Mevrouw bontjas bij het meer…

Het verhaal dwaalt rond over een vrouw in het bond. Mensen zien haar lopen om het meertje en het maakt niet uit wat voor weertje. Altijd kijkt ze bedroefd en soms wijst ze naar je. Het lijkt dat ze met iemand wil praten maar niemand durft…

Wie of wat is het? Ze lijkt zo lief maar ook onbetrouwbaar. Wat is haar bericht of gebaar? Al jaren is het verhaal gaande dat zij haar weg baande. Is het een geest of een kwaad beest? Of is ze liefde? Niemand die erachter wil komen!

Op een dag kwam een jongen, Bram naar het meer. Hij speelde en rende van plezier. Toch stond hij opeens stijf als een paal… Hij zag haar en zij hem. Toen klonk haar stem. Er klonk een lied van vreugde en hij kwam naar haar toe… Ze kon hem bijna aanraken en toen hij haar hand wilde vastpakken verdween ze na een knipoog…

Hij keek om zich heen. Helemaal alleen! Waar is ze nu gebleven? In de verte komt een kudde schapen langsgelopen. Zij grazen en mekkeren. Klonk het gezang van de vrouw toch leuker! Hij keek nogeens om zich heen en liep bedenkelijk langs het meer. Daar in de verte klonk tóch het gezang weer… Hij haastte zich naar de plek en toen hij bij het huisje aankwam was het stil… Héél stil!

Sinds dien heeft hij niets meer van haar vernomen. Een paar dagen tijdens een regenachtige avond gingen een paar jongens naar het meer. Ze dronken en hadden lol totdat de vrouw naar hen kwam toegelopen. Ze spraken haar aan en zij hen… Fluisterend in hun oor klonken de woorden ‘wat een knappe vrouw’ en ze probeerden haar beter te leren kennen en wie weet… Ging één van de heren er met haar vandoor!

Het is erg gezellig, voor even, totdat ze in een oogwenk de vrouw kwijt waren… Ze keken elkaar aan, wreven nogeens in de ogen en vroegen elkaar hoe dat kon… Zou ze zo stout zijn en verstoppertje willen spelen? Ze deden graag aan dit spelletje mee maar al snel belandden ze in het water… Totaal bezopen! De volgende dag kwamen ze bij uit hun dronkenschap en liepen met natte pakken aan naar huis.

Niemand wist meer iets van de vrouw in het bond… Het laatste wat gebeurde was dat de jongens thuis kwamen met een natte kont. Een jaar later kwamen twee fietsers op het gezang af en gingen kijken bij het meertje. Ze zagen de vrouw en wilden een wandelingetje maken omdat de klanken zo mooi waren. Dichterbij keken ze naar de vrouw die het water inliep en uiteindelijk weg was…

Ze kijken elkaar aan. Ze vroegen of ze haar ook zagen gaan en het antwoord was ja. Een dag om niet zo snel meer te vergeten, want hadden ze nu een geest gezien en gehoord? Het hele dorp bij het meer spreekt erover maar niemand weet hoe de vrouw daar terecht is gekomen… Een drama bij het meer of ‘gewoon omdat ze het er fijn vindt?!’

Een crimineel ging kort erna. Hij gooide wat gestolen spullen in het meer omdat hij er toch niets mee kon… Toen hij van het water weg liep kreeg hij de schrik van zijn leven! De vrouw keek hem woest aan en hij rende zo hard als hij kon. Een enorm vals geschreeuw rende hem achterna en uiteindelijk was ze weg… Zijn hart klopte als een gek en hij keek om zich heen.

Na de tijd heeft hij zijn leven gebeterd en is hij nu de goede zelve! Hij helpt mensen die in de problemen zitten en op een dag heeft hij alle diefstallen opgebiecht. Hij heeft er erg veel spijt van en hoe gehaat hij vroeger was hoe geliefd hij nu is. De politie zei dat hij zijn straf al heeft gehad door de vrouw… Totdat zij op een gegeven moment bij hem langs komt in de winkel en haar duim opsteekt.

Dit keer wilde hij het zeker weten. Hij liep achter haar aan maar opeens was ze weer weg. Nergens te bekennen. Ook buiten niet! Enkele mensen hebben haar nog bij het meer gezien en een enkeling heeft haar van dichtbij gezien… Een ieder vertelt dat ze opeens weg was maar zo liefdevol en vrolijk overkwam. Sommigen heeft ze weggejaagd en zij zijn nog angstig van die gebeurtenis.

Het lijkt dat de vrouw in bond erg rijk was vroeger en ze niet tegen onraad kon. Streng maar rechtvaardig en heel lief. Zo beschrijft de oudste vrouw van honderd in het dorp die de lerares heeft gekend… Zij was kind toen het drama gebeurde. Van verkeerde rijkdomsongeluk begaf haar gezonde verstand het en gaf zichzelf weer ter aarde… En haar man? Die werd armoedig van spijt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *