Baasje is bang voor Sinterklaasje

Baasje, zo wordt Bram ook wel genoemd. Hij is een kleine pestkop en iedereen vreest voor hem. Het hele jaar door pest en treitert hij iedereen, maar rond Sinterklaas is hij bang… Krijgt hij wel cadeautjes, moet hij mee in de zak naar Spanje? Het moment is daar. Sinterklaas komt het land binnen en ’s avonds mag hij de schoen zetten. De volgende dag zit er veel lekkernij in maar hij beseft ook dat hij het eigenlijk niet heeft verdiend. Dát is Bram dan ook weer…

Op school verheugt iedereen zich op Sinterklaas en de pieten. Zodra Bram op het schoolplein komt hoort hij de sinterklaasliedjes uit de speakers komen. Hij wordt best wel bang, want hij weet wat Sinterklaas over hem in het boek heeft staan. Weinig goeds dus! Iedereen moet zich aansluiten in de rij. De kinderen lopen naar binnen en eenmaal in de klas bereiden de leraren en leraressen de kinderen voor op hun ingezongen sinterklaasliedje als Sint en pieten in de klas komen. Ieder kind komt aan de beurt!

Bram speelt wat en zelfs deze ochtend kan hij het niet laten om een scheetzak op de stoel van de lerares te leggen. Juf Miriam gaat zitten en er klinkt een keiharde scheet uit de zak. Iedereen lacht, behalve Juf Miriam… ‘Wie heeft dit gedaan?!’ bromt ze. Niemand geeft antwoord… Dan begint Bram te grinniken en de juf wijst gelijk hem aan! ‘Bram, ga jij maar in de hoek staan!’ Bram staat op en hij loopt naar de hoek waar hij voor straf moet staan. ‘Als Sinterklaas straks binnenkomt krijg je met de roe!’ zegt de juf en Bram wordt alsmaar zenuwachtiger…

De andere kinderen pakken de les op en rekenen is het vak. Bram kijkt rond door de klas en dan, een kwartier later, roept juf Miriam hem. Hij mag weer op zijn plekje gaan zitten. Dan gaat iedereen een grote kring maken omdat de Sint elk moment kan binnenkomen. Vol van zenuwen zet iedereen zijn of haar stoel op een door de juf aangegeven plek neer. Iedereen zit in de kring en er wordt een verhaaltje verteld. Dan klinkt er een hard gebonk op de deur… Juf Miriam loopt naar de deur en daar staan Sint en pieten. De juf gebaart dat iedereen moet gaan zingen en Sinterklaas loopt met zijn pieten de klas in.

Er wordt gezongen en de pieten strooien pepernoten door het klaslokaal. De kinderen genieten volop, maar Bram? Hij is alleen maar zenuwachtig. Dan is het moment daar… Iedereen wordt stil en Sinterklaas pakt zijn grote boek erbij. De naam ‘Arjen’ klinkt uit de Sint zijn stem. Arjen staat op en gaat bij Sinterklaas staan. Hij hoort zijn verhaal aan en krijgt een handje pepernoten. Vervolgens krijgt hij een cadeau. Arjen houdt van lego, dus het kan niet anders… Een legodoosje komt uit de verpakking. Wat is het kind blij!

Verschillende kinderen zijn blij geworden en tegelijkertijd ook gerust gesteld. Ze zijn lief genoeg geweest voor pepernoten, andere lekkernij en een cadeau. Bram vindt het gek dat zijn naam nog niet voorbij is gekomen. Het lijkt op alfabetische volgorde te zijn gegaan. Het laatste kind, Zacharia, is aan de beurt. Hij krijgt een preek van de Sint want hij is dit jaar niet zo lief geweest en Bram ziet dat één van de pieten een roe tevoorschijn haalt… Toch krijgt Zacharia een cadeautje maar géén pepernoten! Daar is hij te stout voor geweest. Ofwel, Sinterklaas is wel erg streng voor deze kinderen. Dan, aan het eind van de hele namenlijst is Bram aan de beurt…

‘En dan heb ik hier nog een heel stout jongetje in mijn boek staan…’ zegt Sinterklaas. Wil de volgende jongen nu naar voren komen?! Alle klasgenoten kijken Bram aan en zelfs de juf vreest voor hem… Bram kijkt de sint, maar ook de pieten vol van zenuwen aan. Zijn naam klinkt voluit met een hele zware stem door de klas… ‘Bram!!!’ Kom jij eens hier?! Bram staat op uit zijn stoel en loopt naar Sinterklaas toe. Terwijl hij naar de ‘goed heilig man’ toeloopt kijkt de Sint hem recht in de ogen. Dan staat hij daar… Bang dat hij de roe krijgt of misschien wel een enkeltje Spanje. ‘Zo, Bram, wat ik lees in mijn boek kan helemaal niet he?!’ Bram antwoordt stotterend ‘nee Sinterklaas’

