Blog

 • Mag ik me voorstellen? Ik ben het pad!

  Beste lezer, mag ik me voorstellen? Ik ben het pad! De éne keer ben ik breed, de andere keer ben ik heel smal. Het ligt er net aan wat zich op dat moment bezig houdt. Je kunt me op allerlei plekken vinden, of het nu tussen het zand is, tussen het gras of tussen meerdere paden die elkaar misschien zelfs wel kruisen. Je mag me het levenspad noemen, want dat ‘denkbeeldige ding’ dat ben ik ook, maar in het echt ben ik een pad bezaaid met tegels, asfalt of steentjes. Als levenspad ben ik qua bedekking gevarieerd, want de éne keer is het moeilijker dan de andere keer om mee te leven. Ik weet dat je me de ene keer irritant vindt, maar gelukkig vergeef je me meestal vrij snel weer!

  Ik ben uiteindelijk ook maar gewoon neergelegd voor een leven, met alles wat erbij hoort. Het is zo dat ik ervoor moet zorgen dat geen énkel leven door me heen zakt, en dat men maar gewoon vooruit blijft lopen, en zéker niet achteruit! Het pad, jah dat is hoe je me leert kennen, hopelijk ben je tevreden met me? Gaat het met bobbels of gaten? Twijfel niet, pak een schop en maak de gaten dicht! Je hoeft het niet alleen te doen, want ik ben stevig genoeg! Zelfs op bruggen! Zakt deze in elkaar? Geen zorgen, ik ga in het diepe ravijn gewoon door totdat ik uiteindelijk weer terug ben op dezelfde hoogte, maar wel voorbij de ingestorte brug.

  Ik, het pad zoals je ondertussen weet, groei alsmaar door, want jij, het leven, neemt elke keer wat nieuws mee om onderweg weer te kunnen gebruiken. Eén van de mooiste momenten als pad vind ik als paden elkaar kruisen. Nieuwe levens die elkaar ontmoeten en samen streven naar succes en geluk. Maar wat dacht je van de liefdeskruising? Het punt waar je komt te staan als je het liefdespad kruist? Een pad wordt twee, niet met een strook ertussen, maar gewoon romantisch aan elkaar. Zie het als een snelweg, maar dan zonder tussenruimte en zo ‘n lelijk hek! Neej, romantiek is een mooi iets dat beide paden opknapt en opeens als enorm breed pad van twee levens naar de horizon gaat.

  Uiteindelijk bereik je met mij alle diepte en hoogtepunten. Samen, maar soms misschien ook wel alleen, dat is nét waar jij voor kiest. Het leven is niet voor altijd, net zoals ik! Uiteindelijk stopt het voor een hele grote kruising waar al mijn soortgenoten, alle paden dus samenkomen. Wij allemaal die vele levens hebben en wachten op wat er gaat komen. Een zogenoemd hiernamaals? Wie weet… Ik kan je alleen zeggen dat ik tot die kruising loop, en daarna draag ik alles over aan de grotere kruising met uiteindelijk maar één enorm brede weg…… Waar die naartoe gaat? Geen idee!

  “Ik ben het pad, maar je zou me moeten accepteren met alle ups en downs die ik heb…”

 • 5G, wel of niet?

  Beste lezer, vanmiddag las ik een stukje dat volgend jaar 5G wordt geïntroduceerd in Nederland. 5G is de ‘supersnelle’ opvolger van het 4G mobiel internet wat de meesten onder ons op hun mobiele telefoon gebruiken om te internetten. Maar wat is nu het verschil? Is het écht zoveel sneller? Men zegt er ongeveer 20Gbit (gigabit) mee te kunnen halen, dus dat is aanmerkelijk sneller! Afhankelijk van waar je zit natuurlijk… Maar beste lezers, 20Gbit internetsnelheid… waar hebben we het voor nodig??? Om onderweg in de trein naar Ultra-HD films en series te kunnen kijken? Serious?! Op zo ‘n klein schermpje? Goed, misschien schrijf ik nu heel ouderwets, maar als we nu eens die telefoon wat vaker aan de kant leggen en eens omkijken naar de mensen om ons heen? Dáár is geen internetsnelheid voor nodig! 😉

  “5G, het nieuwe internetten via een mobiel netwerk”

  Helaas komt het op het platteland nog vaak genoeg voor dat daar geen kabel of glasvezel aanwezig is, maar een enkeling heeft wél de beschikking over 4G en straks dus 5G. Voor veel bedrijven wordt het steeds lastiger om te werken met computers etc. omdat er geen snelle internetverbinding aanwezig is. Nu er wordt gewerkt aan een beter mobiel bereik buitenaf is 4G en in de toekomst 5G wel een goede uitkomst voor particulieren en bedrijven die nu nog geïrriteerd zitten te wachten totdat bijvoorbeeld een mailtje is ontvangen of verzonden. Daarbij komt dat ze eindelijk meekunnen in de maatschappij van het streamen! Wat dat betreft hebben we die snelle internetverbindingen wel nodig, vooral als het om zakelijke doeleinden gaat. Maar wat gaat dat geintje wel niet kosten? Is draadloos internet via 4G en straks 5G goedkoper dan het aanleggen van glasvezel of de coax kabel?

  “Het lijkt mij een goedkope, en effectieve oplossing voor buitenaf”

  Al met al lijkt me 5G een goede uitkomst, zodat mensen buitenaf ook zonder problemen kunnen werken, maar ach… voordat we die 20Gbit nodig hebben zijn we ook al een tijdje verder. En dat Ultra-HD, gaat dat écht wat worden? Ik heb een beetje mijn twijfels erover. Het is mooi, maar hebben we allemaal het geld ervoor over om er nieuwe apparatuur voor aan te schaffen? En het aanbod van Ultra-HD materiaal, daar kan ik nog niet echt wat over zeggen, want er is nog erg weinig van te krijgen. Hé, maar we zijn voorbereid op de toekomst! Ik zou 5G voor buitenaf aanraden, maar voorop je telefoontje om te streamen in de bus of trein? Neej, dat gaat weer wat te ver vind ik! Maar wie weet… gaat er de komende jaren nog iets komen waarbij we misschien allemaal écht 5G nodig hebben? We zullen zien!

  “Hebben we straks zulke grote bestanden nodig om te werken?”

 • De stilte valt…

  De stilte valt, het wordt donker en je begint de gebeurtenissen van de dag op te sommen in je gedachten. Het is intens stil om je heen, waarbij je bij jezelf denkt… Wat ontbreekt er op het moment? Is het de muziek? Het geblaf van de hond of het gemiauw van de kat? Ontbreekt het geluid van de wasmachine of is het de openhaard die niet knettert? Is het misschien wat serieuzers in mijn leven? Ontbreekt er iets aan mezelf? Geen of weinig vrienden? Of de liefde die er niet is? Wat denk je van stilte om eens na te denken over wat je allemaal wil? En wat je eraan kunt doen?

  Stilte kan dé ideale plek zijn om helder te zijn over je ‘plan van aanpak’. Om je weg verder te bewandelen waar je momenteel stilstaat. Stilte kan ook de plek zijn om te bidden tot God, vragen om je de goede kant op te leiden. De richting om nieuwe mensen te ontmoeten, eventueel je nieuwe liefde, maar het kan ook de weg naar promotie zijn, of meer rust in je hoofd! Stilte is een belangrijk medicijn voor genezing… Maar als de stilte alsnog blijft vallen? De stilte die nog steeds overheerst?! De ‘depressieve stilte’ of de ‘verdrietige stilte’, ‘eenzame stilte’? Welke woorden kunnen we nog meer voor het woord ‘stilte’ zetten die negatief zijn? Dan zijn er een heleboel zal ik je zeggen!

  Stilte is niet stil te krijgen, het zit aan haar grens! Maar is het wakker te krijgen zodat het overgaat in leven! Geen enkel pilletje is ervoor uitgevonden, alhoewel sommige specialisten dat wél denken! Stilte roest vast bij verkeerd gebruik! Het is vragen, misschien wel schreeuwen om aandacht. Het laat je masker opzetten zodat je soms op een negatieve manier aandacht zoekt bij anderen. Het slopende masker, waarmee je alleen maar goede mensen van je wegjaagt. Het heeft allemaal een lang staartje als het negatief is… Maar wat is het medicijn tegen dit soort stilte? Praten? Het niet voor jezelf houden? Hulp vragen? Je nergens voor hoeven schamen? Ik denk dat je met deze vier dingen al behoorlijk dicht in de buurt komt!

  “Welke woorden kun je voor het woord ‘stilte’ zetten?”

 • De weerman voorspelt…

  Het weer voor de komende dagen, daar kan ik genoeg over zeggen! De antidepressie trekt rustig over ons land, dus dat betekent dat we allemaal onze sadness naast ons mogen neerleggen! De zon schijnt volop dus ik zou zeggen: ga er lekker opuit en laat die smile op je gezicht zien! Draag vooral kleurvolle kleding want dat doet iedereen goed. Als we allemaal dat idee overnemen dan ziet alles er vooral in deze vroege februarimaand alvast wat kleurrijker uit omdat de bloemetjes nog moeten uitkomen. De wind geeft zo af en toe een wat koud briesje dus wees voorzichtig met korte mouwen! Ik geef het terrasweer een acht, want met lange mouwen is het denk ik goed te doen om dat eerste ‘buitenbiertje’ te nuttigen.

  Het wandelweer geef ik een negen, want vooral na die lange periode van kou, regen, wind en dat winterweer dat we nauwelijks hebben gehad is het prachtig om je heen kijken en heerlijk om die frisse lentelucht in te ademen. Trek dus je goede wandelschoenen aan en ga eropuit! De BBQ geef ik nog een mager zesje, want daar kan het nog wat te koud voor zijn, tenzij je overdekt zit met bijvoorbeeld een verwarmde open serre of iets anders wat je warm kan houden. Het bier blijft wel wat frisser waardoor het lekkerder zal smaken, dus het biercijfer is een acht waard! Het ontmoetingscijfer geef ik een absolute tien! De kans is groot dat je veel mensen zal tegenkomen die mijn advies zullen opvolgen. Zeg eens wat vaker ‘hallo’ en maak eens een praatje met die ander! Wie weet wat voor leuks eruit kan komen…

  En wat het verderop in de week gaat worden? Daar is nog niets over zeker! Eén ding is wel zeker, deze prachtige lentedagen neemt niemand je meer af! Geniet ervan, want Februari is een maand waar het zo weer kan omslaan waardoor we in het meest ongunstigste geval moeten wachten tot Maart. Maar… beste mensen, ook Maart roert zijn staart! Ik ga me nu klaarmaken om erop uit te gaan, want er moet toch brood op de plank komen, dus de boodschappen wachten op me! Veel plezier gewenst en onthoud: geniet maar drink met mate…

  “Het weer… niets is zo onvoorspelbaar op langere termijn, maar dit hebben we al in de pocket!”

 • Lente, een lang verwachte periode!

  Beste lezer, toen ik vanmorgen opstond zag ik meteen de lentezon opkomen en was de lucht ‘lenteblauw’! We kunnen dit weekend temperaturen gaan verwachten rond de 17 graden en als dat nog niet alles is… dit blijft een paar dagen aanhouden! Wat is er nog mooier om erop uit te trekken en na een lange koude en grijze periode, wat je eigenlijk geen échte winter mag noemen de frisse lentelucht in te ademen. Het geeft mij de kans om naar buiten te gaan en al zo lopend of fietsend nieuwe inspiratie op te doen of misschien wel die ‘éne’ te ontmoeten… Hoort bij dit soort weertypes niet een kort gedicht? Klik op de afbeelding voor een uitvergroting!

 • Mijn cadeau? Dat ben jij!

  Mijn cadeau? Dat ben jij! Jij die altijd om me geeft en niets teveel vind wat ik van je vraag. Elke keer kan ik bij je terecht en je stelt me nooit teleur. Waar ter wereld ik ook ben, dat lijntje blijft bestaan, hoe ik me ook voel! Zélfs in je meest moeilijke tijden kan ik bij je komen en sta je voor me klaar, ookal tekenen de zwarte randen om je ogen bevestigend hoe je je voelt. Daar waar ik er voor je kan zijn ondanks mijn eigen ellende probeer ik mijn best voor je te doen, ookal is het alleen maar een arm van me om je heen! Ik denk dat ik met een gerust hart mag zeggen dat we samen één zijn!

  Hoevaak we ook ruzie kunnen hebben om niets… omdat we allebei over onze emotionele grens zitten, ook dán kan ik altijd weer bij je terecht! Soms kun je me wel ‘ik weet niet wat’ doen, dan nóg staat je hart voor me open! De kwade blik verandert in een traan, het boze wordt een lach, gewoon omdat we het van elkaar kunnen hebben! En wat als ik de schuld op me neem? Dan is het ook zo! Ik draai er niet om heen, nét zoals jij dat niet doet! We zijn immers allebei niet ‘de helden van de wereld!’. Je vind het vast niet erg dat ik zeg ‘wij zijn allebei helden over onszelf’?

  Jah mijn hart klopt voor jou, en dat zal nooit overgaan tot mijn laatste adem hier op aarde, want we hebben geen van allen het eeuwige leven! Ik ben trots op mezelf, dankzij jou! Jij hebt me door de ‘hel’ getrokken naar de hemel en ik weet niet hoe ik je daarvoor moet bedanken! Als er een hiernamaals is, dan wandelen we toch gewoon lekker verder over onze weg? Maar dan een weg zonder ellende, zonder boosheid, zonder zorgen… Gewoon met elkaar, genietend van alles om ons heen… En iedereen om ons heen? Zij trotseren ons zoals we zijn, net zoals wij hun trotseren… Trotseren uit liefde!

  “Trots zijn, dat is wat we allemaal mogen, als we soms onze fouten maar toegeven…”

 • Battle Royale, het nieuwe gamen?

  We kennen de namen bijna allemaal wel… Fortnite, en sinds kort Apex Legends. Vooral de jongeren spelen het de laatste jaren massaal en kunnen bijna geen dag meer zonder! Maar heeft het mijn voorkeur? Ondanks dat het er grafisch super uitziet speel ik het niet vaak. Wat is de bedoeling van dit soort spellen? Zodra je in de wereld zit moet je zien te overleven, maar je begint zonder wapens… Die moet je eerst zoeken. Je moet het tegen je spelers opnemen en ik word vaak al neergeschoten voordat ik überhaupt al een schot heb gelost in het spel. 🙂 Ik denk dat ik het daar te weinig voor speel, of zal het gewoon mijn reactievermogen zijn?! Misschien ben ik wel ongeduldig. En dan als je eenmaal af bent… wachten en wachten als je in het potje wilt blijven. Vaak druk ik dan al op escape om een nieuw potje te spelen of om het af te sluiten.

  “Je begint zonder wapens, maar uiteindelijk moet je met een zwaar belaste rug overblijven”

  Ligt het aan mijn tactiek? Ben ik gewoon te onrustig en wil ik meteen de ‘battle’ aangaan op straat? Wil ik meteen omsingeld worden en in mijn droom dát overleven? Nouja… er zijn andere véél leukere dingen waar ik over kan dromen trouwens… Ik moet je eerlijk zeggen dat ik Battlefield, Call of Duty of Overwatch ben gewend als het gaat om schietspellen. Daar moet je wel vaak uit je veilige zone komen om wat te bereiken. Lekker ruig knallen, dat is wat ik ook in zo ‘n spel op prijs stel… en dat sniperen tijdens een heel potje, even is wel leuk, maar kom daarna lekker uit je veilige zone en ga de uitdaging aan. Oké waar waren we gebleven? Juist bij battle royale games!

  “De veilige zone en sniperen, even leuk maar ik kom er ook graag uit in een game”

  Nee, het duurt mij te lang, daar ben ik al lang achter. Tóch waag ik me er soms even aan maar tevergeefs… En wat me opvalt, er komt iemand naar me toe, ik hoor één schot en ik ben al meteen af! Ik houd het wel bij een potje Battlefield, dat kan ik nog volgen en daar kan ik eens iemand raken. Ik wil battle royale spellen absoluut niet afkraken! Je moet alleen behoorlijk snel zijn en veel geduld hebben. Als je een goede speler bent kun je je een lange tijd in bijvoorbeeld Fortnite of Apex Legends vermaken. En je kunt nog vrienden uitnodigen ook! Geniet maar speel met mate. Ben je af? Dan kun je wel even een pauze inlassen om bijvoorbeeld een luchtje te scheppen of de bak chips bij te vullen. Het heeft absoluut zijn voordelen! Misschien tot ziens in Fortnite of Apex Legends…

  “Als je een goede gamer bent dan kun je je erg goed vermaken in battle royale games”

 • Je eigen ideeën

  Beste lezer, dit keer weer een gedicht uit de oude doos! Ik heb er nu niet zoveel aan toe te voegen, want het gedicht zegt al genoeg lijkt me 😉 Wees die held om te slagen! Hoe je ups en downs ook zijn… (klik op de afbeelding om te vergroten!)

 • Daar sta ik… voor je deur!

  Het is dan zover, daar sta ik dan, voor je deur… Na veel tegenslag, ruzie en verwijt tril ik hier met heel mijn lichaam. Ondanks de hatelijke opmerkingen die we naar elkaar toe hebben gegooid ben ik ondanks dát nog steeds smoorverliefd op je! De liefde blijkt na ons uit elkaar gaan nog steeds onbeantwoord… heb je ondertussen al iemand anders gevonden of ben je nog alleen? Ben je nog steeds woedend of wil je me weer zien? Woon je überhaupt nog op dat adres? Het zweet loopt over me heen, want ik druk op de deurbel die alles kan veranderen!

  Na een keer te hebben gedrukt klopt mijn hart overuren, ik zie nog niets achter het glas gebeuren en het blijft stil. Hopelijk zie ik je prachtige verschijning met je dansende haren en je open armen… maar het enige dat ik hoor is het gefluit van de vogeltjes en af en toe een auto die langsrijdt. Het lijkt eeuwig te duren nu… maar er komt een moment dat ik iets hoor. Het is de buurman die vraagt wat ik kom doen. Na te hebben verteld dat ik je wil spreken zegt hij dat ik over tien minuten terug moet komen, je was even weg… Ik ga in de auto zitten en kijk wat op mijn telefoon… Foto ‘s van jou en van ons. Misschien wel het ‘definitief verleden ons…’ of moet ik zeggen, misschien wordt dit fotoalbum uitgebreid met ons?

  Wat een nare situatie is dit toch? De klok tikt voorbij, maar die tien minuten hebben nog nooit zolang geduurd. Tien minuten later, na het voor mijn gevoel lange wachten loop ik opnieuw naar je huis toe. Je fiets staat aan de zijkant, dus je moet wel thuis zijn! Ik bel aan, en weer blijft het stil. Er beweegt wat boven, maar de deur blijft dicht! Zal ik nog een keer aanbellen of niet? Ben ik dan niet te opdringerig? Mijn hart bonkt, en het zweet stroomt over mijn lijf, want ik wil het zo graag voor altijd met je goedmaken. Dit keer heb ik definitief alles sores achter me gelaten, dat zal ons niet meer verhinderen in onze plannen die we samen hadden.

  Na een tijdje te hebben gestaan loop ik maar weer weg, want de deur blijft dicht. Weet je hoe rot dat is? De deur die tussen jou en mij zit zodat ik je niet kan zien, horen of aanraken? Ik geef de moed op! Voor eens en altijd heb ik het verpest, maar ben ik eigenlijk wel de enige die het allemaal heeft gedaan? Daar ben ik het niet mee eens! Ook jij hebt me verdriet gedaan, en toch kwamen we elke keer weer bij elkaar en kwam het goed. Wat maakt het allemaal nog uit? Je doet niet open, je laat me daar staan… na die heftige, maar zeker ook fijne periode waarin we enorm van elkaar hielden, en ik nog steeds van jou! Je moest eens weten hoe een pijn me dit doet! Het is nu zo definitief voor mijn gevoel…

  In de auto jank ik even flink en later rijd ik naar huis. De tranen lopen nog een beetje over m ‘n gezicht en uiteindelijk ben ik veilig in mijn eigen stekkie! De foto ‘s van ons, die me nu nog meer zeer doen, haal ik van de muur en mijn nachtkastje. Alles wat ik van je heb gekregen leg ik weg… ik kan het nu gewoon niet zien, niet aanraken! Het gevoel jou kwijt te zijn geeft me nog meer schuldgevoel. Ik had harder moeten vechten tegen alles… maar het heeft nu geen zin meer! Ik moet ermee leren leven, en hopelijk kom ik snel uit dit diepe dal. Voorlopig neem ik even rust… rust om het te verwerken, een plaats te geven en dan weer verder te gaan met mijn leven. Een moment dat aanbreekt dat er ergens een deur wél weer opengaat… dat is de hoop die ik nog wel heb en ook wil blijven houden, maar ik moet eerst afscheid van jou hebben genomen in mijn gedachten.

  “Afscheid nemen is met pijn in mijn hart tranen kweken!”

 • De lach…

  De lach, beste lezer… dit is een ‘verschijnsel’ en een stukje soms niet te beheersen emotie waar we allemaal weleens mee te maken hebben. Als we iets geks gezien hebben door middel van een grap lachen we, maar kunnen we ook gieren van het lachen. De één kan niet meer staan van het lachen, de ander krijgt buikpijn omdat ie niet meer kan stoppen of de ander probeert het netjes te houden door een paar keer ‘hahaha’ in de lachvorm te tonen (blijf trainen!). Net zoals ‘vaker goedemorgen zeggen tegen anderen’ waar ik een paar dagen geleden over schreef schijnt lachen ook gezond te zijn voor meerdere dingen, zowel lichamelijk als psychisch.

  “De éne lach is de andere niet!”

  Theorieën geven aan dat ruzies kunnen worden bijgelegd of zelfs een hartaanval kan worden voorkomen. Als we dit allemaal zouden doen, dan wordt de hele wereld toch een lachertje? Landen die vrede sluiten door een lach? De lach als vervanger van ‘speciaal dure boter’ tegen een te hoog cholesterol. De dokter die alleen maar ‘de lach’ hoeft voor te schrijven bij een pijntje of een kwaal? Het is nog gratis ook! We hebben het meegekregen bij onze geboorte, want vanaf dat moment lachen we al. De eerste date, waar veel mensen vaak behoorlijk zenuwachtig van worden… ben ik wel knap genoeg? maak ik geen rare opmerkingen? draag ik geen rare kleren? Maakt niet uit! Je bent knap zoals je lacht!

  “Dokter de Lach is visites rijden…”

  Ga je naar mensen toe waar je niet zoveel zin in hebt, maar het ‘moet maar’?… Neem gewoon je lach mee en maak er een ‘lachertje’ van! Dan wordt de avond misschien een avond van verandering waardoor je tóch nog nieuwe onverwachte vriendschappen maakt. Jah, ik geloof het meteen, de lach maakt veel moois en doet veel goeds! Als je naar je date bent geweest en je lacht je na de tijd samen dubbel, dan is er ook ‘dubbel geluk’ in een toekomstige relatie! Van een dubbeltje op zijn kant naar dubbele rijkdom! Rijkdom van liefde en geluk! Weet je wat? Ik ga je uitdagen om de lach vaker te gebruiken in het dagelijks leven.

  “De lach, een opbouw naar iets moois!”