Joop de rookpijp

Joop is 48 jaar en rookt al zijn hele leven. Zijn vrouw is twee jaar geleden overleden dus staat hij er nu alleen voor. Elke dag liep hij een rondje door de buitenlucht. Dat kon hij zonder commentaar of nare gezichten. Roken is tegenwoordig bijna overal verboden en zelfs bij de Efteling, waar hij een paar keer per jaar komt mag het binnenkort niet meer…

Als hij staat te dampen kijken mensen hem onprettig aan en verderop trekken ze tegen elkaar de mond open als ze de bocht omgaan. ‘Wat een mafkees! Staat hier zomaar te roken…’ Vroeger had je in bijna ieder huis een asbak en nu? Een stelletje van die milieu- en gezondheidsfreaks hebben het de afgelopen jaren kapotgemaakt. Joop loopt door om nog één rondje over de Efteling te lopen.

Met zijn pijp in zijn hand kijkt hij puffend als een locomotief naar de langnek en ziet hij even verderop de Python zijn loopings maken. Hij puft een paar keer in de menigte en veel mensen irriteren zich opnieuw. Een personeelslid komt naar Joop en vraagt of de sigaar uitmag maar Joop weigert. Boos loopt hij naar het sprookjesbos en in zijn gedachte denkt hij ‘kon ik hier maar een rookjesbos van maken’

Een paar uur later loopt hij de Efteling uit. Een ritje in de Python en de Vogelrok heeft hem misselijk gemaakt en hij denkt dat een extra zware shag hem daar vanaf kan helpen. Hij zoekt rond of hij deze shag kan krijgen, maar nergens! Dan maar een colaatje bij dat kroegje op de hoek! Hij maakt zijn pijp gereed en loopt naar zijn auto. Door de hele stad irriteren mensen zich weer behoorlijk aan hem!

Na alle kritiek in de wandelstraten stapt de bromsnor met zijn uitlaatpijp in de auto en rijdt met hoge snelheid weg… Sommigen kijken hem na die bij de parkeerautomaat afrekenen. Bij het laatste stoplicht kan hij niet langer wachten. Hij moet zware shag hebben! Bij een tabakswinkeltje in een nabij gelegen dorp koopt hij een zakje en vult zijn pijp…

Zo, ik ben weer verzadigd en hij loopt het winkeltje uit. De man achter de balie lacht… ‘Wat een rare snuiter!’ Door de pijp is een stuk voortand weggesleten en dat viel de tabakswinkelier op. Joop start de auto en rijdt weer weg. Eenmaal thuis gekomen zet hij Studio Sport aan voor zijn favoriete voetbalclub. Hij is een PSV fan en met veel gescheld en getier puft hij de wedstrijd af. ‘wat een slechte wedstrijd! ‘

Hij gaat buiten staan om af te koelen. De buurvrouw klaagt van zijn stank maar hij bromt behoorlijk terug! ‘Het is hier mijn huis en je moet je smoel houde… ‘ Er klinkt een deur die hard dicht geslagen wordt. Joop gaat na zijn zoveelste nicotineverwerking naar binnen en nodigt zijn vrienden uit bij hem. Een half uurtje later komen zijn vrienden en praten ze bij. Het is één grote fabriek want iedereen in het huis rookt. De asbakken staan ovetal en de buurvrouw? Zij steekt nog wat wierrook aan om de stand tegen te houden.

De dampende vrienden gaan een nachtelijke wandeling maken en komen bij een bos aan de rand van hun woonplaats. Ze ouwehoeren en kletsen. Ondertussen wordt de ene na de andere sigaret en de ene na de andere pijp opgerookt. Ze lopen door het bos in maar bij het bankje waar ze net waren vliegt een struikje in brand. Ze hebben het niet in de gaten dat een sigaret voor de brand heeft gezorgd.

Het vuur slaat om zich heen en de brandweer komt ter plaatse. Brand meester duurt nog wel even en de dampende mannen? Zij doen alsof ze nergens vanaf weten… Joop houdt zijn pijp in zijn broekzak terwijl één van de brandweermannen naar Joop’s broekzak en een deel van de rookpijp kijkt… Het bosje is geheel afgebrand en de verdachten? Zij dampen hun leven voort met een geheim. Ze ontkennen voor altijd dat zij de daders waren! Joop de puffende knorrepot verzamelt asbakken en hij is er weer één rijker… Namelijk die van de brandweermannen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *