Het mannetje van stoeprand Herengracht

Iedereen herkent hem, hij heeft een enorme baard, stinkt twee meter om zich heen en zijn haar groeit tot aan zijn kont. Het is Ferdinand, hij loopt al jaren te zwerven door Amsterdam en in de gracht wast hij zich af en toe. Tenminste, middenin de nacht als niemand het ziet. Hij is broodmager maar honger heeft hij niet. De prullenbakken liggen vol met etensresten en als hij geluk heeft dineert hij achter op de parkeerplaats van een vijf sterrenrestaurant totdat hij wordt weg gebonjourd. Op zaterdagavond is Ferdinand vaak dronken. Na het uitgaansleven in de hoofdstad worden veel drankresten zoals blikjes en flessen op straat gedoneerd en haast hij zich er naartoe. Hij slentert, hij valt af en toe behoorlijk en zodra de politie bij hem komt overnacht hij weleens in een lekker warme politiecel. Echter, niemand weet ook maar iets van Ferdinand, behalve de gemeente en politie…

De zondag is altijd een dag om zijn roes uit te slapen. Onder een brug bij de ring A10 wordt hij een keer rond een uur of drie in de middag wakker. Terwijl hij opstaat stoot hij elke zondag zijn hoofd tegen één van de pijlers van de brug…  Na wat gescheld en gevloek loopt hij weg naar zijn volgende plek. Een container waar etensresten voor zijn ontbijt inliggen. Hopelijk is het dit keer een feestje en zal hij smullen! Helaas… Deze lijkt gisteren te zijn geleegd. Ferdinand loopt verder richting het centrum. Hij wordt door veel mensen als gruwelijk aangekeken, maar als ze maar eens wisten wie hij vroeger was reageerden ze misschien wel anders. Ferdinand is een zeer hoog opgeleid neuroloog die veel levens heeft gered. Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept en met veel succes groeide hij. In zijn grote villa net buiten Amsterdam woonde hij met zijn lieve vrouw en lieve kinderen. Als iemand een mensenmens was dan was het absoluut Ferdinand!

Wat is er zo gruwelijk verkeerd gegaan? Op een dag was hij niet zo lekker in orde. Hij was duizelig en kreeg hartkloppingen. Tóch is hij gaan opereren en terwijl dit een levensreddende operatie was viel hij neer op de grond. De patiënt overleed even later en een rechtszaak volgde. Ferdinand werd schuldig verklaard en moest direct stoppen met zijn werk. Ontslag volgde en hij kwam thuis te zitten. De situatie in huis verslechtte, hij werd depressief en alles wat er van Ferdinand was geworden is niets meer van over. Van alle kanten wilden ze geld van hem en dat is ze ook nog gelukt ook! Hij is failliet, zijn huis moet verkocht worden en als dan ook nog zijn vrouw en kinderen bij hem weg gaan weet hij het helemaal niet meer… Niemand die hem hielp, want terwijl hij zwaar depressief was wees hij alles af! Ferdinand is een paar keer opgenomen geweest en plat gespoten met medicatie. Zijn vrouw had er geen zin meer in want zij nam hem overigens ook kwalijk dat hij toch is gaan opereren terwijl hij niet goed in orde was…

Het huis werd elke dag te klein door de ruzies, haatdragende uitspraken en kleineringen die op Ferdinand werden afgevuurd. Scheiding werd aangevraagd en deze is een paar maanden later uitgesproken door de rechter. Hoe liefdevol het gezin met elkaar was hoe hard is het nu om te zien dat je vrouw en kinderen hun koffers in de gang hebben staan en de auto volpakken. Jawel, de auto van Ferdinand. ’s Avonds zit Ferdinand alleen, in het pikkedonker! Hij is verlaten, nét zoals zijn ziel! Veertien dagen later komt de deurwaarder met de politie om Ferdinand uit huis te zetten. Hij staat buiten en is al zijn eigendommen kwijt. Daar staat hij… Na wat verzet is hij verwijderd uit zijn huis en loopt maar gewoon een straat in. De kleding die hij toen aanhad heeft hij tot op de dag van vandaag nog steeds aan. Zwervend door de villawijk komt hij niets of niemand tegen. Uiteindelijk wandelt hij helemaal naar het centrum van Amsterdam richting de Herengracht en daar valt hij bij een winkelcentrum in slaap. Zijn leven is totaal kapotgemaakt!

Als hij nuchter was, en in een goede bui, dan zocht hij weleens hulp bij instanties die aangaven dat ze er ‘voor iedereen’ zijn! Overal is hij afgewezen. De één heeft een wachtlijst die ongelooflijk lang is en de ander stuurde hem binnen een half uur al naar huis met de reactie ‘sorry meneer, we kunnen niets voor u doen!’ Toen hij dit een paar keer heeft meegemaakt heeft hij zich helemaal afgesloten van de maatschappij. ‘Niemand wil me helpen en ik word toch alleen maar gehaat’. Hij staat ‘met zijn kop’ in de krant van Februari 2010 en die wordt landelijk verspreid. Hij vertrouwt niemand meer, want zijn hart is zeer zwaar beschadigd. Mensen die van hem hielden, waar hij zich volledig aan heeft gegeven hebben hem uit haat na de daad uitgekotst. Zélfs zijn kinderen! Op een dag loopt hij langs een basketbal veld en daar zijn veel jongeren. De één springt op de beat van zijn boomblaster, dat is een draagbare radio waar behoorlijk wat geluid uit komt. De ander basketbalt en weer de ander gebruikt drugs en drank. Ferdinand loopt langs en wordt aangehouden door drugsgebruikende jongeren. Voor hij het weet is hij omsingeld…

Hé vieze kutzwerver, wat moet je hier?! Is wat één van de knapen in zeer grove taal zegt. Ferdinand zegt dat hij zijn bek moet houden en gaat even later het gevecht aan. Vijf man slaan hem aan de grond en de blauwe plekken, bloedneus en tanden door de lip zijn een feit! Zodra hij bewusteloos lijkt te zijn rennen ze weg. Er is niemand die Ferdinand helpt. Ook de andere jongeren op het basketbalveld niet. Zodra hij ’s avonds weer enigszins bij kennis is probeert hij op te staan en dit lukt. Hij strompelt nog meer dan hij deed, scheldt en vloekt alles bij elkaar en loopt verder naar een plek wat hij nog niet weet van tevoren… Hij komt langs een kerk. Daar gaat hij op een bankje zitten en valt daar weer in slaap. De volgende ochtend breekt aan en Ferdinand wordt wakker. Het is twaalf uur precies en hij merkt dat hij honger heeft. Net op het moment dat hij wil opstaan wordt hij aangesproken door een vrouw… ‘Kom bij ons eten’ is wat ze zegt en Ferdinand gelooft zijn ogen niet! Hij denkt na, en terwijl de vrouw haar hand uitsteekt laat hij zich meegaan in haar aanbod. Terwijl beiden de kerk inlopen wordt hij hartelijk verwelkomd en gaat hij naast de vrouw zitten.

Eindelijk weer een bord voor me ‘zegt Ferdinand’ en na een gebed en kort praatje wordt het eten opgeschept. ‘Er zitten opeens mensen om me heen die me lijken te mogen’ ‘Leef ik nog wel?!’ Vraagt hij zich af. Hij is gisteren behoorlijk in elkaar geslagen dus misschien is hij wel naar het ‘hiernamaals’ ofzo? Terwijl hij zijn heerlijk bordje spaghetti met groente en vlees opeet worden na de tijd zijn wonden verzorgd. Ferdinand voelt de warmte en liefde die er binnen de gemeenschap lijkt te zijn en langzaamaan begint hij zich sinds lange tijd weer ergens vertrouwd te voelen. Ze willen hem écht hulp aanbieden… Hij kan het nog niet helemaal geloven en terwijl iedereen even de afwas doet zegt hij even naar de WC te gaan. ‘Eindelijk, ik zit weer op een normale WC-pot’ denkt hij bij zichzelf en hij geniet er ook heerlijk van! Na zijn boodschap wast hij zijn handen uit fatsoen want dat is hij uiteraard niet gewend. In de keuken biedt hij een helpende hand aan en nadat de afwas klaar is gaat het groepje in de kerk het gesprek met elkaar aan. Een groepje van zo ’n twintig mensen luisteren ook naar het verhaal van hun nieuwe gast, Ferdinand die even later enorm breekt…

De vrouw die hem buiten aansprak slaat een hand om hem heen en enkelen staan eromheen. Ze gaan met hem in gebed en vragen of God hem wil oppakken en wil genezen van ál zijn zonden, bitterheid en de fout die hij heeft gemaakt in het ziekenhuis. Ferdinand reageert opgelucht na de tijd. Hij vertelt dat er opeens een warmte en liefde door hem heen komt en dat hij meer van het geloof wil weten. ‘De HEERE Jezus is ook voor jou aan het kruis gestorven, dat mag je altijd onthouden.’ is wat er wordt gezegd door de predikant. ‘Je hebt je eigen hart nu bij HEM neergelegd en nu kan ook de Geest van God, de Heilige Geest door je heen komen en zo kan God beginnen aan je genezing. De Heilige Geest is de communicatie met God. Ferdinand weet hem niet wat hem overkomt. Hij voelt zich weer mens, ervaart nu al een heel ander mens te zijn, ofwel, gewoon weer zichzelf en nog veel beter! Ze praten lang verder tot diep in de avond. Ook emoties worden verder met elkaar gedeeld en vriendschappen worden gesloten. Gebeden worden verhoord, maar terwijl Ferdinand met de anderen de kerk uitlopen vraagt hij of er ergens een slaapplek voor hem is.

‘Kom maar met mij mee’ zegt Saskia, de vrouw die hem buiten aanhield toen hij nog als zwerver op de bank lag. Hij mag bij haar slapen, want zij woont met haar kinderen in een vrijstaand huis waar genoeg slaapruimte is voor logees. Ferdinand loopt met haar mee en onderweg kletsen ze over koetjes en kalfjes. Eenmaal thuis gekomen stelt ze Ferdinand aan haar kinderen voor en zij geven hem ook zomaar een hand. ‘Welkom thuis Ferdinand!’ klinkt uit hun monden en Ferdinand wordt gelijk zijn slaapkamer toegewezen waar hij zijn spulletjes die hij bij zich droeg mag neerleggen. Hij gaat meteen slapen want hij is na wat er vandaag is gebeurd bekaf! De volgende ochtend breekt aan en om half negen wordt hij wakker gemaakt door Saskia. Hij wordt uitgenodigd om mee te ontbijten aan tafel en na een douche en zich weer te hebben aangekleed schuift hij aan tafel. Er wordt gebeden en iedereen zegt Amen! Er is sinaasappelsap, Duitse broodjes en gewoon brood, dat is iets wat Ferdinand al heel lang niet meer heeft gezien. Een keurig netjes gedekte tafel en wauw! Wát heeft hij toch een mooie plek getroffen met lieve mensen om zich heen.

Na het ontbijt wordt er afgewassen en daarna gaan de kinderen naar hun vader die ergens aan de andere kant van Amsterdam wonen. Saskia is twee jaar geleden gescheiden en sinds dien woont ze alleen met haar kinderen. Saskia en Ferdinand hebben erg veel gespreksstof en in korte tijd ervaren ze dat ze alsof het lijkt dat ze elkaar al erg lang kennen. Saskia biedt aan dat hij net zo lang mag blijven als hij maar wil. Daarin tegen zegt Ferdinand dat hij in de tussentijd wel gaat zoeken naar een eigen woning en Saskia vindt dat allemaal goed. Dagen gaan er voorbij, en ook met Saskia ’s kinderen krijgt Ferdinand een goede klik. Ze spelen met elkaar, bidden samen en één ding om niet te vergeten dat belangrijk is, ze lachen samen! Saskia begint stiekem toch iets voor Ferdinand te voelen maar wil dit nog niet aan hem uiten. Ferdinand stiekem ook wat voor haar maar ook hij wil het nog niet laten weten. Naast zijn momenteel luizenleventje in Saskia ’s huis is hij aan het kijken hoe hij zijn leven weer kan oppakken maar hij is ook met iets anders bezig… Het lezen van de bijbel! Hij wordt steeds meer geraakt, en elke zondag is hij bij de kerkdienst. Na de dienst lopen Saskia, Ferdinand en de kinderen over Herengracht en daar vertelt hij dat hij hier vaak heeft liggen slapen.

Saskia ’s kinderen kijken hun moeder aan en zij vertelt aan hun dat hij een zwerver is geweest. Ze vinden het afschuwelijk wat er allemaal in Ferdinand ’s leven is gebeurd. Ze lopen een heel stuk door naar het Vondelpark om de eendjes te voeren en daar te wandelen. Er wordt gelachten, serieus gepraat over vanalles en ook gekletst over ervaringen. Ferdinand vertelt dat hij vroeger ook Christelijk is opgegroeid en weet hoe de kerk in elkaar zit. Hij weet wie God is, wie Jezus is en wat de Heilige Geest is. Hij heeft ooit gekozen door belijdenis te doen en deed vroeger mee aan kerkelijke activiteiten. Ook evangelisatiewerk. Het was één van zijn favoriete bezigheden naast zijn werk. In binnen-en buitenland ging hij vaak op pad om mensen te vertellen over het geloof. Zijn gezin stond daar niet helemaal open voor maar respecteerden het wel. Alhoewel, zo leek het! Hij heeft geluk dat hij Saskia heeft leren kennen, want zij doet ook aan evangelisatiewerk. Samen wandelen ze nog even door en gaan uiteindelijk een paar uur later weer naar huis. Ferdinand voelt zich steeds meer thuis bij haar en de kinderen en besluit om ’s maandags zijn lange baard eraf te laten scheren en zijn haren te doen. Hij is als eerste aan de beurt op de regenachtige maandagmorgen.

Het giet en de stoepen lijken blank te staan. Een beetje onzeker staat hij bij de balie waar een jonge dame hem te woord staat. ‘Komt u maar zitten’ is wat ze zegt en hij mag vertellen wat ze mag doen. Ferdinand ’s haar wordt op normaal kapsel geknipt en ook zijn baard gaat eraf! Na ruim twee uur komt er na het afrekenen een totaal andere Ferdinand de kapperszaak uit en hij hoopt stiekem dat hij Saskia kan verassen met zijn nieuwe uiterlijk. Onderweg loopt hij langs een kledingzaak om andere kleren te kopen en zijn oude zwerverskleding gaat de vuilnis in. Na een enorme facelift komt hij eindelijk aan bij Saskia en haar kinderen en zij kijken met grote ogen naar de ‘vernieuwde Ferdinand’. Ze weten niet wat ze overkomen! Saskia komt nogeens dichterbij Ferdinand te staan en kijkt eens goed. Ze geeft hem een knuffel en pakt hem eens stevig vast! Ze is trots op hem en ook haar kinderen geven Ferdinand een knuffel. De lunch staat klaar en ze gaan samen eten. Aan tafel schuift nu een keurig net verzorgd Ferdinand aan en hij gaat voor in gebed. Er wordt gegeten en Ferdinand stelt voor om na het eten voor zichzelf verder te gaan zoeken naar woonruimte en ook belangrijk… Werk! Saskia laat hem zijn ding doen en hij gaat de stad in om zich overal in te laten schrijven waar het maar kan.

Aan het eind van de dag is hij bekaf. Gelukkig heeft hij zijn CV nog terug kunnen vinden en dit ingeleverd bij alle plekken waar hij een goed woordje voor zichzelf heeft gedaan. Ergens in een oude sok lag het papiertje waar alles nog opstond… Altijd bewaard gebleven! Hij staat nu in elk geval ingeschreven en qua woonruimte heeft hij dichtbij Saskia een appartementje gevonden waar hij via particuliere huur meteen in terecht kan. ‘God voorziet’ zegt Saskia en ze proosten op een prachtige toekomst! Een aantal stel uit de kerk had een appartement vrijstaan en in de komende week trekt Ferdinand er in. Hij heeft niet veel spullen, dus het lijkt allemaal nog erg leeg in zijn woning. Saskia gaat met hem mee naar winkels en kringlopen. Ferdinand heeft het niet breed met zijn bijstandsuitkering. Hij heeft nog veel schulden en die moeten eerst worden afbetaald. Het zal echt zijn tijd nodig hebben maar als hij een baan heeft gaat hij aan het aflossen! Binnen aanzienbare tijd, ongeveer drie maanden ligt Ferdinand TV te kijken op een avond dat Saskia met haar kinderen bij de vader van de kinderen is. Het voelt wat onprettig, want stel dat ze weer wat met elkaar krijgen?! Hij is smoorverliefd op haar! Zij heeft hem, samen met de kerk weer een nieuw leven gegeven en hopelijk heeft God ook nog een lieve vrouw voor hem in het vizier. Maar dan gaat de telefoon…

Ferdinand pakt op, het is een telefoontje van het ziekenhuis waar hij vroeger werkte… Ze zijn dringend op zoek naar een ziekenhuis predikant die de kerk binnen het ziekenhuis wil doen. Hij kan een vaste aanstelling krijgen voor een goed salaris! De reden van het ‘meteen vaste contract’: Ze weten wie Ferdinand is omdat sommigen hem nog van vroeger kennen… Ferdinand weet even niet wat hem overkomt, het is een mooie nieuwe uitdaging als pas herboren Christen, maar kan hij het wel?! En hoezo denken ze aan hem als het gaat om een nieuwe predikant? Hij wil graag op gesprek komen en over twee dagen is het al zover. Met veel enthousiasme vertelt Ferdinand de volgende dag wat hem is overkomen aan Saskia. Ze is erg blij voor hem en ze heeft nog wat anders te vertellen. ‘Ik ben niet helemaal eerlijk tegen je geweest…’ Oh?! Zegt Ferdinand. Hij ziet de bui al hangen. Saskia en haar ex zijn weer bij elkaar nadat ze elkaar na lange tijd weer hebben ontmoet met de kinderen. Zoiets zal het wel zijn… Saskia zegt: ‘Ik ben gisteren niet bij Henri, mijn ex geweest. Ik heb de kinderen bij hem afgezet en toen ben ik naar het ziekenhuis gereden om een heel goed woordje voor je te doen…’ Ferdinand kijkt haar aan en weet even niet wat hij moet zeggen.

‘Jij hebt voor mij een woordje gedaan als ‘ziekenhuisdominee’?’ Ja! zegt Saskia. ‘In die weken dat ik je nu ken, dat wij je kennen, ben je zo enorm gegroeid in jezelf en je geloof. Daarom heb ik een hartig woordje gesproken met wat mensen daar. Je hebt motivatie en uitdaging in je leven nodig!’ Ferdinand geeft haar een knuffel en bedankt haar. Plots met een kus op de mond… Oei! Zegt hij, dat had ik niet mogen doen. Sorry! Saskia draait haar gezicht naar hem toe en ze zegt met een glimlach ‘dat had je wel mogen doen!’ en er komt nog een kus. Ze knuffelen elkaar nogeens en dan bereidt Ferdinand zich voor op het gesprek. Morgen wordt een spannende dag, dus hij moet op en top zijn! In zijn gedachte gaat niet alleen zijn sollicitatiegesprek, ook Saskia komt erin voor en wat er is gebeurd. Gelukkig pakte het goed uit, want ze vinden elkaar immers leuk. Méér dan leuk zelfs! Ferdinand heeft echt het gevoel dat God hen bij elkaar heeft gebracht. Wát een topmens! Hij slaapt lekker door en ’s morgens om kwart voor zeven wordt hij wakker. Hij kleedt zich op zijn best aan en met zijn beste kleren gaat hij per trein naar het ziekenhuis. Het laatste stukje loopt hij en opeens vanuit een hele donkere lucht gaat de zon schijnen. Ferdinand meldt zich bij de balie en hij wordt doorverwezen naar de afdeling waar de interne kerk zich bevindt.

Uiteindelijk is hij op de juiste plek en al snel mag hij aansluiten aan de grote ronde tafel. Dat kent hij nog van vroeger… Toen hij te horen kreeg dat zijn carrière als neuroloog voorbij was! Hopelijk brengt het nu een goed resultaat. Het sollicitatiegesprek begint. Er worden makkelijke, maar ook wat moeilijkere vragen gesteld en aan het eind krijgt hij te horen dat ze even in overleg gaan. Ferdinand neemt plaats op een bankje vlak voor de ingang van de kerk. Hij pakt een kop koffie en drinkt het op. Met veel spanning wacht hij en wacht hij… Een half uur later komen de mensen weer buiten en de manager van de afdeling komt met een uitgestoken hand! Hij is aangenomen en kan volgende week beginnen! Met dát nieuws belt hij meteen op naar Saskia en hij vertelt haar dat hij is aangenomen. Ze springt een gat in de lucht en bij thuiskomst, bij Saskia, vliegt ze Ferdinand in de armen en geeft ze hem een pakkerd. ‘Ik wist het wel! Ik wist het wel!’ is wat ze juicht en na een flink feestje tijdens de avond is het tijd om de kinderen naar bed te brengen. De kinderen vragen of Ferdinand hun mogen toedekken en met veel plezier mag en doet hij dit. Hij is echt als een vader voor hem geworden… Na de tijd komt Ferdinand beneden en heeft Saskia de kaarsjes al aangestoken voor een romantisch sfeer. Volgens mij is Saskia wat van plan denkt Ferdinand bij zichzelf… In de tussentijd heeft ze wel hele mooie kleding aangetrokken!

Hij gaat naast haar zitten en drinken samen een kop speciale koffie met een kop slagroom erop. Het duurt niet lang of ze zitten lekker te kletsen en wat te ouwehoeren en uiteindelijk belandt Saskia in Ferdinand ’s armen. Ze liggen samen op de bank van elkaar te genieten en al zoenend gaan alle kaarsen langzaam achter elkaar uit. Uiteindelijk is het helemaal donker en gaat Ferdinand vroeg in de ochtend naar huis. Hij moet morgen vroeg op om nog allerlei dingen te regelen en natuurlijk gaat Saskia met hem mee. De week erop begint Ferdinand als predikant in de ziekenhuiskerk. Hij wordt de favoriet bij veel mensen en met zijn getuigenis weet hij heel erg veel mensen ook te raken. Na een lang zwerversbestaan is hij nu predikant en hij heeft nog een lieve vrouw naast zich staan ook! Na een jaar verloven Ferdinand en Saskia zich en Ferdinand is bij haar ingetrokken. Ze trouwen in de zomer en zijn een nieuw gezin geworden. Na twee jaar heeft hij zich zo groot opgewerkt dat mensen vanuit het hele land, én daarbuiten graag naar de kerkdiensten in het ziekenhuis willen komen. De kerk zit altijd propvol! Zijn getuigenis gaat de hele wereld rond en elders verzorgt hij ook kerkdiensten. Saskia en Ferdinand hebben op een zomerse en zonnige zaterdag fantastisch nieuws voor de kinderen… Ze krijgen er een broertje of zusje bij! Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Sam, Eline en nu is sinds kort ook Romy geboren. Een lief klein meisje waar ze naast de andere kinderen nog heel veel plezier mee hebben.

Uiteindelijk richten Saskia en Ferdinand hun eigen kerk op. Ferdinand is nog steeds predikant in de ziekenhuiskerk maar hoofdzakelijk is hij nu actief in zijn eigen kerk. Zijn verhaal is het opnieuw herboren worden vanuit het zwerversbestaan en een leven weer te hebben gekregen. Dat wat hem is aangedaan om hem kapot te maken is door de HEER hersteld en een nieuwe kans is op zijn pad gekomen. Dat omdat hij zijn hart bij de HEER heeft gelegd en toen liefde, warmte en acceptatie heeft mogen ervaren… Voor altijd!

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *