Verzopen in de Hollandse zomer

Het is de zomer van 2023. Op een dag begint het enorm hard te regenen, onweren en het houdt maar niet op… Straten lopen onder water en her en der vluchten caravans en campers weg! De lucht heeft maar één kleur en dat is grijs! Nederland is nat… Kletsnat! Tijdens zo ‘n dagje is er veel te zien. Met laarzen aan ga je de supermarkt binnen en op de camping staan nieuwe droge sokken klaar om aangetrokken te worden. Buitenactiviteiten zijn er voor de helden, maar het meest wordt toch wel binnen gehouden… Tenminste, als de tablet, laptop of gameconsole het toelaat. Karaoke in de campingzaal met ‘ik heb zo ’n heel nat gevoel van binnen’ of ‘daar aan dat kleine café aan de zee’… klinken heel toepasselijk over deze natte Juli en Augustusmaand.

Wat ook erg nat smaakt is een lekker biertje van eigen brouwerij of die heerlijke wijn. Met alles verzuip je dus toch nog een beetje in positiviteit. Niet alleen, maar samen! Het is nét herfst, en het enige dat mist zijn die leuke pompoenen die bij huis staan in de échte herfst periode. Trouwens, teveel nattigheid moeten die ook niet krijgen, want dan kun je er snel pompoenensoep van maken. Of het lekker is wordt een volgend discussiepunt. De weermannen staan er elke avond weer strak in het pak bij, of de weervrouw. Elke dag hetzelfde nieuws, ofwel ‘baggerweer!’ Maar wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als we het hebben over ‘licht aan het eind van de tunnel’. Volgende week wordt het beter, maar nog effe wachten. Eerst wordt het nog slechter dan nu! Ach… Je moet het ook maar allemaal positief en vrolijk vertellen als die cameraman voor je staat.

Maar hé, na regen komt zonneschijn… Meestal wel! Deze periode is het ‘na regen komt meer regen en water’… Véél water! De opblaasboot of kano kan weer van zolder of uit de garage, want Giethoorn begint het langzamerhand overal in Nederland te worden. Dus als wordt gevraagd ‘in welke gemeente woon je?’ dan is het verstandig om te antwoorden met ‘in de gemeente Giethoorn’. Giet- hoorn… Dat klopt, want het giet ook buiten. En als je pech hebt dan krijg je te maken met een hoorn als je gestoken bent door een bij als de zon even een tijdje heeft geschenen. Met een tijdje bedoel ik vijf minuten tegenover de drieëntwintig uur en vijfenvijftig minuten van de dag. Het kan maar zo, zo ’n reuzenhoorn! Maar dan van een bij… Ondertussen als ik dit verhaaltje aan het schrijven ben zie ik de wolken voorbijschuiven.

Ik zie een opklaring en dat begint gewoon pijn te doen aan de ogen. Dat krijg je als je teveel went aan de grijze luchten. Gisteren zag ik bij de wateroverlast een karper van wel vijf meter! Ik geloofde mijn ogen niet, maar ik durfde ook niet het beest op te pakken. Weet ik veel wat ie wel doet en niet doet? Nee, ik hield het wel bij een restantje van lekker gewokte groente en wat vlees. De karper was denk ik de weg kwijt, want al die mensen bij hem… Dat kon toch ook niet?! Een lekker visje of misschien een eendje is beter! Nee, het leven stopt niet bij dit vreselijke weer, maar ach… Zo kan het soms wel voelen voor sommigen. De échte held gaat gewoon zwemmen in het zwembad waar het normaal propvol zit en zij nu hun privézwembad in de stromende regen, maar wél het warme water hebben. Voor hoelang het dan duurt. Je personeel op de kassa zetten voor één iemand is toch ook een beetje zonde? Maar goed, het gras is dit jaar wel groen en de bomen en planten hebben hun oorspronkelijke uitstraling…

De korte broek ligt in de kast, de lange broek draag ik. De ventilator staat niets te doen in huis, al wekenlang en de verwarming moet op sommige momenten weer aan. Dát vinden de energieleveranciers wel leuk! ‘Kunnen we weer meer geld vangen!’ denken ze bij zichzelf. Geen watertekort, maar zomertekort. Dat konden we de afgelopen jaren niet zeggen! Wie sponsort de zomer zodat we geld kunnen geven? Nee, we sponseren ons eigen hachje voor een regenjas en extra kaartjes voor het museum of andere binnen activiteiten. Geen vlinders, geen zingende vogels… Nee, ook zij hebben hun holletje wel gevonden om binnen te blijven. En als ze dan buiten komen zie je ze alleen maar met hun paraplu… Een groot blad uit de boom! Die ook nat is… Vandaar nu al die vliegende bladeren. Goed, nu is het tijd voor de BBQ… Om hem schoon te maken! Geen vlees maar een poetsdoek. Als hij begint te glinsteren dan heb je te goed je best gedaan… Voor misschien wel volgend jaar! Bij de volgende onvoorspelbare zomer…

Reageren op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *