Hamburger Harry

Mag ik je voorstellen aan hamburger Harry. Zijn vader is eigenaar van de beste hamburgertent in de wijde omgeving met het motto ‘een dag niet gespoten met curry is een dag niet geleefd!’ Harry heeft dit ook van kinds af aan meegekregen en dit zorgt ervoor dat hij elke dag als hij naar school gaat een bus currysaus meeneemt voorop zijn lunch. Daar waar iedereen een zo gezond mogelijk lunchpakket meekrijgt heeft Harry altijd een rijke variatie aan broodjes hamburgers. Op een dag moet Harry naar de schoolarts en daar krijgt hij te horen dat hij écht moet afvallen! Te beginnen met meer groente, fruit en vooral meer dan driekwart minder broodjes hamburger! Dát bevalt hem niet, maar zodra de ouders erbij worden geroepen in het tien minuten gesprek moet Harry toch wat aan zijn levensstijl veranderen! De volgende dag breekt aan en Harry kijkt wat hij in zijn trommeltje heeft gekregen als lunch…

Een broodje met ei, sla, komkommer en een bakje rauwkost. Hij kijkt geschrokken om zich heen, want wat gebeurt hier toch allemaal? Dit is toch niet te eten?! Met zijn ‘konijnen gezichtsuitdrukking’ begint hij het op te eten want hij heeft toch wel trek. De meester grinnikt een beetje, maar doet alsof hij niet wordt gezien. Toetsen worden nagekeken en terwijl Harry het niet weet krijgt hij een tien voor dat proefwerk over gezond eten. Hij weet het wel, maar als je vader in een hamburgertent werkt dan is de verleiding toch ontzettend groot. Het einde van de schooldag is gekomen en Harry gaat naar huis. Daar wacht hem een shake. Een mix van spinazie, appel en kiwi… De hamburgergeur komt vanuit de keuken en Harry gaat kijken. Zijn vader is bezig met een nieuw recept om een nieuw soort broodje hamburger te maken en Harry mag van zijn vader proefpersoon zijn. Het resultaat is dat de shake is blijven staan op de kamertafel…

De hamburgertent staat middenin de stad en boven de winkel woont het gezin. Harry ’s moeder wil het advies van de schoolarts opvolgen zodat Harry afvalt, maar vader vindt dat ze niet moeten overdrijven. ‘Je leeft maar één keer’ is wat hij zegt en terwijl vaderlief zich weegt wijst de wijzer 150 kilo aan! Dat is toch een halve kilo aangekomen en dát betreurt moederlief! ‘Harry, ga jij eens op de weegschaal staan?’ zegt zijn moeder. Hij gaat erop staan en de schijf begint te draaien en te draaien… ‘Tijd voor de schijf van vijf!’ zegt Harry met zijn hamburgerbuik en hij komt met een voorstel. Eén is een broodje, twee is een hamburger, drie een handjevol sla, vier kaas en vijf komkommer. Dit is volgens Harry een zuinig en verantwoord broodje en daarmee kan moederlief het doen. Vader en zoon gaan naar de winkel en Harry gaat huiswerk maken aan een tafeltje in de winkel.

Een klasgenoot komt binnen en hij heeft zin in een lekker dik broodje hamburger. Harry vraagt of hij er ook één mag, maar zijn vader zegt ‘jij moet afvallen!’ Even later lacht hij en binnen de kortste tijd staan er twee heerlijk dikke broodjes hamburger. Dan komt moeder beneden en loopt de winkel in… ‘Harry, wat hadden we nu afgesproken?’ Het klasgenootje vertelt dat ze met een huiswerkopdracht bezig zijn voor voedkunde. Harry ’s vader zakt naar beneden van het lachen en maakt dat hij naar het magazijn komt om even uit te lachen. Harry kijkt zijn klasgenootje aan maar zegt niets. Moederlief kijkt de jongen met vragende ogen aan en dan vertelt Harry dat ze moeten bijhouden hoevaak hun kaken gemiddeld op en neer gaan bij het eten van een broodje hamburger. ‘Het is voor een opstel!’ zegt Harry en zonder enig geloof loopt zijn moeder verder. Terwijl Harry ’s vader weer is bijgekomen gaat hij weer achter de balie staan om klanten te helpen.

Op een kladbriefje hebben de beide jongens voor de gein opgeschreven hoevaak hun kaken op en neer gingen en met dit briefje liepen ze de winkel weer uit. Beide vriendjes lachen zich suf om de smoes en lopen naar de snoepwinkel een stukje verderop in de stad. Twee zuurstokken, twee zoete likbollen en een grote spek in de vorm van een vlieger kosten beiden vijf euro en al snoepend gaan ze terug naar huis. Ma is het zat! Ze pakt het snoepgoed dat nog over is af. Hamburger Harry, wat zijn bijnaam is en dat vindt hij ook erg leuk, kijkt verbaasd om zich heen. Henry, het maatje van Harry kijkt geschrokken. Hij heeft nog nooit meegemaakt dat Harry ’s moeder boos is. ‘Harry moet afvallen en wat doen jullie?! Jullie snoepen maar raak van jullie zakgeld!’ Harry roept zijn vader en zijn vader komt vanuit de winkel boven. ‘Tijd voor de preek van de week!’ zegt Harry en ze zitten om tafel met elkaar. Henry weet niet wat hij moet doen, want moet hij naar huis of kan hij blijven.

Terwijl Harry met zijn ouders om de ronde tafel zit gaat Henry maar naar buiten want het lijkt nu écht foute boel te zijn daar binnen! Harry mag voorlopig niet meer in de winkel meehelpen en hij moet voortaan gewoon normaal brood en avondeten eten. Doet hij dit niet dan krijgt hij een jaar geen zakgeld… ‘Da ’s een strenge strafregel’ zegt Harry ’s vader en hij krijgt ook de wind van voren! ‘Jij bent geen goed voorbeeld als vader en jij moet maar een paar nachten op de bank slapen!’ Twee vliegen in één klap denkt de boze moeder en echtgenote en daarmee kunnen ze het doen! ‘Je kunt hier goed weten wie hier met de scepter zwaait’, zegt Harry ’s vader. Aan het begin van de avond zit iedereen klaar voor het eten en dit keer is het een ‘AVG-maaltijd’. Aardappels, vlees en groente en iedereen moet zijn bordje leegeten. Met veel tegenzin bewegen Harry en zijn vader hun vork door het eten om de aardappels te prakken en denken bij zichzelf ‘wat is dit nu weer?’

Toch houdt iedereen zich aan de afspraken. Hamburger Harry begint na een tijdje steeds meer interesse te krijgen in andere dingen dan de broodjes hamburger en zelfs in de winkel kan hij zich inhouden! Nou, op één broodje per dag na totdat zijn moeder hem betrapt… De broodtrommel is elke dag voorzien van gezond eten en stukje bij beetje begint Harry dan eindelijk af te vallen. Het buikje begint te slinken en ook zijn vader begint verschijnselen te krijgen van een slinkende buik. Minder eten, meer bewegen is wat in Harry maar ook zijn vader ’s schema is opgenomen en samen hardlopen ze elke ochtend voor aanvang van school en opening van de zaak. Na een paar weken stevig trainen en diëten maken beiden een enorme overwinning. Na een paar maanden zijn beiden slank geworden. De hamburgerbuikjes zijn niet meer en Harry ’s vader denkt er zelfs over na om de zaak om te dopen in een zaak met gezond eten. De hamburgertent uit Dikstad begaat een metamorfose…

Hamburgers moeten nog wel te koop zijn maar ook een ruim aanbod aan gezonde zelfgemaakte producten. Een verbouwing is ervoor nodig en een paar dagen is de zaak dan ook gesloten. Hamburger Harry hoort niet meer zijn bijnaam te zijn want Harry is een knappe slanke jongen geworden. Het is spannend, want slaan de gezonde producten aan? De eerste klant meldt zich na opening van de zaak en hij bestelt, jawel, een groot dik broodje hamburger. Zoals gewenst wordt de eerste hamburger bereidt en er wordt netjes afgerekend. De volgende klant meldt zich en ook deze bestelt een broodje hamburger. Harry en zijn vader kijken elkaar bezorgd aan… Iedereen bestelt alleen maar hamburgers maar waar blijven de gezonde eters? Dan komt er een groepje hardlopende vrouwen de zaak in en zij bestellen gezonde dingen. Als afloop volgt een shake en na het afrekenen wordt de hardlooproute weer vervolgd richting het plaatsje Slankedorp…

Dan melden er zich over de hele dag voldoende klanten voor hamburgers maar ook genoeg gezonde dingen. Harry zit op school en hij hoort nog een aantal van zijn klasgenoten Hamburger Harry zeggen. Hij kan er nog wel om lachen maar hij denkt bij zichzelf dat ze écht eens beter moeten kijken. ‘Is er behalve de meester dan niemand die ziet dat ik ben afgevallen?’ is wat hij tegen zichzelf zegt. Dan komt er een meisje, Sylvana naar hem toegelopen. Harry vindt Sylvana stiekem al heel lang leuk maar heeft nooit iets tegen haar durven zeggen. Af en toe een praatje maar daar bleef het dan ook bij! Nu staat zij tegenover hem en Harry weet zich even geen houding te geven. ‘Ik moet altijd zo om je lachen’ is wat Sylvana zegt. ‘Vooral om je grapjes’. Harry wordt rood want ze komt steeds dichter bij hem te staan. ‘Aan de andere kant ben je ook heel lief!’ zegt Sylvana en ze zegt hem ook dat ze hem een erg knappe jongen vindt geworden sinds hij is afgevallen.

Dan kust Sylvana hem op zijn wang en Harry springt een meter in de lucht… Hij rent naar buiten en zijn maatje vraagt wat er aan de hand is. ‘Sylvana heeft me verkering gevraagd en ik heb ja gezegd!’ Hij kan niet snel genoeg thuis komen en vraagt of zijn vader een lekkere en vooral romantische maaltijd kan maken voor het avondeten. Harry heeft Sylvana voor morgen bij hem uitgenodigd om te komen eten en dat moet iets veelbelovends worden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *