Tante Katrien en het verhaal van kasteel Nooitgezien!

Het is een legende… het kasteel bij tante Katrien. Al vijfhonderd jaar staat het er en sommigen zeggen dat ‘er iets mee is’. Elk jaar worden er Halloweenfeesten gehouden maar deze worden nooit afgemaakt. Mensen rennen er gillend weg! Niemand durft te vertellen wat ze er hebben gezien en tante Katrien? Ook zij zwijgt! Ze vertelt dat ze nog nooit in het kasteel is geweest, maar haar ouders… Zij hebben haar altijd verboden om ook maar naar het kasteel te kijken! Guus en Truus, allebei veertien jaar, zijn wel erg nieuwsgierig geworden. Tante Katrien is de tante van Guus en Truus is de vriendin van Guus. Ze zijn verliefd op elkaar maar dat laten ze beiden niet aan elkaar merken… Maar goed, lichaamstaal zegt soms genoeg!

Guus en Truus overleggen met elkaar. Ze hebben erg veel zin om naar het kasteel te gaan maar tante Katrien mag niets in de gaten krijgen… Ze spreken af om acht uur vanavond bij de poort van het kasteel op elkaar te wachten. In de stad gaan beiden nog even een lekker kop chocomelk drinken met wat lekkers erbij en na afloop groeten ze elkaar met een knipoog… ‘Tot vanavond’ Het begint aan het begin van de avond langzaamaan donker te worden en beiden maken zich gereed om naar kasteel Nooitgezien te gaan. Ze zijn wel een beetje zenuwachtig, want al die mensen die er gillend zijn weggerend… Sommigen schijnen echt bij een psycholoog rond te lopen vertelden Truus haar ouders een keer. Er schijnen mensen nooit meer terug te zijn gekomen van het kasteel!

Het is half acht en Guus en Truus lopen richting de eenzame plek waar de poort is. Ze lopen door het dorp en alles is prima voorzien van straatverlichting. Dan slaan ze af op het paadje dat naar de poort gaat en beiden lopen zonder dat ze het van elkaar merken achter elkaar over het donkere paadje. Guus pakt zijn telefoon en doet zijn zaklamp aan. Dan schrikt hij zich een ongeluk! Truus staat achter hem en begint te lachen. Ze lopen samen verder want het is een lang pad… Onderweg worden beiden steeds zenuwachtiger en Truus pakt Guus ’s hand vast. Hand in hand lopen ze richting de poort waar op de twee pilaren een vage lamp brandt. Ze knipperen wat en de twee staan nu voor een misschien wel fatale keuze. Er doorheen of wegwezen!

Ze besluiten om eerst eens rond te kijken en het ziet er allemaal maar erg begroeid en verlaten uit… Toch gaan ze verder. Ze willen eens écht weten wat er aan de hand is. Truus heeft haar zaklamp bij zich en ze schijnt naar voren op het pad dat naar het kasteel leidt. ‘Zal ik voorgaan? vraagt Guus’ Truus vind het een goed idee en zij loopt achter hem. Samen lopen ze schijnend met hun zaklamp richting het kasteel. ‘Daar in de verte!’ wijst Truus. ‘Wat is er?’ vraagt Guus. ‘Ik zag daar iemand’… Guus kijkt naar de aangewezen richting maar hij ziet niets. Ze lopen verder en Guus biedt aan om zijn hand vast te pakken. Samen lopen ze naar de grote deur… Het staat op een kiertje. Heel voorzichtig duwt Guus aan de deur en een hoop gekraak klinkt door het hele gebeuren! Een paar vleermuizen vliegen door de entree en beiden schijnen in het rond…

‘Er is hier niets’ zegt Guus. Ze lopen door en kijken naar een rijk verleden dat is vervaagd. Het is opvallend dat er veel ‘liefdesschilderijen’ te vinden zijn. Ze lopen door allerlei ruimtes en zien daar de gruwelijkheden die door de Halloweengroepen zijn opgebouwd in de loop der tijden. Spoken, Geesten, en allerlei gebruiksvoorwerpen afkomstig uit horrorscenes. Ze lopen verder en komen in de eetzaal terecht. Truus bewondert het servies en Guus kijkt naar de prachtige kroonluchters. Ze lopen door naar de keuken en ook daar vinden ze weer veel gruwelijkheden. Het lijkt net echt allemaal! Ze lopen maar door naar het volgende vertrek. Ze komen uiteindelijk weer aan bij de entree. Gelukkig is er niets gebeurd… Ze snappen niet wat al die dorpelingen mankeert! ‘Er is nog een bovenverdieping, zullen we daar naartoe gaan?’ vraagt Truus…

Ze lopen samen naar de mooie lange trap en gaan naar boven. Boven aangekomen staan ze voor een deur die ze moeten opendoen. Het gaat stroef open maar wat er gebeurt als ze het opendoen… De schrik is groot! Een lichaam lijkt voor hun voeten te vallen! Beiden schreeuwen en gillen maar wat blijkt?! Het is nep! Het moest een schrikmoment worden van één van de vele Halloweentochten die door het kasteel zouden worden georganiseerd. Ze ademen even diep in en lopen verder. ‘Geesten en spoken bestaan niet!’ neuriet Truus. Ze komen boven bij een soort ontvangstruimte. Helemaal besmeurd met nepbloed en allerlei andere dingen. Wat is toch datgene dat mensen uit dit kasteel jaagt?! Ze lopen door en komen terecht bij de zeer luxe douche en badkamer. Guus staat voor de spiegel en veegt er eens overheen…

Maar dan! Een gezicht komt tevoorschijn… Het is die van Truus! Hij schrikt behoorlijk en rent achter Truus aan. Zij lacht en lacht totdat Guus haar te pakken krijgt. Ze staan omarmd en ze kijken elkaar aan in het donker… Aan de muur hangt een schilderij met een zoenend stel tussen twee appelbomen en zij staan ervoor. Guus komt dichterbij Truus ’s gezicht en zij dichter bij dat van hem… Een eerste kus wordt uitgedeeld en al snel volgt een tweede en derde… Twee smoorverliefden die elkaar eindelijk kunnen kussen en knuffelen! Heerlijk toch?! Ookal is het in een verlaten kasteel waar de ergste verhalen ronddolen. Na een halfuur elkaar te hebben gezoend en geknuffeld lopen ze hand in hand verder… Er valt nog veel te verkennen. Hand in hand lopen ze de slaapkamers door en via de trap komen ze weer beneden.

Maar dan opeens! Klinkt er een harde klokslag… De enorme klok in de entree slaat twaalf uur. Het is middernacht en nadat de klok zijn twaalf slagen heeft laten klinken wordt het weer muisstil… Ze staan omarmd tegen elkaar en houden elkaar nog even stevig vast. Je hoort werkelijk niets. Alleen de adem van Guus en Truus. Ze lopen een stukje verder richting het enorme terras. Stel je voor: een terras binnen en aansluitend een buitenterras. Terwijl ze hier rondkijken worden beiden opeens muisstil… Ze horen gekraak en een keiharde knal! Het is de voordeur die dichtslaat! Beiden blijven stil… Er klinken voetstappen. Het geluid komt vanaf de entree en lijkt nu richting de eetzaal te gaan. Guus en Truus verstoppen zich in een kast en kijken door het sleutelgat wie of misschien wel wat er daarginds loopt.

Vol van angst kijken ze en het loopt richting de kast. Het is niet iemand die eng oogt. Ze houden zich nog steeds muisstil en de persoon loopt weer naar de grote eettafel. Guus fluistert. ‘Het lijkt wel of het tante Katrien is…’ Maar wat doet ze nu?! Zit ze nu te bidden? Beiden horen hoe tante Katrien hardop zit te bidden en te vragen om bescherming tegen Halloween. Ze bidt dat iedereen bespaard mag blijven van het kwade en dat de liefde mag overwinnen. Dan klinken er nog meer voetstappen. Vier personen komen het kasteel binnen en omarmen tante Katrien. Ze gaan samen hun spullen pakken om alles wat Halloween betreft op te ruimen en schoon te maken. En dat midden in de nacht?! Guus en Truus komen uit de kast en de anderen schrikken… ‘Jullie hadden we hier niet verwacht!’

Ze zijn uitleg verschuldigd. Waarom dat verhaal van mensen die worden weggejaagd?! Waarom dat verhaal van mensen die nooit meer terugkomen?! Dat zal ze uitleggen. Tante Katrien, maar ook de ouders hebben prachtig nieuws. Ze hebben jaren geleden kasteel Nooitgezien gekocht om er een hotel van te maken. Met het motto overnachten in een romantisch kasteel. Helaas hadden ze niet de mogelijkheid om het kasteel financieel gezien op te knappen, maar tante Katrien heeft een enorme erfenis gekregen en daarmee wil ze met iedereen het kasteel gaan opknappen en hun droom waarheid laten worden. Dat is de reden dat ze al die Halloweenjagers uit het kasteel willen houden. ‘Maar hoe deden jullie dat?!’ Nou, heel simpel. Wij, maar ook jullie zijn Christen en absoluut tegen dit gruwelijke feest… We hadden een aanpak dat ze nooit meer terug zouden komen…

We hebben toen ze ongevraagd in het kasteel kwamen, zoals jullie nu! weggejaagd. Kijkt ze met een gefronste wenkbrauw naar de beide pubers. Wij willen geen haat, geen bespottelijkheden, geen duivels gedoe… Dit kasteel is liefde en moet een plaats Gods worden! We hebben het misschien erg hard aangepakt door misschien hetzelfde te doen als hun maar we waren best wel kwaad en wilden ze een koekje van eigen deeg geven! Guus en Truus beginnen het gelukkig te begrijpen. ‘Dus dit is allemaal in scene gezet?!’ Ja, antwoordt tante Katrien. Alles is nep. Wij hebben, realiseren ze, op een foute manier al die tijd mensen weggejaagd maar eigenlijk moeten we ze voorzien van liefde… We moeten ze laten zien hoe het wel moet en dit kasteel zal vanaf nu een plek van liefde worden! We hebben ons zelf ook teveel laten verlijden door kwaad met kwaad te vergelden…

Zo gezegd zo gedaan… Iedereen gaat aan het schoonmaken en alle Halloween attributen worden opgeruimd en weggegooid. De hele nacht door wordt het kasteel schoongemaakt en terwijl het licht wordt zien ze een in pracht herboren kasteel Nooitgezien. De erfenis is uitbetaald en een begin is gemaakt om het van binnen nog meer levendig te maken. Enige dagen gaan er voorbij en tuinmannen zijn bezig om het van buiten ook weer schoon en netjes te maken. Kasteel Nooitgezien is grondig opgeknapt en weer hersteld naar originele staat! Liefde is wat wordt uitgebeeld. Daar waar het allemaal om gaat in het leven! Halloween is nooit meer in het kasteel gevierd. Velen zijn er in liefde tot geloof gekomen en zelfs getrouwd. Kasteel Nooitgezien is omgedoopt tot kasteel Geziene Liefde… Het kasteel wordt druk bezocht als hotel, maar ook het restaurant, wat een droom is van Truus, wordt rijkelijk bezocht.

De oude eetzaal is nu het restaurant, maar zoals net gezegd, in originele staat. Gezelligheid straalt er uit en iedereen is welkom! Guus die niet wist wat hij wilde doen in zijn toekomst is later gaan helpen in het restaurant. Hier heeft hij het enorm naar zijn zin! Hij heeft ontdekt dat hij koken, bakken, braden en mensen serveren zo ontzettend leuk vindt. Een aantal jaren gaan voorbij en Guus en Truus worden volwassener. Ze zijn nog steeds ontzettend verliefd! Tijdens de kerst in een vol hotel en een vol restaurant vraagt hij haar middenin de eetzaal ten Huwelijk. Natuurlijk zegt Truus JA en ze vallen in elkaar ’s armen… Misschien wel het mooiste trouwfeest vindt plaats en velen zijn hier getuigen van. Een getuigenis waarbij liefde centraal staat en hoe het allemaal is ontstaan? Tjah… liefde he?! Dat tante Katrien verliefd wordt op een hotelgast die Gerrit heet? Dat ze een tijdje samen genieten en trouwen in kasteel Geziene liefde? Tjah… liefde he?!

Dat de hele familie jaren en jarenlang een succesbedrijf hebben met het kasteel en Halloween buiten het erf houden? Tjah… liefde he?! Pompoenen alleen worden gebruikt voor soep en herfstdecoratie bij de ingang met een verwelkomende gastheer? Tjah… liefde he?! Dit hele verhaal is verzonnen om het een beetje spannend te maken en om te zetten in liefde? Tjah… liefde he?!

Het leven… Tjah… liefde he?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *