Boertje Sjoerdje

Mag ik je voorstellen aan boer Sjoerdje? Hij is 33 jaar en loopt elke dag tussen de koeien. Sjoerdje is een dierenvriend. Elke dag aait hij zijn koeien over hun koppie en met veel plezier runt hij zijn bedrijf dat hij van zijn vader heeft overgenomen. Over daten heeft hij nooit nagedacht, want hij heeft teveel liefde in zijn bedrijf! De dag begint zoals elke dag met een rondje door de stal…

Op een dag komt er slecht nieuws op TV. Boeren produceren teveel stikstof en dit betekent dat dit fors moet worden verlaagd. Velen hangt vanaf dat moment een zwaard boven hun hoofd en gaan protesteren! Boer Sjoerdje doet mee. Ook zijn prachtige boerderij produceert teveel stikstof… Hij kijkt om zich heen met de gedachte ‘dit kan weleens de laatste keer zijn dat ik de koeien zie…’

Wat zou hij moeten doen? Stel zijn boerderij moet weg?! Na al die jaren maar ergens in een magazijn weken voor een rotloontje? En zijn huis? Moet hij maar in een flatje met deze huizenmarkt? Aangezien hij bij de boerderij in een prachtig huis woont dat hij straks niet meer kan betalen… Dit allemaal door een regering die ze van de kaart wil vegen… Dit allemaal door Brussel! ‘Ze nemen me alles af’ zegt hij tegen zijn vrienden.

De volgende dag hangt hij de vlag uit die op kop staat te wapperen. Sjoerdje gaat gedeprimeerd aan de slag met zijn dagelijkse routine. Hij volgt de nieuwsbericht geving en maakt zich alleen maar kwaad. Stelletje graaiers en milieuactivisten! Hij besluit mee te gaan doen met de protesten… Tussen allerlei andere boeren staan ze in Den Haag om hun hachje proberen te redden. Heel het land is in rep en roer…

Snelwegen worden geblokkeerd door Sjoerds’ collega ’s en gebouwen worden geblokkeerd. Ondertussen zit Den Haag lekker warm! ‘Markje is naar Brussel voor overleg’ zegt hij terwijl hij het nieuws hoort… ‘Na een Brexitje een Nexitje?’ Zeggen enkele boeren bij elkaar wat glimlachend. Helaas is dit niet het geval. Boertje Sjoerdje stapt na alle activiteiten weer in de trekker en gaat naar huis. Naar zijn koeien…

Eenmaal thuis kijkt hij wat rond op internet. Het buitenland is erg in trek! Na verschillende brieven te hebben gekregen over zijn uitstoot is hij nu echt wel bij de limit… Het moet gewoon verdwijnen, jarenlang boeren sinds de jaren vijftig. De nacht breekt aan en hij gaat op bed liggen. Hij denkt na over zijn telefoongesprek met oom Bee… De volgende dag staat in het teken van regelen. Vooral dingen regelen… De hele dag is hij weg terwijl oma de koeien onder haar hoede neemt.

Boertje Sjoerdje luidt de avond in om acht uur. Een bord pap staat voor hem en hij smult er heerlijk van! Hij heeft een extra klus voor vanavond… Onverwachts! Iedereen slaapt, maar Sjoerdje niet. Hij werkt door en door… De volgende dag is het stil op de boerderij. Erg stil! Er lopen heen koeien meer… Er is geen geloei meer… Ze zijn op transport. Boertje Sjoerdje is vannochtend vertrokken naar oom Bee. Hij woont in Australië met een grote boerderij!

Er is veel landschap en ruimte. Samen gaan ze de boerderij runnen en al snel vergeet Sjoerdje Nederland zo goed als… Af en toe ziet hij op TV hoe triest het land is geworden. Zijn boerderij wordt gesloopt en daar worden nu huizen gebouwd. Het worden starterswoningen. Boos zet hij de TV uit en gaat de koeien melken… De volgende dag gaat hij naar tante Aghaat die verderop woont en bij haar in de winkel werkt Lindsey…

De vrouw waar hij op slag verliefd op wordt! Ze gaan daten, samen werken op de boerderij en twee jaar later trouwen ze. Sjoerdje geniet naast zijn koeien nu elke dag van de mooie blonde Lindsey waar hij ook nogeens twee mooie kinderen mee krijgt. Er zijn in elk geval al opvolgers voor de boerderij, maar eerst moeten boertje Sjoerdje en boerin Lindsey stokoud worden……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *