordat de bel gaat… Gauw door schrijven dus en als je klaar bent maar hopen dat je alsnog naar buiten mocht. Spelen met je klasgenoten of dat meisje waar je verliefd op was. Tjah ook als kind werd je al geconfronteerd met je daden en soms ook al pijnlijk. Eigen schuld dikke bult! Ach… die juf of meester viel ook wel weer mee, als je je gedroeg had je er een heel tof persoon aan. Leerzaam en een kindervriend en dan had je ook respect voor hem of haar.

  “Straf op school en dan ook nog thuis, dat werd dus echt niet je dag!”

  De meester of juf die spannende verhalen voorlas terwijl de hele klas stil was… Dat uurtje dat we even het bos in mochten om van de herfst te genieten, dat was toch een verwennerij? Even een les niet in de schoolbanken maar in de natuur kijken naar de pracht van de herfst, wat wil je nog meer?! En als er een speurtocht was uitgestippeld dan kon de dag niet meer stuk! Straf was er meestal buiten niet bij, en als het wel zo was dan moest je bij de juf of meester lopen of misschien helemaal achterin de rij. Vroeger kreeg je nog weleens een flinke schop onder je kont of een draai om je oren, maar tegenwoordig is dat er niet meer bij… Is het goed dat er een corrigerende tik was of is het absoluut niet goed? Daar zijn vele verschillende meningen over! De leraar of lerares moet het goede voorbeeld zijn en links of rechtsom… Ze bouwen aan de toekomst van hun kinderen vanuit hun hart!

  “Dat uurtje dat we even het bos in mochten om van de herfst te genieten, dat was toch een verwennerij?”

 • Een uurtje langer, maar wel steeds dichterbij!

  Een uurtje langer in het donker, voor de één prettig, voor de ander minder. Een uurtje, wat is dat op een mensenleven? Helemaal niets maar in zo ‘n nacht met wind en regen kan het lang duren als je niet kunt slapen. Het is een stap verder, alweer één! De winter komt wel erg dichtbij nu… Oktober tikt door en November staat er al weer voor! Langer donker, korter licht… De natuurlijke vitamines van de zon worden alsmaar minder… Het wordt kouder, het wordt natter en winderiger… De takken van de bomen, de bladeren, ze dansen naar de pijpen van keizer Herfst. Bladeren vallen af en dan is het wachten op… Koning winter! Een harde, soms zeer harde bries van de wind gaat over in klappertanden van de kou buiten… Muts op, handschoenen aan en sjaal om! Gaan we deze winter wél schaatsen?

  “De takken van de bomen, de bladeren, ze dansen naar de pijpen van keizer Herfst”

  De tijd, anders gezegd de wintertijd, je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker weer thuis… Voor sommigen een depressie, voor de ander een normale gang van zaken in hun leven… Wordt het kouder of weer warmer? Kwakkelen of vernikkelen? Elfstedentocht? ‘s morgen vroeg voor de TV live zitten kijken als een Nederlandse traditie of wordt het in je T-shirtje binnenzitten terwijl je naar buiten kijkt… Waar blijft die winter?! Het beeld van sneeuw, vorst en ijs of de ‘verlengde herfst’? Het is niet meer zeker, het is niet meer normaal onze winter… Wit of groen landschap of allebei? Staan we dit jaar met z’n allen op het ijs of simuleren we een kunstmatige winter met een glühwein in ons eigen huis? Het weer, niets is zo onvoorspelbaar als dat! Grijs en nat of wit en blauw? Wij, met onze rookworst en soep… Gelukkig is dat in het beeld van een Hollandse winter gebleven nét zoals de stamppotten!

  “Het is niet meer zeker, het is niet meer normaal onze winter…”

  De weerman die enthousiast over een witte kerst gaat vertellen, want de kans is groot of moeten we onze kerstboom van een groen landschap halen? Elk jaar hopen we op deze witte periode… Want een witte kerst is toch haast magisch om het zo even te zeggen? Alle lichtjes in het wit dat willen we toch allemaal? Weet je nog in de kerstfilms waarbij het op kerstavond opeens gaat sneeuwen en eerste kerstdag alles wit is? Vrolijk kerstfeest terwijl je met de slee de kinderen trekt of samen naar de kerk gaat en bij aankomst het koor zonder jas en muts stille nacht zingt bij de ingang… Sneeuwballengevecht of gewoon voetballen? Het is altijd maar weer spannend wat het dit jaar wordt… Koning winter, niet meer zo sterk als vroeger, hij met zijn fratsen om alles wit te maken en te verstijven… Dat is niet meer het beeld van nu, maar een herinnering afkomstig uit vroegere tijden!

  “Sneeuwballengevecht of gewoon voetballen? Het is altijd maar weer spannend wat het dit jaar wordt…”

  Voor nu geldt, een uur langer slapen en de klok een uur terug zetten! Een uur extra, een uur langer je ogen dichthouden… Een uur langer nadenken over de zaken of een uur langer heerlijk in je droom blijven doorgaan… De klok die maar blijft doortikken tot sint juttemis of totdat de batterij leeg is… Tot het moment van opnieuw opdraaien of opwinden… Wat het ook is, de tijd tikt door en misschien maar goed ook! Tijd om te vervullen of in te vullen, alleen of samen… De klok met zijn bimbam, het horloge met zijn piepje of de mobiel met zijn deuntje… Hoe muzikaal of effectief het ook is, als het stilstaat is het een gemis! Tijd voor afspraken, eten en werk… Want waar is de wereld zonder tijd? Zonder de klok en de reminders en agenda ‘s? Tijd hebben we nodig! Tijd hebben we om te groeien en bloeien…

  “De klok met zijn bimbam, het horloge met zijn piepje of de mobiel met zijn deuntje…”

 • Internationale ‘caps lock’ dag!

  Beste lezer, vandaag is het dan zover… Het is internationale ‘caps lock’ dag! In het jaar 2000 lanceerde programmeur Derek Arnold deze speciale dag omdat mensen tevaak met de grote letters zouden typen. De ‘caps lock’ toets op bijvoorbeeld je computer of laptop is bedacht voor mensen die moeite hebben om de ‘shift’ toets te gebruiken… Zoals we allemaal weten moet je deze shift toets vasthouden om een zin of naam met een hoofdletter te beginnen, maar voor de mensen met een handicap of beperking onder ons kan dit soms erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Daarom kun je caps lock simpel indrukken om hoofdletters te typen en vervolgens dezelfde caps lock weer indrukken om weer normale blokletters in je tekst te krijgen.

  “Zoals we allemaal weten moet je deze shift toets vasthouden om een zin of naam met een hoofdletter te beginnen, maar voor de mensen met een handicap of beperking onder ons kan dit soms erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn”

  Caps lock kun je gebruiken om heerlijk mee op los te SCHREEUWEN! Ik gebruik het voorbeeld even om je te laten zien dat het als je het leest echt als SCHREEUWEN OVERKOMT. Eén ding scheelt, je stem blijft het zelfde als je digitaal schreeuwt maar mensen waarderen het niet als je het doet, bijvoorbeeld op Social media. Het kan erg handig zijn als je als ouder boos bent op je zoon of dochter en je EVEN HÉÉL DUIDELIJK WILT LATEN MERKEN DAT HIJ / ZIJ NU THUIS MOET KOMEN OM TE ETEN! Vaak zeggen naast het caps lock geschreeuw uitroeptekens ook al wel genoeg! Dit oogt wat minder ernstig maar wel duidelijk! Want als je dit leest dan ben je het toch met me eens dat ik met mijn uitroeptekens minder schreeuw maar wel duidelijk naar je ben!!! 😉 🙂

  “Je stem blijft het zelfde als je digitaal schreeuwt maar mensen waarderen het niet als je het doet”

  Goed, genoeg duidelijkheid! Ik moet je bekennen dat ik de caps lock toets bijna niet gebruik. Als blogger / schrijver sowiezo al niet omdat het zoals boven beschreven erg onbeleefd overkomt om dit te doen. Waarom zou ik trouwens gaan SCHREEUWEN op mijn blog of in mijn gedichten en columns? De caps lock toets staat ook bekend om een bekende vergissing of grap, want als je je inlogscherm van je computer of laptop hebt kun je caps lock per ongeluk of voor de grap bij iemand aanzetten. Op het moment dat iemand een wachtwoord invult om in te loggen mislukt dat omdat caps lock niet wordt geaccepteerd om hetzelfde wachtwoord in te voeren. Wist je trouwens dat 28 Juni ook in het teken staat van caps lock?

  “Waarom zou ik trouwens gaan SCHREEUWEN op mijn blog of in mijn gedichten en columns?”

  Voor een BELANGRIJKE MEDEDELING is er een uitzondering. Vooral in deze tijden van Corona kom je de hoofdletters tegen met de melding dat er speciale regels zijn of dat iets niet door kan gaan. Uiteraard wordt dit niet boos bedoeld naar de klant of lezer. Het is de meest duidelijke manier om iets duidelijk te maken. Een BELANGRIJKE MEDEDELING kan natuurlijk ook in lettergrootte vergroot worden, maar dat kost vaak wel veel ruimte. Met internationale caps lock dag zit ik alweer door dit artikel heen, waarbij heel luchtig wordt beschreven hoe het tot stand kwam en wat er irritant of juist heel duidelijk aan is! Dus, MET DE CAPS LOCK AAN OP MIJN TOETSENBORD WENS IK IEDEREEN EEN FIJNE VOORTZETTING VAN DE DAG en een prettige nacht toe 😉

  “Voor een BELANGRIJKE MEDEDELING is er een uitzondering”

 • Een nieuwe hobby is geboren!

  Beste lezer, al een tijdje ben ik geregeld met mijn spiegelreflexcamera op pad om natuur en cultuur vast te leggen. Want, zeg nu zelf, de wereld is zó mooi en zo gedetailleerd dat elke seconde bijzonder is… Een paar maanden geleden heb ik mijn spiegelreflex dan eindelijk besteld en deze kwam ‘s avonds al binnen. Natuurlijk kost het wat maar voor je hobby mag je heus weleens wat over hebben. Beelden vastleggen en vervolgens ook delen, dat is wat ik wilde doen en sinds een paar weken is ook de nieuwe website ‘Bas fotografeert’ online. Via www.basfotografeert.nl vindt je mijn online fotoalbum waar je de foto ‘s kunt bekijken. Wel moet ik je zeggen dat ik nog een beginner ben, en om meer ervaring op te doen wil ik binnenkort ook een cursus gaan volgen.

  “Volg mijn online fotoalbum via mijn nieuwe website www.basfotografeert.nl

  Natuur en cultuur, de creativiteit van mens en schepper kent geen grenzen! Velen leggen het vast en delen het! De pracht overal om je heen, de grootte of tegenovergesteld het hele kleine in beeld met een zoom zó dichtbij dat het bijna met het blote oog niet is te zien. De wereld van al haar kanten en of het nu mensen, dieren, voorwerpen, natuur of cultuur is… We leggen alles vast! Elk seizoen is bijzonder, elk seizoen kent haar fotomomenten. Dát tijdstip, en dan het ogenblik dat je vastlegt met de wel bekende veel betekenende knop op je camera. Richt, klik en kijk… En nabewerking is natuurlijk voor de meeste fotograven de vierde optie om de foto ‘kunstmatig’ nog wat meer gelikt eruit te laten zien. Mijn mening: Natuur hoeft bijna niet bewerkt te worden, de kleur zoals het hoort te zijn, zo moet het blijven op je foto die je publiceert!

  “Richt, klik en kijk… En nabewerking is natuurlijk voor de meeste fotograven de vierde optie…”

  Mijn natuurfoto ‘s komen in negentig procent rechtstreeks onbewerkt vanaf mijn camera. Geen bewerkte foto ‘s met een fotobewerkingsprogramma dus! Enkele culturistische foto ‘s worden bewerkt qua licht, contrast, schaduw, maar zéér weinig! Puur, dat moet een foto zijn… Weer of geen weer, ook hierin geldt dat elk moment bijzonder is die je vastlegt. Naderende donder of de donder voorbij… Met de heerlijke geur van regenwater is het nóg fijner om je tocht te vervolgen. En, heb je misgeschoten? Geen nood, je krijgt in de meeste gevallen een nieuwe herkansing. Ik zou het iedereen aanraden!

  “En, heb je misgeschoten? Geen nood, je krijgt in de meeste gevallen een nieuwe herkansing”

 • Geen zorgen voor de dag van morgen!

  De dag van morgen, het is onvoorspelbaar, dus neem nu niet de zorgen. Wat morgen brengt is voor niemand bekend, zelfs niet voor de beste econoom, ookal verloopt de tijd zo sloom. Hoe wordt het weer, hoe bepaalt het lot morgen de sfeer? Ook dit is niet te voorspellen, ookal zou je, hoe fout dan ook, een horoscooplijn bellen. Uitkomst is niet bekend, maar belangrijker is dat je jezelf in je positiviteit kent. Want wie weet hoe je er morgen aan toe bent? Wordt het je grote dag of loopt het af met een matige glimlach… Je weet het niet, en er is niemand om je heen die het ziet.

  De zon komt op, en dat is altijd weer top! Brengt hij vreugde of verdriet, het gaat erom dat je de stabiliteit erin ziet! Sterk of zwak, slim of minder handig, de keuze die je met je hart maakt, dat maakt je verstandig. Pijn of fijn, kleur of zwartwit, de dag van morgen verklapt je gewoon niet in welke situatie je morgen zit. Is het gewoon weer een dag op kantoor of maak je een hele grote verandering door? Staat er je iets nieuws te wachten, bijvoorbeeld een nieuwe ontmoeting of een nieuwe promotie? Geef altijd ruimte aan je emotie!

  Je leven leef je nu, met in je herinnering het verleden. Neem dat mee waar je wat aan hebt en zet het om in het heden. Strijd of winnen, ook dat laat de dag van morgen niet in je gedachten binnen. Zal de beul toeslaan of zal hij je besparen? Ook dat is iets wat de dag van morgen je nu nog niet zal gebaren. Morgen een andere look? Een ander kleurtje aan de muur? Wordt het goedkoop of duur? Wie wordt je nieuwe buur? Ook dat is nog niet te zien in het heden-avontuur! De dag van morgen eentje zonder zorgen? Vouw je handen en vraag om inzicht voor morgen…

 • Wij samen, onze universums…

  Buiten regent het hard, binnen is het heerlijk warm. De open haard knettert erop los en daar zitten wij samen naast elkaar. Mijn arm om jouw heen en jou arm om mij… We kijken elkaar diep in de ogen en zien elkaar ‘s universum. Het glinstert vol liefde en verlangen, en af en toe knipper je even omdat het nu eenmaal moet. Ik druk je voorzichtig dichter tegen me aan want oh wat hou ik toch van je! Mijn mond kust bijna het jouwe en het duurt maar even of beide universums exploderen door onze liefde! Onverslaanbaar en voor het leven, dat is het mooiste wat een mens kan overkomen. Wij, samen één, wij in elkaar ‘s armen tegen elkaar aan en de omarming bevestigt het nog meer…

  Wij, omarmd in elkaar, aan elkaar… De liefde spat om ons heen, door ons heen en terwijl jou lippen de mijne verkennen begint het bewandelen van ons liefdespad in ons leven. Ons pad samen op weg naar meer, véél meer om ons levensdoel te bereiken. Vol van liefde nemen we bezit van de hele bank want onze lichamen lijken aan elkaar te zijn gesmolten… Wat een fijn gevoel om alles van je te ontdekken, zo heerlijk en zo lief! Ik streel je over je prachtige lijf en jij over het mijne… Kippenvel, dat krijg ik ervan, zo lekker! Je ligt onder me, je ligt op me, je leunt tegen me aan en ik leun tegen jou aan… Onze liefde is als twee dansende en brandende kaarsen… Vuur van genot, en vuur van vertrouwen!

  Jouw prachtige blik, mijn verliefde blik, samen maakt dat een gigantisch universum van een prachtig leven… Verdriet maar vooral vreugde is wat ons laat groeien. Vreugde naar elkaar en de mensen om ons heen, buiten op een warme zomeravond dansen in het gras en in de winter heerlijk bij de open haard de salsa of heerlijke romantische indoor dans… Muziek is wat we horen, muziek is wat we uiten… Naar elkaar! Als jouw tranen vallen, dan vermenigvuldig ik ze met de mijne, als je lacht dan lach ik mee… Als je valt dan vang ik je op en als je succes boekt dan sta ik daar om je te omarmen omdat ik zo trots op je ben! Zo bijzonder dat je bent, zo mooi en zo lief… Dat is met geen pen te beschrijven!

  Jij, wat mensen zeggen het perfecte plaatje… Ik hoop dat je antwoord ‘ja’ zal zijn bij het altaar, want dan mag ik je ring voor altijd omdoen… Want jou wil ik voor altijd bij me, jou wil ik voor altijd gelukkig maken en jou wil ik voor altijd beschermen en verzorgen… Jij bent mijn heldin, mijn grote liefde en mijn knuffelbeer! Met je prachtige koppie lig je op mijn borst, vast naar mijn hart te luisteren dat ook voor jou klopt… Mijn hart dat mijn liefde naar jou uitstraalt en verzekerd is van liefde voor altijd! Mijn hart dat me elke dag doet zeggen dat ik van je hou… Oh mijn knuffelbeer, elke dag maar weer word ik naast je wakker, wát een prachtig leven om jou naast me te hebben als ik wakker word… Elke dag samen met jou en elke nacht jij in mijn armen of ik in de jouwe… Dát is leven, dát is genieten, dát is onvoorwaardelijk van elkaar houden, want dat doe ik… Ik hou van jou!

 • Tien jaar Rutte, Tien jaar VVD

  Beste lezer, vandaag is het tien jaar geleden dat Minister President Mark Rutte begon met zijn kabinet. Voor de één een gejuich, voor de ander een minder mooie tijd die aanbreekt… Het begon allemaal met het aanpakken van de (krediet)crisis die we zo ‘n tien jaar geleden nog aan het afronden waren, want er moest bezuinigd worden en dat betekende een keiharde aanpak bij veel mensen in de portemonnee! Enorm stijgende zorgkosten en dat vooral in het eigen risico. Als je aan de meeste mensen vroeg in 2010 of 2011, waar denk je aan bij het kabinet Rutte dan denk ik dat het antwoord was ‘de enorm hoge zorgkosten’. Alles moest op de schop, na een jarenlang ‘dweilen met de kraan open’ door Balkenende volgens sommigen. De kosten rezen de pan uit en daar moest op worden aangepakt volgens de VVD ‘ers en andere partijen die toen in het eerste kabinet Rutte zaten.

  “Alles moest op de schop, na een jarenlang ‘dweilen met de kraan open’ door Balkenende volgens sommigen”

  Terecht of onterecht, dat is een discussie die veel woede opwekt, waarom moeten Wajongers nog harder worden aangepakt terwijl ze het door hun handicap of beperking al moeilijk hebben en ook al niet veel te besteden hadden? De bijstand die werd aangepakt, en zoals net gezegd de zorg… Daar raak je vooral de kwetsbare doelgroepen enorm mee! Het leven werd aanmerkelijk duurder maar de rijken werden er wel rijker op. De kloof werd groter tussen arm en rijk! Wie niet wil werken moet voelen! Dat is een goed standpunt die dit kabinet al jaren aanhoudt. We moeten allemaal werken voor ons geld en ons normale leven en dat geldt ook voor diegenen die niet willen, of anders gezegd, die het vertikken om ook maar iets te doen! Zij werden verplicht om te solliciteren en anders geld minder of geen uitkering meer… Het kabinet Rutte is van hard aanpakken maar ook veel bezuinigen!

  “Het leven werd aanmerkelijk duurder maar de rijken werden er wel rijker op. De kloof werd groter tussen arm en rijk!”

  Mark Rutte, een nieuwe generatie die aanbreekt in Den Haag. De debatten die steeds grimmiger lijken te worden want andere partijen willen zich verdedigen tegen het keiharde beleid van de grootste, namelijk de VVD. Als kabinet moesten we meer samenwerken met de Europese Unie, en dat is ook zéker gelukt! Er komen nieuwe milieumaatregelen die voor enorme ophef zorgt binnen het Nederlandse volk, vooral bij boeren. Samengevat een kabinet dat voor behoorlijk wat opschudding zorgt maar ook op sommige plekken voor meer ‘gerechtigheid’ zorgt. De VVD, van oudsher de partij voor de rijken en daar zat de angst bij veel mensen ook toen deze partij steeds meer te zeggen kreeg… “Ze hebben overal schijt aan” vaak gezegd door de boze mensen en persoonlijk denk ik dat dat met sommige dingen ook wel zo is, maar ik wil ook eerlijk zijn dat het niet alleen maar een ellendige rotzooi is… Om het zo even te ‘formuleren’!

  “Als kabinet moesten we meer samenwerken met de Europese Unie, en dat is ook zéker gelukt!”

  Naar mijn mening zal de kloof tussen arm en rijk veel kleiner kunnen en ik denk dat dat ook écht wel mogelijk is als de rijken ook meer inleveren net zoals de ‘minder rijken of de armen’ al hebben moeten doen. Eerlijke kansen voor iedereen, want iedereen heeft het recht op een goed leven! Gelukkig hoeven we nog niet echt te klagen vergeleken met andere landen waar we geen vrijheid van meningsuiting mogen uitoefenen, waar de kogel de enige uitkomst is als je tegenstemt… Hoe we soms ook klagen, hoe begrijpelijk het ook is, vergeet nooit dat we hier in een vrij land leven waar we als persoon mogen zijn wie we zijn! Waar je als Christen God mag aanbidden, als Islamiet Mohammed mag aanbidden en als Boeddhist Boeddha mag aanbidden! Wij zijn niet verplicht om de ander te verraden als hij of zij een boeddha getatoeëerd heeft op zijn of haar bovenarm… Het kan, het mag… en zo hoort het te zijn!

  “Hoe we soms ook klagen, hoe begrijpelijk het ook is, vergeet nooit dat we hier in een vrij land leven waar we als persoon mogen zijn wie we zijn!”

 • Herfst, depressietijd!

  Beste lezer, het is weer herfst, een mooie periode van het jaar maar het bekende spreekwoord ‘de bladeren vallen van de boom’ komt weer naar voren. Voor veel mensen betekent dit dat ze weer in een depressie komen en dat zal dit jaar extra zwaar vallen vanwege de nieuwe Coronamaatregelen. Want, wat gaan onze ‘voorbeelden van Den Haag’ dinsdag weer zeggen als er een persconferentie komt? Avondklok? Misschien de horeca en theaters weer helemaal dicht? Of zal het allemaal nog wel meevallen? Het zijn vragen waar iedereen mee rondloopt en hen serieus bezighoudt. Want wat als we nergens meer naartoe kunnen en niemand meer kunnen uitnodigen? Wat als in deze tijd hetzelfde gaat gebeuren als in Maart dit jaar?

  “de bladeren vallen van de boom’ komt weer naar voren”

  De depressie, kun je het een ziekte noemen? Ik denk het wel! Elke dag dat je wakker wordt is een dag teveel met veel tegenzin! Je vindt er niets meer aan en zelfs de douche kan teveel voor je zijn als je in een flinke depressie zit. Je vindt je vrienden niet meer belangrijk en datzelfde geldt voor je familie. Jij bent depressief, jij bent diegene die afstand houdt van alles en iedereen… Het liefst lig je in bed! Bij het kortste eindje of het kleinste ding ben je al moe en wil je weer terug naar bed om te slapen en piekeren, want dát is waar je als depressief zijnde erg goed in bent! Zie dit niet als een beschuldigende boodschap trouwens… Helaas is het het kwade wat ons probeert te teisteren en kapot te maken. Iedereen kan met een depressie te maken krijgen…

  “Jij bent depressief, jij bent diegene die afstand houdt van alles en iedereen…”

  Te laat op je afspraken of op je werk komen, je huishouding niet meer doen, want het maakt je allemaal geen biet meer uit, dat is wat de depressie-vijand allemaal doet! Of je nu je baan op het spel zet of al je spullen in huis stuk gaan, bij een zware depressie kan het maar zo het geval zijn dat je het allemaal niet meer ziet… Je wereld wordt klein, tot uiteindelijk je slaapkamer of een zelfmoordpoging! Hard gezegd, maar dit is allemaal de waarheid… Daarom is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken! Als iemand signalen afgeeft, bijvoorbeeld het zelf vertelt of je merkt iets, doe er wat mee maar laat nooit iemand hier mee zitten! Een depressie is vaak een oorzaak van een probleem in iemand ‘s leven maar soms kan het ook andere oorzaken hebben, wát het ook is, praat erover met de persoon en ga samen kijken naar hulp! Iemand die flink in een depressie zit komt hier nooit alleen uit, het wordt alleen maar erger!

  “Een depressie is vaak een oorzaak van een probleem in iemand ‘s leven”

  Sommigen hebben het in zich om je te confronteren ‘met je zielige gedrag’, maar dat is naar mijn mening niet de manier om iemand te helpen of anders gezegd ‘te laten weten dat hij of zij lastig is’, want wat denk je wat een depressie met je eigenwaarde doet? Wat denk je dat iemand gaat doen of kan gaan doen in een depressieve bui? Iemand heeft liefde nodig, en daarbij is afleiding ook erg belangrijk! Ga samen die wandeling maken en ga samen wat leuks doen, ookal is het alleen even bij je thuis een praatje maken of naar de bioscoop. Laat de ander weten dat je er voor hem of haar wilt zijn, want dat verlicht al een stuk van de pijn… Een depressie is niet zomaar iets kleins, het kan behoorlijk groot worden en helaas sterven er jaarlijks toch veel mensen aan door zelfdoding. Praat over je depressie, praat erover met iemand die je goed vertrouwt en ga hulp zoeken! Het is geen schande, het is een verlichting!

  “Laat de ander weten dat je er voor hem of haar wilt zijn, want dat verlicht al een stuk van de pijn…”

  Ik praat hier met eigen ervaring over, ik weet hoe het voelt en ik weet dat praten een enorme verlossing heeft gegeven. Zelf was ik jarenlang een binnenvetter, maar uiteindelijk kwam het er toch uit! En ik zal je zeggen, het werkte echt verlossend en toen ging het balletje rollen! Antidepressiva, ik denk dat het één van de meest uitgeschreven medicijnen is in de mensheid, maar het aanpakken van het zaadje is belangrijker dan het probleem op te lossen met pilletjes! Tijdelijk denk ik dat het in de meeste gevallen nodig is, maar uiteindelijk moet je toch door de molen om jezelf te genezen door middel van hulp en vooral praten! Dus, zorg goed voor jezelf en voor elkaar! Samen krijgen we Corona, maar ook depressie onder controle!

  “Ik praat hier met eigen ervaring over, ik weet hoe het voelt en ik weet dat praten een enorme verlossing heeft gegeven”

 • Viervoeter Boris

  Drup drup op de grond, het is grijs, het is nat, maar wat is dat? Het is Boris de hond. Met zijn natte neus ruikt hij om zich heen, want hij heeft geen andere keus. Zo speels en dol, en waar hij langs komt geven velen Boris een aai over zijn bol. ‘Pluutje’ om te beschermen tegen het natte weer, het maakt sommigen, en vooral kinderen niet uit, zij maken hun eigen ‘dansen in de regen sfeer’! Hoe heerlijk, weer of geen weer, Boris likt en geeft pootjes, en ‘s avonds valt hij in slaap voor de warme kachel neer… Boris is stoer, want hij is de favoriete hond van de aardappelboer. Iedereen begroet hij met een lik en een poot, terwijl de zon op een avond ondergaat in het rood. Het betekent water in de sloot, en weet je wat dat inhoudt? Lekker weer op standje stout!

  Het regent, en ondanks het slechte weer moet baasje de boer weer beginnen aan zijn met Boris wandelende toer. Hoera blaft Boris en jawel, bij de spelende kinderen mag de riem het enthousiasme niet verhinderen. Hij gaat af, en voor je het weet knuffelt hij weer met tientallen kinderen. Het is hun favoriete knuffelhond, en jawel, ook Boris zet zijn kont weer even op de grond. Boer Bastiaanse roept tot orde en dat mag je natuurlijk niet verstoren, die flaporen heeft Boris uiteraard om mee te horen. De lichtbruine vacht, na al die handjes, na al die enthousiaste koppies, wat een betrouwbare, wat een lieve en wat een fantastische pracht… Het is zondagmiddag, en boer Bastiaanse en vrouw zijn uitgenodigd voor een diner bij de dominee. Boris mag ook mee, en wat vind hij dat fijn!

  De dominee heeft een hond, en zijn naam is Stijn! Samen eten ze, samen spelen ze, samen knuffelen ze, en de baasjes… Zij genieten in stijl van hun eten en alle heil! Gebed klinkt om te eindigen maar de avond duurde nog lang… De honden, vrienden voor het leven, genoten nog lang en gelukkig, ookal leek het ook maar even. Wát een prachtleven, wat een streven… Helden voor altijd, in genot en soms strijd. Ook voor deze honden is het tijd, tijd om weer naar binnen te gaan, naar daar waar een liefdevol baasje en bazinnetje met de koekjes pot klaarstaan!

 • Voor mij ben je… gewoon wie je bent!

  Voor mij ben je wie je bent, niet de ‘autist’, niet de ADHD ‘er, ookal heb je wél de diagnose… Voor mij ben je diegene waarnaar ik graag luister, rechtstreeks vanuit je hart, zónder de stempel van de arts of specialist! Jij bent voor mij bijzonder, jij bent voor mij net zoals iedereen, een mens van vlees en bloed en een mens met een hart, ik kijk door je stempel, je diagnoses, je rugzakje, je beperking, je handicap, je afwijking… Ik zie je wie je in werkelijkheid bent! Gewoon compleet volmaakt om ook op deze wereld te mogen leven en ‘normaal’ te mogen worden gevonden. Hoezo ben je niet de moeite waard? Hoezo ben je raar? Hoezo ben je anders? Waarom zou jij niet als een gewoon mens mogen leven? Waarom zou jij in een hoekje gedrukt moeten worden? Waarom zou je alleen door het leven moeten? Waarom zou je alleen maar met ‘soortgenoten’ een relatie mogen aangaan en trouwen? Waarom zouden jouw woorden anders zijn dan de mijne?

  Voor mij ben je wie je bent, omdat ik door je zogenoemde uithangbordje heenkijk! Ik zie je hart spreken, gewoon als een normaal mens… Je lach, je traan, je avontuur, het is allemaal zó menselijk! Weet je? Iedere gek heeft zijn gebrek! De één iets meer dan de ander, maar de één wil het weten, de ander schuilt achter een neppe trots! Een toneelspel dat vroeg of laat afloopt en ook dan alles zichtbaar wordt voor iedereen! Jij, met je dingetjes, de dingetjes die voor geluk of vriendschap met jou geen rol spelen, weet je dat ik enorm om jou kan lachen?! Weet je dat je super sociaal bent? Jij bent mijn held! Op jouw manier, op jouw tempo, dat is hoe je als een normaal mens werk levert en de maatschappij een glimlach op hun gezicht kunt bezorgen… Zoals jij dat op jouw manier doet, daar kunnen nog veel mensen een voorbeeld aan nemen! Zoals jij bent, wauw! Dat is hoe prachtig je bent…

  Voor mij ben je wie je bent, omdat je mijn favoriet bent. Je aanwezigheid maakt me vrolijk, je stem maakt me blij, je gezicht spreekt boekdelen… Een verhaal van vreugde, maar ook verdriet omdat je denkt dat je anders bent… Hoe kan ik je dit duidelijk maken dat het niet zo is?! Dat je gewenst bent en welkom op deze mooie planeet! Ook jij, zoals iedereen heeft rechten, één daarvan is misschien wel de belangrijkste, een goed leven… Jij bent diegene waarmee ik ervoor wil streven, gewoon omdat je normaal bent en recht hebt op dat normale leven. Rolstoel of rollator, een arm of been minder, kijk eens wat je ondanks dat ‘mindere’ meer te geven hebt voor de ander?! Jij die meer rust nodig heeft, vaker een praatje nodig heeft om weer positief te denken, even dat schouderklopje nodig heeft… Jij bent voor mij wie je bent, omdat je mag zijn zoals je bent en net zo bijzonder bent als ieder ander! Pracht mens, volg je mij dan neem ik je mee!