De piet pakt zijn roe en loopt naar Bram toe. Terwijl deze vlak naast hem staat begint Sinterklaas op te sommen wat hij allemaal heeft gedaan. Daarna wordt het even stil… Bram kijkt de Sint aan en de pieten. Dan stelt de piet voor ‘mag ik hem de roe geven?!’ Sinterklaas remt hem af… ‘Nee, piet, ik heb iets anders voor hem… Bram kom eens op mijn knie zitten? zegt de Sint. Hij doet het maar, ookal voelt het niet goed. Terwijl Bram op Sints’ knie zit zegt Sint het volgende… ‘Omdat jij zo stout bent geweest moet je een liedje zingen voor je cadeautje…’ Bram begint met het zingen van de liedjes Sinterklaas kapoentje, zie de maan schijnt door de bomen en zie ginds komt de stoomboot… Iedereen luistert aandachtig naar zijn gezang!

De hele klas lacht maar de juf kijkt anders naar Bram, nét zoals de Sint en pieten. ‘Wat kun jij mooi zingen Bram!’ zegt de Sint en hij kijkt hem aan… Bram bedankt de Sint en hij neemt zijn cadeautje in ontvangst. Tenminste, dat lijkt zo. De piet zegt dat hij eigenlijk vijf rondjes om de school moet rennen om het écht af te leren en Sinterklaas gaat ermee akkoord. De hele school mag zien dat Bram nu eens diegene is die voor paal staat. Bram loopt boos de klas uit en iedereen kijkt geschrokken. Juf Miriam loopt naar hem toe en zij probeert het kind te troosten… Even later, terwijl Sint, pieten en de klas elkaar vermaken haasten juf Miriam en Bram zich naar het schoolplein om tóch aan de opdracht mee te doen…

‘Klaar voor de start?’ roept de piet. ‘Af!’ en een fluitje klinkt. De twee gaan rennen en iedereen kijkt toe. Een halfuur later zitten ze beiden weer in de klas bij Sinterklaas… Eindelijk is Bram nu een keer aan de beurt geweest en hij neemt zijn cadeau en twee handen met lekkernij in ontvangst. Dan gaat hij weer zitten en worden er vervolgens nog wat verhaaltjes verteld door Sinterklaas. Vervolgens gaat iedereen voor het stel zingen en de Sint loopt met zijn pieten de klas uit richting de volgende klas… Iedereen maakt zijn cadeautje open en elk kind is blij… Superblij! Behalve Bram… Sinterklaas is nog maar net de klas uit en hij begint weer met pesten en treiteren! Hij pikt, hij duwt en dan staat de juffrouw weer bij hem om hem de hoek te wijzen…

Daar staat ie weer… Stoute Bram, ofwel het stoute baasje… Hij lacht en begekt zonder dat juf Miriam het ziet! Maar dan, op het moment dat de juf even de klas uitloopt komt ze terug met Sinterklaas en de pieten. ‘Zozo, jongen…’ zegt de Sint. ‘Ik geloof dat we jou maar eens mee moeten nemen!’ Bram schrikt zich een ongeluk. Dit heeft hij niet verwacht. De pieten lopen naar hem toe, pakken hem vast en een andere piet komt met een grote zak aangelopen… Hij probeert weg te rennen, maar dit lukt hem niet. De juf houdt hem tegen en de piet schuift zo de zak over Bram heen… Hij beweegt zich op allerlei manieren maar hij kan er niet uit! De kinderen kijken allemaal naar Sinterklaas, de pieten en Bram die probeert uit de zak te komen.

Ze beuren hem op en lopen met hem de klas uit. Bram is nooit meer terug gezien in de klas. Wat is er met baasje Bram gebeurd? Niemand zal het ooit weten… Jaren later zit Bram heerlijk te genieten van de zon in de Spaanse Costa ‘s. Hij drinkt een wijntje met zijn oud klasgenoot Arjen. Ze kijken op internet hoe het pijpenstelen regent in Nederland… Beiden hun ouders zijn tijdens sinterklaas en kerst geëmigreerd naar Spanje en terwijl ze toosten zegt Bram… ‘Dankje Sinterklaasje!’ en ze lachen nog lang en gelukkig… Wat er is gebeurd toen Bram in de zak verdween? Nou, de ouders gingen op die dag vertrekken naar Schiphol en ze haalden Bram met een grap op. Net buiten school ging Bram uit de zak en vertrokken ze naar Spanje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *