Blog

 • Ik ga zo slapen… Maar hoe is de dag morgen?

  Ik ga zo slapen, want de nacht nadert. De gordijnen gaan dicht en zodra ik in bed lig vraag ik me het volgende af… Zijn de kaarsjes uitgeblazen? Ik ga naar beneden en controleer nog een keer of alles donker is in de woonkamer. Ik loop weer naar boven en ga in bed liggen… Ik vraag me nog iets af en dat is of ik de wekker heb gezet van mijn telefoon… Ik pak mijn telefoon en ik controleer dit. Alles is goed en ik doe nu écht het licht uit van mijn nachtlamp naast mijn bed. Eenmaal in het donker vraag ik me wéér iets af, alleen kan ik daar geen antwoord op krijgen… Hoe ziet de wereld er morgen uit? Wat zijn de nieuwsberichten als ik morgenvroeg de telefoon erbij pak of tóch nog even de TV aanzet? Hoeveel rellen zijn er nu weer geweest in ons Nederland? Hoeveel onschuldigen zijn gedupeerd door een stel op hol geslagen mensen? Wat moet er nog meer kapot om alle woede en ontevredenheid kwijt te zijn?!

  Jongeren, jongvolwassenen en volwassenen, nét zoals iedereen geboren met een doel op deze aarde en in dit leven. De één kiest voor een liefdevol en nuttig leven, de ander kiest voor de goot… In deze goot met hele groepen rondlopend met waarschijnlijk maar één gedachte… Zoveel mogelijk vernietigen en zoveel mogelijk verdriet aandoen… Zoveel mogelijk kapotmaken in de harten van keiharde ondernemers en gevaar brengen aan hulpdiensten die voor het héle Nederlandse volk opkomt om simpelweg voor iedereen een pijnloze nacht te verzorgen om de ochtend weer in het zonnetje te mogen meemaken… Zij, de hulpdiensten die het voor óns doen, om óns weer een nieuwe dag te geven in een wereld die steeds ruiger wordt door toedoen van rellende vluchtelingen die lijken te vluchten voor het goede! Vluchten voor een goed leven met veel liefde en toekomst! In plaats daarvan maken ze hun eigen leven kapot!

  Want, beste relschopper… Jij met je misschien pas achttien jaar neemt de rest van je leven dat blok beton mee van ‘die periode van Corona’ toen je het nodig vond om mee te doen aan rellen of om zelf het initiatief te nemen… Jij die misschien een levenslang strafblad meekrijgt van de rechter en ongelijk moet ik de rechter hierin niet geven… Levenslang straf, daar lijkt het wel op want wat ga je vertellen bij dat sollicitatiegesprek of wat ga je aan je nieuwe vriendin vertellen? Die vriendin waar je over vele jaren heel graag mee zou willen trouwen? Jouw foto die al jaren op internet rondgaat omdat je in het jaar 2021 tijdens een avondklok tóch de regels overtrad en met een idiote menigte de straat opging om maar raak te slopen?! Het is makkelijk om te zeggen ‘ze doen het zelf!’ en ‘hopelijk zal hun straf fors zijn!’ maar het zijn allemaal geschade zielen die op één of andere manier, om één of andere reden ooit het goede en misschien zelfs wel het goede met God hebben losgelaten… Allemaal ‘verloren zonen en dochters’ om het zo te zeggen!

  Gebed gaat ook naar hun, naar hun dat ze onze HEER mogen vinden en mogen ontdooien in een liefdevol en warm leven! Dat ze wijs worden en kiezen voor toekomst en niet voor een strafblad en levenloos rondzwerven! Dat ze het kwaad mag worden ontnomen en liefde in hun hart mogen toelaten… Hoeveel haat je naar dit soort mensen kunt hebben… Dat hoor ik om me heen en zelf maakt het me ook boos, zélfs woest! Het niet eens zijn met maatregelen, oké dat moet iedereen zelf weten maar kom op!!! Op de ‘slooptoer’ gaan om wat eigenlijk?! Denkt men daarmee een oplossing te vinden? Is dat de oplossing van deze levenloze figuren?! Samen de schouders eronder! Samen weer op weg naar meer! Samen weer op weg naar een normaal leven en samen weer op weg naar vrijheid! Samen op weg naar ‘samenzijn’ zoals het hoort…… Dat is hoe ik morgen opsta en mijn gordijnen lostrek en met een lach op mijn gezicht naar buiten de wereld inkijk!

 • Een schilderij!

  Het is zonnig en bij een atelier hangt een schilderij… Het schilderij toont een vrouw en op het bordje eronder lees je het verhaal. Het gaat om een vrouw die honderd jaar geleden is geboren en een passievol bestaan heeft gehad met haar veertig jaar geleden overleden man. Sylvia, dat is de naam die haar ouders haar hebben gegeven en toen ze in de twintig was studeerde ze voor fotografie. Haar grote wens was om model te worden en haar wens is behoorlijk uitgekomen. Elk blad wilde haar op de pagina en als het even kon ging ze de hele wereld rond om foto ‘s te schieten. Sylvia werd een bekendheid en op een dag leerde ze Ben kennen. Ben werkte in Amerika voor een blad en ze werden op slag verliefd. De fotosessie liep en een paar dagen later verscheen Sylvia voor veel Amerikanen in het blad. Terwijl Sylvia en Ben samen de fotosessieweek deden eindigden ze samen op een zaterdagavond in het prachtige grote appartement van Ben. Daar begon de romantiek met een heerlijke rode wijn en voordat ze het wisten belandden ze samen in een bed, zo groot dat had Sylvia nog nooit eerder gezien…

  Sylvia en Ben bedreven de liefde groots en terwijl de liefde ervan af spatte stond de camera gericht op het stel omdat die toch ergens moet staan. Het dolverliefd stel besluit om een foto van elkaar en met elkaar te maken en zij namen deze de rest van hun leven mee, waar ze ook naartoe gingen. Hoe verliefd en hoe passievol ze door het leven gingen, hoe succesvoller de carrière van Sylvia werd. Op elke plek waar ze een kans zagen spatte de liefde er vanaf, ookal was het in een park op een mooie lentedag met vijfentwintig graden. Ze hielden zoveel van elkaar dat ze na een jaar besloten te gaan trouwen en vlak voor de tweede wereld oorlog besloot Sylvia met Ben in Amerika te gaan wonen want ze wilden voor altijd bij elkaar zijn! Ze richtten hun eigen fotografiebedrijf op en leidden vele nieuwe modellen op. Elke dag lieten ze één plek achterin voor zichzelf. Daar grepen ze de kans om voltallig van liefde hun middagpauze te benutten en hoe romantisch het ook kon… Ze lieten elke dag eten bezorgen dat door het meest luxe restaurant in de buurt was bereid… Vlees en vooral veel pasta ‘s was wat zowel Sylvia als Ben naast de liefde van hunzelf ook liefdevol benutten.

  In Amerika zagen de twee enorm goede kansen en toen hun bestaan op hun hoogtepunt waren besloten Sylvia en Ben ruim na de tweede wereldoorlog naar Nederland te gaan om daar hun tweede kantoor op te zetten. Toen ze in een grote Nederlandse stad hun complex hadden afgerond besloten beiden om weer in Nederland te gaan wonen en het mooie was… Het bedrijf zag er van binnen exact hetzelfde uit als in Amerika. Alleen miste er één ding en dat was een luxe restaurant in de buurt. Ze gaven een beginnend restaurant in de straat een enorme hoge fooi en in ruil daarvoor moest de restauranthouder hun elke dag tussen de middag een verse luxe maaltijd bereiden. Door het succes van Sylvia en Ben werd het restaurant ook groter en groter en voor ze het wisten was het een vijf sterren restaurant waar zowel mensen met een standaard inkomen als hele rijken hun behoeften konden ontvangen! Ook in Nederland werd Sylvia razend populair door haar modelfoto ‘s en iedereen in het land wilde geen blad missen waar ze instond. Sylvia was decennia lang de knapste vrouw van het land en Ben de knapste man. Tot diep in de jaren tachtig waren ze een enorm draaiend bedrijf totdat Ben op een dag overleed…

  Sylvia bleef alleen achter zonder kinderen… Het bedrijf wat ze samen hadden opgericht liep langzaam naar beneden en een tijd later moest het uit nood de deuren sluiten. Een geschiedenis werd geboren en niemand hoorde even later meer van Sylvia. Woonde ze nog in de grote Nederlandse stad? Is ze terug naar Amerika? Niemand had ooit nog van Sylvia gehoord… Haar hele leven stond op kop! Sylvia kwam nooit meer over het overlijden van Ben heen en elke dag miste ze hem nog! Een verdrietige vrouw moest haar leven alleen voortzetten en of ze ooit is hertrouwd? Dat wist niemand… De panden in Amerika en Nederland stonden jarenlang leeg… Veel mensen liepen er langs en je kon ze in die tijd horen zeggen “hier leefden twee prachtige mensen maar wat is het jammer dat ze er niet meer zijn…” Twee fotolegendes leven voort en het lijkt erop dat de enige foto gemaakt als schilderij nog voortleeft. Totdat er bij het atelier op een dag een hele oude bejaarde vrouw met haar rollator naast een man komt staan. Ze glimlacht een beetje en ze vertelt dat ze vandaag 101 is geworden… Ze kijkt erg goed naar het schilderij en dan gaat ze erbij zitten…

  De man vraagt of het goed gaat en hij feliciteert haar. Hij vraagt of ze weleens van de vrouw op het schilderij heeft gehoord en dan begint ze keihard te lachen! De vrouw pakt als ze bij is gekomen een oud kaartje en daarop staat een foto van de jonge Sylvia. “Dit ben ik!” en vervolgens drukt de vrouw een foto van haar toen ze nog jong was in de hand van de jongen. “Deze is voor jouw!”. De man kijkt naar de foto en vervolgens naar de oude vrouw en dat een paar keer achter elkaar… Dan slaat hij achterover. “U bent het echt!” De jonge man en de stokoude Sylvia praten nog lang na bij het atelier en dan vertelt zij ook al haar verhalen aan de zeer geïnteresseerde man. De man is zelf schilder en hij fotografeert graag. Daarom heeft hij zijn fototoestel ook bijna altijd bij zich en netjes vraagt de man of hij een foto van Sylvia mag maken. Een tijdje later verschijnt naast het schilderij een uitvergrootte foto van Sylvia. Met overleg en goedkeuring staat nu het schilderij en een hedendaagse foto van Sylvia naast elkaar bij het atelier achter het winkelraam. Zo kwam een verhaal toch nog tot een afgesloten einde!

 • Zoals het klokje thuis tikt…

  Het klokje tikt en het is bibberend koud… Met -5 op de thermometer stapt men uit de auto en ondanks de koude is er volop genot… Het zonnetje schijnt en in de omgeving is het wit door een klein laagje sneeuw. Een beetje winter of toch eigenlijk voor Nederlandse begrippen veel winter want in Limburg is tot wel zes centimeter sneeuw gevallen, dus op naar het zuiden! Maar mag ik dat tegenwoordig nog wel zeggen? “Op naar het zuiden!” We hebben een lockdown en avondklok… Is het geen uitlokken om teveel mensen naar het zuiden te krijgen? Soms maakt het dat wel moeilijker omdat je zelf je aan de regels houdt maar helaas veel mensen niet. Ik probeer juist die drukte te vermijden maar helaas is niet iedereen even handig bezig, dus misschien moet je maar gewoon lekker een plek opzoeken die rustig is als je tóch (even) naar buiten wilt. Let er op dat je wel netjes vóór negen uur vanavond weer thuis bent!

  “Soms maakt het dat wel moeilijker omdat je zelf je aan de regels houdt”

  Het is een rare gewoonte… maken dat je naar huis komt want om negen uur gaat de avondklok in! Je neemt op zaterdagavond eerder afscheid van je liefje als je nog niet samenwoont of getrouwd bent en natuurlijk geldt dit ook voor je vrienden waarvan je er eigenlijk maar één in real life mag ontmoeten. Eén persoon op bezoek, en die moet je ook nog bijtijds het huis uit sturen of bij je laten slapen… Negen uur is de tijd dat je de buitendeur bij wijze van op slot moet doen en alleen maar binnen mag leven. Overal lege straten, lege stegen en lege snelwegen… Tóch waren er gisteravond nog zo ‘n 3600 mensen beboet omdat ze te laat voor de avondklok waren of zich er gewoon niets van aantrokken! Wanneer nemen ze het een keer serieus of komen we dan weer bij de complottheorieën? Natuurlijk ben ik het met mensen eens als ze zeggen “de overheid bepaalt hoelaat we thuis moeten zijn” dat zijn ook ‘oorlogse praktijken’ maar wat wil je eraan doen? Hoe gaan we met z ‘n allen Covid-19 verslaan?

  “Overal lege straten, lege stegen en lege snelwegen… Tóch waren er gisteravond nog zo ‘n 3600 mensen beboet”

  Het is niet leuk, en iedereen baalt als een stekker! Eerst een lockdown waarbij behalve supermarkten alles dichtgaat en we al ruim een maand grotendeels binnen leven en nu mogen we tussen negen uur en half vijf de deur niet meer uit want anders kost het ons vijfennegentig euro boete! De wereldbevolking wordt steeds meer in een kooi (je huis) gestopt en dan maar hopen dat we de IC ‘s ondanks de ernstige drukte onder controle kunnen houden. Dat is geen pretje, en de maatschappij wordt maar banger en banger… Want waar gaat het met deze wereld heen?! Zelf sta ik er ook zo in! Waar gaat het met deze wereld heen?! Hoever moeten we nog gaan om dat virus achter ons te kunnen laten? Een volledige lockdown dat we 24/7 binnen moeten blijven? Dat buiten straks een totale gevarenzone wordt zoals in veel horror en natuur-rampenfilms? Het ontregelt ons als mensen, want we zijn door onze schepper, de HEER gemaakt om ook te communiceren met mensen, en nee… Niet alleen via de wel bekende communicatie apparatuur dat op het internet aangesloten is…

  “Hoever moeten we nog gaan om dat virus achter ons te kunnen laten?”

  We zijn mensen om in het écht te communiceren, te knuffelen, hand in hand te lopen en polonaise te lopen op een feestje. We zijn mensen om de wereld in te gaan en om ons heen te kijken hoe we zelf kunnen groeien, hoe we samen kunnen groeien en hoe we anderen kunnen helpen en om het verhaal helemaal compleet te maken: Hoe kunnen we een zo goed mogelijke dienaar van God zijn? Maar nu vraag ik me écht af: God… Wanneer grijpt U in?! We kunnen toch niet als mensen in een kooi blijven leven? Misschien snap ik er wel helemaal niets meer van! Moeten we ons volledig tegen politiek gaan keren? Moeten we zelf het heft in eigen handen nemen? Moeten we net zoals al die demonstranten in Amsterdam gaan demonstreren tegen de politiek? Nee! Maar we kunnen met z ‘n allen wél werken aan een betere en socialere wereld zodat we ook dit soort ellende in de toekomst kunnen voorkomen of verlichten! Schoner leven, minder met dollartekens bezig zijn en gezonder leven! Sociaal kunnen we ook gezonder met elkaar omgaan… Niet meer constant op straat lopen en alleen maar gefocust op de smartphone met WhatsApp, Facebook en Instagram tegelijk communiceren maar écht eens communiceren met mensen in real life!

  “We kunnen met z ‘n allen wél werken aan een betere en socialere wereld”

  Moeten we terug naar vroeger? Misschien wel en dat hoeft ook niet zonder alle communicatieapparatuur! Het probleem ligt bij onszelf… Wij zijn diegenen die ons teveel hebben laten aansteken en besmetten door het digitale revolutievirus en dachten dat dat álles was! Wij, mensen hebben gekozen om ons bijna alleen nog maar te vermaken met apparaten en het liefst binnen in eigen woonkamer. Wij mensen moeten het écht zelf oplossen! Stap uit die materialistische comfortzone en ga de wereld in! Werk depressie niet in de hand en kijk naar datgene wat je samen kunt bereiken! Helaas is dat nu even moeilijk met de lockdown en de avondklok, maar men heeft nu wel tijd om hierover na te denken… Ik, wij, de wereld en onze schepper de HEER! Het is nu iets voor zevenen en ik ga nu ik trek begin te krijgen mijn gezonde avondmaaltijd klaarmaken met groente en kipfilet! Fijne avond, fijne nacht of fijne ochtend toegewenst… En veel sterkte in deze weer benauwdere lockdown-situatie waarin we allemaal weer sterker uit zullen komen 😉

  “Wij mensen moeten het écht zelf oplossen! Stap uit die materialistische comfortzone en ga de wereld in!”

 • Er is hoop…

  Er is hoop… want elke dag komt de zon op en gaat hij onder. Er is hoop want de maan schijnt en de sterren fonkelen in de nacht… Er is hoop want we worden elke dag wakker en kunnen gelukkig nog in en uitademen. Een fonkeltje hoop, dat hebben we nu in de lockdown want we kunnen kijken naar de dag van morgen, de week van volgende week en het einde van het jaar… Er is hoop, want het licht kan aan en we kunnen bellen of videobellen. Er is hoop want we kunnen nog naar de supermarkt en onze boodschappen doen… Er is hoop want er stroomt nog water uit de kraan en het gas of elektriciteit komt nog uit de kookplaat… Er is hoop want er klinkt nog muziek uit de stereo-installatie… Hoop hebben we want gelukkig kunnen we nog warm binnenzitten! Een donkere periode met toch licht aan het einde van de tunnel, dat is wat het nu is maar vooruit… Kijk eens naar je toekomstplannen en kijk eens wat je nu zou kunnen doen?

  Er is hoop, want we mogen allemaal nog naar buiten als er geen avondklok geldt… Iedereen mag er zijn en iedereen mag nog glimlachen, ookal lijkt er geen énkele reden voor te zijn… Er is hoop omdat we moeten proberen om toch nog de goede kant van het leven te zien en we allemaal ons best moeten doen om, hoe moeilijk het is, positief te blijven… Er is hoop omdat we iemand kunnen troosten of omdat we getroost kunnen worden. Hoop is er omdat we niet de hele tijd in de slachtofferrol te hoeven zitten, we zitten er allemaal mee… Iedereen zit binnen tussen negen en vier en iedereen kan nergens naartoe behalve naar buren, vrienden of familie… We hebben elkaar, en dat geeft enorm veel hoop! Hopen, hopen hopen, dat is wat we ook naar elkaar moeten uitstralen, want de wereld is er nog en de wereld kunnen wij weer beter maken… Ookal is het moeilijk en deprimerend… Alle deuren van de winkels en zaken zitten dicht! Als je erdoorheen kijkt geeft het hoop… Want over een tijdje kunnen we weer!

  Er is hoop, want vaccinaties zijn vandaag een hot-item in de media… Dit jaar worden we ingeënt, en met dat stukje vloeistof kunnen we steeds meer… Hopen dat we snel weer sociaal mogen doen zoals het is bedoeld en we snel weer kunnen genieten van het oude normaal… Er is hoop om dit te mogen blijven hopen dat het weer terug komt! Er is hoop in de lege straten en lege winkelstraten… Want alles leeft binnen! Allemaal zitten we in quarantaine of in lockdown, te wachten totdat het virus verdwijnt en we het een schop na kunnen geven! We wachten op de zomer, dat is onze hoop… En wat zal het mooi zijn als de zon schijnt en we weer steeds ietsje meer mogen… We weer naar buiten mogen om leuke dingen te doen en te genieten van datgene wat we allemaal gratis krijgen… Niet alleen, niet met z ‘n tweeën maar met z ‘n allen! Laten we hoop bewaren en ons er zoveel mogelijk mee voltanken… Dit is gratis, zonder extra belasting en zonder er voor naar een pomp te hoeven rijden… Er is hoop, want we leven!

 • Een rare wereld

  We leven momenteel op een rare wereld, want we mogen niet knuffelen en het liefst ook niet buiten huis zijn om te buffelen. Men zou zeggen: buffelen doe je thuis maar want op straat of op kantoor zijn tegenwoordig alle rapen gaar… Je kunt ziek worden en als je om je heen kijkt dan wordt dat ook bevestigd door alle waarschuwingsborden… Een avondklok zal het met zo ‘n dertien procent moeten uitroeien, maar wat zal sommigen dat boeien? Amsterdam was zondag de plek van protesten en boosheid maar kom op joh… we doen het toch niet voor niets? We moeten toch spoedig weer terug van niets naar in ieder geval iets??? Het ligt in onze handen en ook de actievelingen die tegenover oom agent staan te protesteren trekken gewoon aan het kortste lontje. De overheid snoert hun, net zoals ons allen op de nodige momenten het mondje… Terecht of niet? Weet dat corona momenteel nog steeds alles ziet!

  Een rare wereld, dat is het voor iedereen, ookal voel je je soms behoorlijk alleen… Vier muren die elke dag weer op je afkomen, maar wees gerust, momenteel kun je overdags nog lekker wandelen tussen de bomen. Niet met tien, niet met vijf of met twee, maar met één persoon is het toegestaan, dus waarom nodig je één iemand niet uit om even samen te gaan? Die avondklok is balen, maar weet je? We zitten allemaal te balen! Het is doorbijten in deze strijd, en inderdaad, het is een rare en verdrietige, deprimerende tijd! We hebben 2020 achtergelaten als Coronajaar maar zie het lichtpuntje aan het eind van het jaar als een mogelijk gebaar… Genezing, inenting, langzaam zullen we op een dag weer teruggaan naar normaal… Langzaam zal iedereen weer opstijgen in de positieve spiraal! Mondkapjes, anderhalve meter afstand, sociaal zijn wij als mensen momenteel afgeschreven lijkt het wel, maar vergeet het niet, het gaat om een tijdelijke veiligheidsbel!

  Hoe nu verder? Waar gaat het met de mensheid heen? We raken van elkaar gescheiden maar wanneer mogen we weer samen bij elkaar zijn met ons gezamenlijk gebaar? Wanneer weer vakantie? Wanneer weer naar festivals? Wanneer weer naar de kerk en wanneer weer samen als familie samenzijn? Wanneer weer de kapper of de sportschool en wanneer weer naar het theater of de bioscoop? Dit zijn allemaal vragen waar geen antwoord op kan worden gegeven maar één ding is wel zeker… Het ligt voor een deel in onze handen! Niet alleen in ons land maar ook in alle omliggende landen! Nog even doorbijten, nog even balen, nog even misschien die ene serie bingewatchen of dat potje gamen afmaken… Het zal niet lang meer duren want dit jaar zal de postbode ons een uitnodiging voor inenting sturen! Een beetje van de specialist en een beetje van onze lieve HEER! Heb vertrouwen, ookal is het moeilijk om er goed gevoel aan op te bouwen! We moeten wat, want die vervelende Corona zijn we toch allemaal SPUUGZAT?!

  God is groot, en nee, gelukkig is hij niet dood… Hij leeft en nu nog steeds! Vouw je handen en bid maar wees ook dankbaar… Weet je dat het spoedig zal terugkomen dat prachtige gebaar?! Het mooie leven óók hier op deze aarde want ookal leven we nu haast geïsoleerd, onze prachtige planeet, maar ook het eeuwig koninkrijk van God verliest nooit zijn waarde! Probeer het eens… wat kan het voor kwaad? Hooguit kost het een paar minuutjes van je tijd, maar wat maakt het uit in deze saai afwachtende Corona-strijd?! Het is niet vreemd, het is niet stom en al helemaal niet dom… De Heilige Geest kan door iedereen en om iedereen… Want met de geest, met God en Jezus ben je nooit alleen…… Open je hart en verwelkom je schepper, want de schrijver van dit lange gedicht weet waar hij het over heeft! Daarom is hij dankbaar en vol van geloof omdat zijn hart vol met kleur doorleeft!

 • Bye Bye analoog!

  Dit jaar gaat het dan gebeuren, of moet ik zeggen dat het al is gebeurd? Er wordt na een lange tijd afscheid genomen van analoge radio via de kabel terwijl analoge TV al sinds een paar jaar wordt afgeschakeld. Kun je je het nog herinneren? Vroeger toen we analoog TV keken met een antenne of via de kabel? Sinds 2006 is het al niet meer mogelijk om analoog via de antenne dus via de ether TV te kijken en sinds een paar jaar wordt ook gefaseerd analoge TV via de kabel uitgeschakeld. Nu komt daar ook analoge radio bij. Je favoriete zender zal dus binnenkort als ruis klinken en dan moet er dus naar een alternatief worden gezocht om je zender weer te kunnen ontvangen. Tenzij je favoriete zender nog via de ether op FM is te beluisteren! Wil je een buitenantenne installeren of ga je dan nu eindelijk die vaak kleine uitgave doen voor digitale TV en radio?

  “Je favoriete zender zal dus binnenkort als ruis klinken”

  Digitale TV heb je al voor een paar euro meer en met een kastje die je bij je TV krijgt kun je dan al naar een basispakket kijken. Het enige wat je moet doen is je provider bellen en vragen welke actie je moet ondernemen en welke mogelijkheden er met jouw TV zijn. Je kunt er ook voor kiezen om via internet TV te gaan kijken of via de ether. Een artikel over TV via internet kun je in dit artikel vinden. Zelfs met de meeste oude TV ‘s kun je gebruik maken van digitale TV en is de switch ook zó gemaakt… Voor radio kan dat wat ingewikkelder zijn. Als je via je receiver radio luistert en binnenkort dus geen signaal meer via analoog hebt dan kun je kijken of je een vrij HDMI slot achter je receiver hebt. Je kunt dan overwegen om een Chromecast te nemen en via het internet naar de radio te luisteren. Zelf doe ik dit al jaren en het geluid is van CD kwaliteit want het is digitaal. Als je een goede app installeert kun je via je telefoon of laptop de Chromecast aansturen en vaak staan zelfs de lokale radiozenders van je woonplaats ertussen.

  “Zelf doe ik dit al jaren en het geluid is van CD kwaliteit want het is digitaal”

  Digitale radio biedt een ruisvrij geluid en je hebt zo ‘n beetje alle radiozenders in het binnen en buitenland tot je beschikking. Dus luister je als je aan de grens woont weleens naar die Duitse of Belgische? Geen probleem! Via de Chromecast kun je in digitale geluidskwaliteit naar de radio luisteren en deze kost je eenmalig rond de vijftig euro. Je sluit de Chromecast aan op je Wifi netwerk, dus deze werkt geheel draadloos. Een andere optie is DAB+. Hiermee luister je digitaal naar de radio via de ether maar heb je minder zenders dan via het internet. DAB+ kan niet met elke radio, maar als je gaat zoeken op internet dan zijn er wel oplossingen te vinden waarmee je je huidige radio of receiver kunt upgraden met DAB+. Analoog is verleden tijd, digitaal is het heden en de toekomst! Daar waar je vroeger weleens met je antenne zat te draaien en te stoeien om de ruis weg te krijgen, zoals vroeger bij ons in de Achterhoek om bijvoorbeeld radio 538 te kunnen ontvangen. We woonden dichtbij de grens en door de Duitse zenders was het erg moeilijk om sommige Nederlandse zenders storingsvrij te kunnen ontvangen. Radio 538 zat op 101.2 FM, ja, zo lang is het al geleden en een Duitse zender, namelijk WDR4 op 101,3 FM en het was een kunst om de antenne zo te richten om die ‘Duitser’ weg te kunnen drukken… Want, als je zestien bent wil je toch geen Duitse schlager op je stereo?!

  “Analoog is verleden tijd, digitaal is het heden en de toekomst!”

  Gelukkig is het millimeterwerk voor je antenne niet meer nodig, want digitaal via de ether biedt genoeg mogelijkheden! Tenzij je ergens heel veraf woont in een buitengebied waar geen ontvangst mogelijk is… Dan zeg ik ‘langleve het internet’ 😉

 • Politiek… slopend of helpende hand?

  Beste lezer, het is je hoogst waarschijnlijk niet ontgaan. De toeslagenaffaire en de nare schrijnende verhalen over iemand die duizenden euro ‘s moet terugbetalen omdat deze persoon boodschappen van de moeder heeft gekregen omdat ie niet rondkwam van de bijstand. Een nu demissionaire coalitie in Den Haag die mensen als fraudeurs neerzet en lak heeft aan het feit dat al deze mensen eraan kapot gaan… Door de toeslagen-affaire is vorige week vrijdag het kabinet gevallen waarbij de één zegt ‘terecht’ en de ander laat weten dat het onterecht is! Moet een kabinet, nu ondertussen demissionair zover gaan dat hele gezinnen eronderdoor gaan en dat mensen levenslang aan een schuld vastzitten van tig duizenden euro ‘s? Huwelijken die stranden omdat geen van beide ouders de spanningen meer aankunnen en wat dacht ons VVD-leidend coalitie van de kinderen van alle gedupeerde ouders?

  “Moet een kabinet, nu ondertussen demissionair zover gaan dat hele gezinnen eronderdoor gaan en dat mensen levenslang aan een schuld vastzitten van tig duizenden euro ‘s?”

  Overheid is het goede voorbeeld, toch?! Tóch begin ik hier persoonlijk meer mijn twijfels bij te krijgen! Want wat als je één wetje overziet? Wát als je gewoon probeert te leven en keihard werkt? Wat als je alle verhalen om je heen hoort over de toeslagenaffaire? Dan gaan je haren toch rechtovereind staan en krijg je kippenvel als je de schrijnende gezichten ziet? Al jaren spanningen moeten opbouwen met de vraag of je het de volgende dag overleeft… Niemand die naar je luistert en zelfs de mogelijkheid om hulp te krijgen wordt je ontzegt! Ofwel, je krijgt één kans en dat is die naar de vernietiging! Een bijstandsuitkering krijg je toch om in je eerste levensbehoeften te kunnen voldoen? En uiteindelijk helpt de gemeente je toch weer aan het werk? Blijkbaar is het niet helemaal juist! Misschien zou je denken: Wat heeft de gemeente die de bijstand uitkeert met de politiek te maken… Ook de gemeente is overheid. Vanuit de eerste en tweede kamer worden alle wetten en regels beslist.

  “Niemand die naar je luistert en zelfs de mogelijkheid om hulp te krijgen wordt je ontzegt! Ofwel, je krijgt één kans en dat is die naar de vernietiging!”

  Wat als het ‘goede voorbeeld’ in Den Haag maar ook de gemeente al een zwaard boven veel mensen hangen? Niet thuis laten horen als iemand zijn of haar verhaal wil uitleggen en wil uitleggen hoe het zit omdat hij of zij anders niet kan rondkomen? Je leven is al anders als je bijstand hebt, je leven is al anders als je schulden hebt… Het licht aan het einde van de tunnel is normaliter altijd een beetje in zicht als je een uitkering hebt want er is altijd kans dat je wel weer werk vindt en de boel weer kunt herstellen, maar wat als dat licht wegvalt? Een oneindige tunnel dat ervoor zorgt dat men nog steeds dieper in de grond zakt… Moet een overheid de reden zijn dat mensen het leven niet meer zien zitten? Hard zijn als het nodig is prima, maar even buiten beschouwing laten of de betreffenden schuldig zijn of niet… Dit is naar mijn mening hard zijn met een stenen hart en een al lang ingevroren ziel! Mensen zijn geboren om een doel te behalen en te groeien, niet om geboren te worden en te worden afgeslacht op een monsterlijke wijze…

  “Mensen zijn geboren om een doel te behalen en te groeien”

  Waar eindigt dit? Wanneer gaat voor de betrokkenen, anders gezegd de gedupeerden weer het licht overheersen? Wanneer gaat Nederland weer Nederland worden? Stem in Maart, stem wijs, stem met je hart en niet alleen voor jezelf maar ook voor de goede gesteldheid voor de mensen om je heen!

 • Het soapverhaal

  Het is avond en de TV gaat bij vele Nederlanders weer in de soap-stand… Knopje vier wordt ingedrukt en vervolgens gaat het geluid een stukje harder. Al decennia kijken we hoe de families die in de soap actief zijn hun leven ruïneert, verbetert of van de goede de slechte kant opgaat. Vrijgezelle Pietje die vrijgezelle Linda leert kennen en meteen worden ze verliefd op elkaar. Er is een groot familiefeest en via vriendengroepen zijn Linda ‘s en Pietje ‘s ogen sinds dien nooit meer van elkaar afgegaan! Er volgt een leuk gesprek en ruim twee uur later als er al wat drank en lekkers te eten achter de kiezen is gegaan komt de polonaise. De ‘stille’ kant van de families staat aan de kant toe te kijken hoe iedereen zich op de dansvloer volgens hun voor schut zet en de actieve mensen genieten op de dansvloer van de muziek en de gezelligheid met elkaar. Pietje neemt Linda mee de dansvloer op en de ‘stille familie’ spreekt al schande dat Linda met die ‘normale’ Pietje meegaat.

  Ze zien de bui al hangen… Even later lopen Pietje en Linda na hun gesprek en polonaisedans samen naar de kelder en daar volgt even later de eerste kus. Ze kunnen zich beiden niet meer inhouden en even later wordt er stevig gevreeën bovenop een wasmachine die daar staat… Wat het nieuwe stel niet in de gaten heeft is dat de WC ‘s ook in dezelfde kelder zijn en de deur ervan voor hun deur zit. De vader van Linda en tevens advocaat pakt per ongeluk de verkeerde deur en daar ziet hij zijn dochter vrijend met Pietje… Hij zegt niets maar hij onthoudt wat hij heeft gezien en eenmaal thuis krijgt Linda stevig op haar kop. “Hoe heb je dat kunnen doen” en vervolgens verbiedt Linda ‘s vader om Pietje te zien. In de soap loopt het ook vaak zo af dat Linda in dit geval zwanger wordt van Pietje en dus is na één keer een onvoorzichtig moment de ellende écht losgebarsten. Pietje en Linda worden al jong ouders en dat ziet vooral ‘vader de advocaat’ niet zitten. Er gaat een tijdje overheen en de relatie tussen Pietje en Linda gaat voorbij… Pietje heeft geen zin om voor papa te spelen en Linda staat er alleen voor.

  De soap gaat natuurlijk verder en een aantal afleveringen verder gaat advocaat, ofwel de vader van Linda op zoek naar Pietje en eenmaal gevonden slaat hij hem tot moes… Hij dwingt alimentatie te betalen en kostte wat kost zal hij voor dat kind zorgen! Ondertussen is er een grote crimineel in het stadje gekomen die alle ‘soapgezinnen’ terroriseert en Pietje en Linda worden ook de dupe. Crimineel Gert breekt stiekem in huis terwijl Pietje, Linda en baby Yvonne liggen te slapen en dan opeens is baby Yvonne verdwenen… Er ligt een briefje op de keukentafel. Lekkere koffie hebben jullie maar betaal even één miljoen euro om baby Yvonne terug te krijgen en als ze binnen een week niet betalen zal hij de baby vermoorden… Politie en alles komt erbij en een aantal afleveringen worden besteed aan ‘waar kan de baby worden vastgehouden’ en ‘loopt het allemaal goed af?’. Gelukkig, twee weken later bestormt de politie het huis van crimineel Gert en de baby wordt weer teruggegeven aan Pietje en Linda. Ondanks alle ellende zijn ze weer herenigd en het duurt niet lang of Pietje en Linda zijn zelf ook weer samen!

  De gehele zaak wordt tot op de bodem uitgezocht en wat blijkt… De vader van Linda blijkt een duistere samenwerking te hebben gehad met crimineel Gert. Dus op een avond staat de politie aan de deur en zij vermelden dat de vader mee moet naar het bureau en daar zal worden vastgehouden. Paniek en onbegrip en een aantal afleveringen verder wordt ook de vader van Linda in de cel gestopt voor een paar maanden. Een tijd later komt vader Herman vrij en dan ziet hij dat de baby van Linda en Pietje al veel groter is geworden. Herenigd is het gezin plus de ouders van Linda en natuurlijk loopt het vlak voor kerst allemaal eind goed al goed af! Natuurlijk is een soap geen soap als de cliffhanger ontbreekt… Een tijd later komt Gert vrij, de crimineel die de baby heeft ontvoerd en al gauw wordt met man en macht geprobeerd om hem weer vast te krijgen. Dan op een dag komt er een bericht dat Gert is vermoord en tot op heden is nog geen enkel spoor bekend. Totdat Pietje op de allerlaatste aflevering van het seizoen, dus tijdens de cliffhanger met een geweer, gericht op het gehele gezin komt binnenlopen… Hoe het afloopt? Over drie maanden begint het nieuwe seizoen van de soap…

  Dit is een snel getekend beeld van een gemiddelde soap. Trouwen, vreemdgaan, scheiden en als het nog even kan een moord erachteraan en wie is de moordenaar? Dat blijkt dan de meest nette en sociale persoon in de serie te zijn. Nee, vroeger heb ik soapseries gekeken, maar ik ben er vanaf gestapt en gelukkig al jaren! Het leedvermaak op toneel had ik geen behoefte meer aan en die tijd kan ik ook nuttiger benutten, toch?! De langdradige soap waarbij je na verschillende afleveringen nog geen meter verder bent gekomen maar juist wel door de spanning die ze creëren blijven de mensen kijken. Iedereen wil weten wie de moordenaar is of hoe het afloopt met een huwelijk! Vaak duren de soaps een half uurtje, maar vergeet niet dat er ook nog tien minuten reclame inzitten… Dus eigenlijk zijn het maar twintig minuten van spanning en zogenaamde sensatie… Nee, voor mij geen soapserie meer! Ik houd het wel bij… tsjah… wat eigenlijk om acht uur ‘s avonds op TV? Toch maar het journaal of een documentaire of gewoon een boek?

 • Complottheorie en Covid-19

  Het zweeft om ons heen, en wat me opvalt is dat het de laatste tijd alleen maar erger wordt… Namelijk de complottheorieën omtrent Covid-19. Is het waar dat het hele Coronavirus één grote politieke grap is of zit er een hele kleine microchip in het vaccin zit waar we mee worden ingeënt? Is 5G, wat voor mobiele diensten wordt gebruikt de oorzaak van dit vervelende virus dat de hele wereld platlegt? Het zijn allemaal complottheorieën waar groepen mensen mee komen en voor velen brengt dit alleen maar meer ongeluk met zich mee! Er wordt naar mijn mening van Corona één grote langdurige mysterieuze speelfilm gemaakt om spanning en onnodige stress te creëren waar we helemaal niets aan hebben! Waarom kunnen alle mensen zich niet bezig houden met ‘hoe komen we uit dit virus en kunnen we zo snel mogelijk weer ons normale leven oppakken?’…

  “Het zijn allemaal complottheorieën waar groepen mensen mee komen en voor velen brengt dit alleen maar meer ongeluk met zich mee!”

  Waarom kunnen we niet gewoon laten rusten wat er is gebeurd en rouwen om de mensen die zijn overleden aan dit virus? We krijgen het economisch nog moeilijk genoeg en naar mijn mening kunnen we die complottheorieën écht niet gebruiken om de wereld te herstellen! Er is één ding waar we als mensheid mee bezig moeten zijn en dat is ‘genezing’! Misschien worden we teveel beïnvloed door de media en bepaalde ‘community ‘s’ die allerlei beweringen hebben… Maar is het de moeite waard om hier mee bezig te zijn in ons koppie? Moeten we niet gewoon naar het nu kijken en vooruit? Hoe komen we uit deze ellende? Wél of niet vaccineren is momenteel het moment van aandacht en je hoort het ook overal om je heen. We moeten met z’n allen niet wegzakken in het vertrouwen in de ander. Medici die keihard hebben gewerkt om een vaccin op de wereld te zetten dat ons weer in een normale samenleving zou kunnen zetten!

  “Moeten we niet gewoon naar het nu kijken en vooruit? Hoe komen we uit deze ellende?”

  Natuurlijk is het de vraag of er geen nare bijwerkingen zijn bij het nieuwe vaccin en daar houd ik me ook wel mee bezig. Aan de andere kant wil iedereen zijn vrijheid weer terug zoals het was, dus wat kunnen we er nu aan doen om weer naar het oude normaal te kunnen in de toekomst? Complottheorieën hebben we nu niets meer aan want het virus is al langer dan een jaar op de wereld… Nogmaals we moeten kijken naar het nu en de toekomst en hoe moeten we voorkomen dat het virus zich nog verder uitbreidt? Hoe kunnen we als mensheid het virus uitroeien? Zelf blijf ik bidden… Bidden om genezing van de mensheid en ook dat meer mensen de HEER mogen vinden en kunnen toelaten in hun hart! Want dat is wat we nodig hebben, de aanwezigheid van God in onze samenleving! Het is écht de moeite waard om als je nog nooit gebeden hebt het eens te proberen… En hopelijk gaat er een deur voor je open die je nooit meer dichtslaat! Die je leven verandert en uiteraard die de gehele mensheid zal genezen van deze verschrikkelijke pandemie!

  “Zelf blijf ik bidden… Bidden om genezing van de mensheid en ook dat meer mensen de HEER mogen vinden”

 • Voordelig, voordeliger, voordeligst!

  Beste lezer, het is alweer twaalf dagen 2021 en misschien is één van je goede voornemens wel om te gaan bezuinigen of gewoon ‘voordeliger’ te leven. In dit artikel ga ik het met je hebben over hoe je dit kunt doen! Om te beginnen, zet eens al je inkomsten en uitgaven bij elkaar en ga eens kijken naar je abonnementen en leveranciers zoals energie. Pak desnoods de telefoon om te informeren wat jij gaat betalen voor stroom en gas bij een andere leverancier maar informeer ook of je van je contract af kunt, want dit is wel heel belangrijk! Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld je telecomprovider of je mobiele telecomprovider! Het kan in sommige gevallen een behoorlijk stuk schelen als je switcht van energieleverancier. Verder is het ook raadzaam om in de gaten te houden of je goedkoper kunt bellen, internetten en TV kijken, waarvan vooral dat laatste steeds duurder is geworden! Je betaalt namelijk steeds meer voor ‘dingen waar je toch niet naar kijkt’…

  “Om te beginnen, zet eens al je inkomsten en uitgaven bij elkaar en ga eens kijken naar je abonnementen en leveranciers”

  TV kijken we bijna allemaal en veel mensen betalen veel geld om programma ‘s te kunnen ontvangen. We hebben in Nederland de mogelijkheid om TV te kijken via de kabel, schotel, glasvezel, de ouderwetse ADSL lijn of de ether. Voor momenteel zo ‘n acht euro per maand kun je al het goedkoopste TV abonnement krijgen dat je via het internet kunt gebruiken, en dit is volledig legaal! Leg eens je TV abonnement onder de loep en kijk eens waar je graag naar kijkt. Is dit bijvoorbeeld alleen maar de landelijke TV en een paar commerciële zenders? Dan kun je flink besparen door te kiezen voor een TV abonnement via de ether of via internet. Veel mensen betalen te veel, zij hebben bijvoorbeeld via de wel bekende kabel maatschappij een uitgebreid zenderpakket en zappen maar door omdat het aanbod ‘gewoon niets is’… Dán moet je iets overwegen! Per extra TV pakket betaal je al snel tussen de drie en vijftien euro meer en dat elke maand! Een andere mogelijkheid is om je TV abonnement op te zeggen. Je gebruikt dan alleen het internet en misschien je vaste telefoonlijn maar de TV decoder gaat de deur uit!

  “Per extra TV pakket betaal je al snel tussen de drie en vijftien euro meer en dat elke maand!”

  De TV decoder eruit, maar hoe dan? Dat vraag je je misschien af want dan heb je toch helemaal geen TV ontvangst meer? De programma ‘s van de Nederlandse Publieke Omroep en de commerciëlen zijn zover ik weer allemaal te bekijken via het internet. Met een beetje reclame kijk je de programma ‘s wanneer jij dat wilt! Natuurlijk is het even wennen in het begin, want je kijkt niet meer live, maar tegenwoordig is wel te merken dat het TV kijken drastisch verandert! Veel TV programma ‘s zijn alleen nog maar via de wel bekende streamingdiensten te bekijken. Tegenwoordig kun je de apps van de betreffende TV zenders of streamingdiensten op je Smart TV installeren en meteen gebruiken en datzelfde geldt ook voor de streamingdiensten. Eén kastje minder in je TV meubel en je bespaart een hoop geld! Het kan wel tot vijfentwintig euro of meer schelen als je je TV abonnement volledig de deur uit doet en online gaat kijken. Heb je geen Smart TV? Geen nood! Je kunt bijvoorbeeld een streaming apparaatje kopen en die heb je al vanaf veertig euro. Sluit het apparaatje aan via HDMI op je TV en kijken maar!

  “Heb je geen Smart TV? Geen nood! Je kunt bijvoorbeeld een streaming apparaatje kopen en die heb je al vanaf veertig euro”

  Op je internetverbinding kun je ook bezuinigen, want weet jij hoeveel je downloadsnelheid is? Woon je alleen of met meerdere mensen? Stel, je woont alleen of samen en je hebt een internetabonnement en je snelheid is 100 Mbit/ seconde of meer… Er zijn geen kinderen en je kijkt een serie of film online. Je kunt absoluut besparen door je internetsnelheid te verlagen naar bijvoorbeeld 50 Mbit per seconde. Dit scheel toch ook weer een paar euro! Voor de online streamingdiensten kun je met minimaal 20 Mbit/ seconde al goed gebruik maken van de diensten! Lees hiervoor goed de documentatie van de streamingdiensten die je gebruikt. Heb je een vaste telefoon maar doe je er eigenlijk bijna niets mee? Wat let je om deze ook de deur uit te doen! Tegenwoordig bellen we steeds meer via bijvoorbeeld WhatsApp, Skype of Facebook Messenger en dat is momenteel gratis! Wél moet de persoon waarmee je belt dezelfde app hebben als jij… In veel gevallen heeft bijna iedereen wel één van de net genoemde diensten / apps. Gebruik je Smartphone als je vaste communicatie-apparaat en haal eruit wat erin zit!

  “Tegenwoordig bellen we steeds meer via bijvoorbeeld WhatsApp, Skype of Facebook Messenger en dat is momenteel gratis!”

  We hebben de communicatie, vermaak, media en energievormen onder de loep genomen, maar besparen kun je ook op je boodschappen. Ga ja altijd naar de dure supermarkten? Probeer eens naar een goedkope(re) supermarkt te gaan. Veel producten zijn bijna even goed of zijn gewoon goed zoals het dure en je betaalt een stuk minder bij de kassa! Wat maakt de kwaliteit van de verpakking uit? Het gaat om het product wat erin zit! Zo kun je een paar euro per keer besparen als je boodschappen doet. Tel het eens uit over een hele maand, dan bespaar je misschien wel zo ‘n twintig euro of meer! We gaan de verzekeringen onder de loep nemen want hoe ben je verzekerd en waar? Kerst en oud en nieuw zijn net voorbij, dus meestal kun je niet meer van zorgverzekering switchen. Als dit jaar afloopt kun je eens informeren naar een goedkopere zorgverzekering, en misschien kun je deze wel bij een andere verzekeringsmaatschappij afsluiten waar je al verzekerd bent voor bijvoorbeeld je inboedelverzekering. Als je bij een verzekeringsmaatschappij meerdere verzekeringen afsluit kun je vaak kortingen krijgen, maar let wel goed op als je een zorgverzekering afsluit of datgene wel wordt gedekt wat je nodig hebt en of de voorwaarden hetzelfde zijn. Is bijvoorbeeld je huisarts, tandarts of je ziekenhuis ook bij die zorgverzekeraar aangesloten?

  “Wat maakt de kwaliteit van de verpakking uit? Het gaat om het product wat erin zit!”

  Misschien kun je via je werkgever een collectieve zorgverzekering afsluiten. Informeer eens naar de mogelijkheden bij je werkgever en de betreffende verzekeringsmaatschappij. Veel werkgevers hebben nog andere ‘voordelen’ voor hun werknemers, bijvoorbeeld korting op een abonnement voor de sportschool of een lidmaatschap op Office 365 waar je als werknemer gratis gebruik van mag maken. Zo kan je werkgever je korting geven op abonnementen of verzekeringen. Het is dus nooit verkeerd om eens te informeren bij je werkgever! Voordeliger of zuiniger leven betekent niet alleen switchen, maar ook dingen soms niet aanzetten als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld de TV. Je energieverbruik wordt hoger als jouw TV aanstaat terwijl jij een tijdschrift zit te lezen of de was staat te doen. Het is een veel voorkomend beeld in de thuissfeer, maar waarom zou je TV aan moeten staan terwijl er niemand kijkt? Ditzelfde geldt ook voor de computer, in veel huishoudens staat deze aan terwijl hij niet wordt gebruikt en dat is zonde voor je energierekening en uiteindelijk ook de levensduur! Dus, als je niet thuis bent scheelt het al een paar tientjes op je jaarrekening als je de TV, computer en alle andere apparaten die uit kunnen gewoon uitzet!

  “Het is een veel voorkomend beeld in de thuissfeer, maar waarom zou je TV aan moeten staan terwijl er niemand kijkt?”

  Minder lang douchen, ookal is het nu in de winter oh zo lekker om af te stomen! Het scheelt aanmerkelijk als je korter onder de douche staat en wat dacht je van de verwarming? Deze kan in principe lager als je gaat slapen of weg gaat van huis. Vooral als je een thermostaat hebt die je kunt programmeren dan vergeet je ook niet om hem lager te zetten. Als laatste nemen we de auto onder de loep. Want misschien gebruik je deze wel voor ieder wissewasje. Even boodschappen doen met de auto, een brief posten of naar een vriend die een straat verderop woont… Het is zo lekker om de auto snel te pakken maar je gaat dit ook merken aan je  brandstofverbruik. Pak wat vaker de fiets, want het is niet alleen voordeliger voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid! Trouwens, gezondheid is ook een ding waar je voordeel in kunt creëren. Dingen doen om een gezonder leven te hebben… Daar gaan we het een volgende keer over hebben 😉 Tot zover dit artikel over voordeliger leven met geld en een beetje met je gezondheid…… Ik hoop dat je er wat positiefs uit kunt halen.

  “Het is zo lekker om de auto snel te pakken maar je gaat dit ook merken aan je  brandstofverbruik. Pak wat vaker de fiets”