Een doorsnee Valentijnsverhaaltje…

Met de haan op de stok ontwaken we uit onze slaap. Er volgt een diepe gaap en in de koude staan we op. Wat voelen we ons top! Het is zondag en het ontbijt moet voorbereid worden. Eitje bakken, thee of koffie erbij en omdat het zondagochtend is gaan de broodjes in de oven. Het gebedje voor de zegen wordt gedaan door vader en na het ‘amen’ haast elke hand naar de broodjes die nog zó lekker vers zijn. Eetsmakelijk klinkt uit een ieders ‘nog niet vol’ mondje en de dag is hiermee écht begonnen! Opruimen, eventueel gelijk afwassen en dan de discussie onder kinderen ‘wie gaat pa en ma helpen om de boel op te ruimen?’ Een bekvechterij of gewoon op een normale geïrriteerde manier is elke ochtend weer het geval totdat pa of ma één of twee verplichte vrijwilligers kiest die moeten helpen opruimen. Als alles in de vaatwasser zit en de eettafel weer normaal is begint het normale zondagse leven. Even nog een halfuurtje voorbereidend niksen totdat de kerkklokken beginnen te luiden en je hup, snel richting de kerk moet om vervolgens vijf voor tien aan te komen!

Precies tien uur begint de dominee te spreken, iedereen is zoals altijd van harte welkom en opeens is er stilte… Men zegt dan ‘de dominee komt langs’ maar in feite staat ie gewoon tegenover je om te preken! Kinders, wat is er voor jullie te doen? Gewoon saai blijven zitten en luisteren naar die grotemensentaal of gaan we weer met de juf mee voor de kinder of jongerenopvang? De kerkdienst wordt ingezegend en het gezang klinkt met de mooie preken erachteraan. Dan is het half twaalf en hollen de kinderen als eerst uit de kerk. De volwassenen volgen en dat was dan weer de kerkdienst! Iedereen is opgeladen voor de nieuwe week en dat moet ook. Het is morgen Valentijnsdag en dat betekent dat men nog even creatief moet zijn om de laatste dingetjes af te maken voor het Valentijns cadeau… Een set kleurtjes, chocola, papier en inpakpapier en voila! Het hartje met allerlei kinder-kunstzinnige dingen zijn getekend. Mama, ik hou van je, papa, ik hou van je en natuurlijk ook man en vrouw mogen elkaar niet vergeten op deze dag… Schat, ik hou van je en wat ben ik je dankbaar voor alles is wat er op een mooie romantische brief te lezen is.

Het is dan eindelijk Valentijnsdag, de klok schreeuwt iedereen wakker en als eerste worden door iedereen de cadeaus meegenomen. Knuffel hier, kusje daar en als iedereen zijn of haar cadeau heeft gegeven en ontvangen begint de werkdag… Daar worden her en der rozen uitgedeeld en door een enkeling verliefdheid op een collega uitgebeeld. Het antwoord is ja of nee. Ja is een romantisch avondje uit op Valentijnsdag, nee betekent snel de dag vergeten! Wij, het gezin, diegenen die de dag weer hebben afgerond met ons werk en school hebben hun verhaaltje van wat ze hebben beleefd klaarliggen. Collega Stefan heeft Marieke de liefde verklaard en zoonlief heeft op school een kusje gekregen van zijn stoere klasgenote Danielle die ook een liefdesbrief eraan toevoegde. Zoonlief was al verliefd, maar nu helemaal! ‘Papa, mama, mag Danielle morgenavond komen spelen?’ ‘Maar natuurlijk!’ is het antwoord van beide ouders en de lekkerste taart die moederlief kan maken is alweer gebakken. Tot zover Valentijnsdag, oh nee, ik vergeet nog wat… Vader en moederlief hebben ook een fantastische avond gehad! Ze hebben ’s avonds laat toen de kinderen op bed lagen samen als vanouds Valentijn gevierd…

Samen met een romantische film in bed en daarna oude herinneringen ophalen van hun gevonden liefde voor elkaar en toen waren de rapen gaar… Heerlijk knuffelen en vrijen als vanouds maar al snel waren beiden moe… ‘Pfff, wat waren we vroeger toch vitaal sterk!’ Helaas, mensen worden ouder en dus ook daarin! Vader en moederlief moeten het maar accepteren en met een tevreden knuffel kussen ze elkaar welterusten. En zo slaapt iedereen… De één is in dromenland, de ander springt over wolkjes en wéér de ander doet alsof hij in een hele grote snoepwinkel is en alle chocoladehartjes opeet! Tjah, dat is een fantasie die elk (volwassen) kind toch wil hebben?! Iedereen een fijne Valentijnsdag toegewenst en geniet van elkaar! Daarbij voeg ik toe: laat niet alleen vijftien Februari een Valentijnsdag zijn maar elke dag in het jaar…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *