Boer Joost uit Oost

Mag ik je voorstellen aan boer Joost. Hij werkt fulltime op zijn boerderij met zijn 150 koeien. Elke ochtend is het niet de haan die staat te kraaien maar de koeien die staan te loeien. Tijd om op te staan en naar de stal te gaan! Boer Joost neemt als ontbijt een boterham met kaas en jam op zijn toast. Als drinken nuttigt hij koffie of thee, en vervolgens haast hij zich naar de stal. De koekreep moet mee! Zijn 150 vrienden begroeten hem al… Nummer één is eerst aan de beurt en het is altijd deze koe die Joost opfleurt. Een klein ochtenddipje is wat Joost vaak heeft, maar al gauw is het de natuur en de liefde voor dieren die hem weer opleeft. Een tijd later is de laatste koe geweest, daarom is het nu tijd voor boer Joost die nu even het boek ‘koeien melken voor dummies’ leest.

Je zou denken dat de lieve HEER hem het koeien melken zou schenken, dat is ook zo! Maar het boek helpt boer Joost met tips zodat hij met sommige dingen iets anders zou denken. Met een grote hoeveelheid melk staat hij maandag, de nieuwe werkweek weer klaar. Dan zijn alle rapen gaar! Wat verdient hij dit keer qua geld, trekt boer Joost zijn schouders op of is hij weer de held? Joost is alleen en dat maakt hem zo één. Geen vrouw die voor hem zal zorgen en dat is dan ook meteen de belofte voor morgen. Boer Joost heeft zijn dieren en daarmee wil hij het niet verstieren! Dan komt broer Jos, hij mag op de dieren passen en komt dan helemaal los… Een boeren trektocht, daar heeft Joost op gezocht. De route staat uitgetekend op de kaart, maar voordat hij gaat doet hij eerst even wat aan zijn baard…

Van oost gaat hij eerst naar noord, daar kan hij voor het eerst op de Friese pondjes aan boord. Met zijn portemonnee vol munten scoort hij bij de pondwachters punten! Een prachtig Fries gebied, dat is wat hem amuseert, en terwijl hij langs de zee wandelt is boer Joost het die de prachtige vogels ziet! Friesland, het land van natuur en zee, maar bij het laatste pondje kijkt hij eerst nog even bij het Friese vee. Een zeilboot tocht is waar hij niet op zocht. Toch heeft hij heel veel geluk dat hij met wat mensen mee mocht. Hij wil graag meegaan, maar kan de taal niet verstaan… Dan maar met handen en voeten praten en samen het zeilschip te water laten! Van Friesland gaan we naar Drenthe, want die provincie heeft boer Joost vergeten. Daar bij die hunebedden kun je zo lekker picknicken en genieten van je eten. Het Drents schoon is haast een Friese kloon, laat dit de Drentenaren maar niet horen want dan zullen ze je een gezellig verblijf door je neus boren!

Drenthe heeft minder water, dat is het verschil, en of Joost nu wel of niet wil, hij moet weer verder door het land. Oeps, wat voelt hij nu aan zijn tand? Het is een korreltje zand… Van Noord over de afsluitdijk naar het noordwesten en westen, zullen ze hem daar met de trekker gaan pesten? Noord Holland, een prachtige omgeving met duinen en mooie tuinen… Zijn trekker kan niet tegenop de duinen dus met een duwtje komt hij even later toch nog naar beneden bazuinen! Boer Joost staat met zijn voorwielen in zee, en daarmee heeft hij een nieuw idee! Het Gooi wil hij zien en misschien hebben ze er nog wel wat hooi… Daar vinden ze het maar een hoop geklooi! Het staat in de mooie grote villa ’s ook helemaal niet mooi. Ze dirigeren boer Joost naar een in de buurt gelegen boerderij, daar in Hilversum bij die hoge toren waar heel Nederland de radio van kan horen! Joost met de trekker maakt het nog even gekker want een cameraploeg staat voor de boeg. Wat doet u met de trekker is wat men vraagt, het is boer Joost die het er maar gewoon op waagt.

Dan komt hij op TV, en wat is dat een goed idee! Boer Joost hoopt zo op meer respect voor zijn werk en zo plaatst hij voor de volgende nacht zijn trekker bij de grote berk. Zuid Holland is de volgende plek en in Delft wordt hij helemaal gek. Al dat Delfts blauw maakt hem absoluut niet flauw, hij koopt veel en stopt het in een grote zak. Vervolgens koopt hij een lekker wollen trui uit de vijf euro bak. Daar tuft boer Joost weer heen, helemaal alleen… Nu op weg naar een lekker bakje kibbeling daar bij dat gezellige ding. Overal is het prachtig en het lijkt allemaal zo machtig. De natuur, dorpen en steden in elke provincie zijn een mooie buur. Boer Joost gaat met zijn trekker door water en vuur want het is koud en dan weer warm, gelukkig is Joost nog langer niet arm. Hij vervolgt zijn rit naar Rotterdam naar de grote markt en terug daarvandaan maakt hij een praatje met een oude vrouw die haar voortuintje aanharkt. Zij vertelt verhalen waar boer Joost veel uit kan halen en zijn plakboek wordt weer met een ervaring uitgebreid. Vervolgens wordt de trekker weer gestart en vervolgt hij zijn weg met gematigde snelheid.

Op naar Den Haag, want het Catshuis ziet hij maar al te graag. Misschien kan hij een praatje maken met de koning of minister president want wat is hij blij dat hij ze kent! Met de trekker gaat Joost langs het Malieveld en daar staan zijn soortgenoten. Ze zijn aan het protesteren want anders gaan de boeren allemaal naar de kloten… Dit is hun citaat en het is boer Joost die er ook in meegaat! Na een lange middag vindt Joost het goed geweest en is het een foldertje die hij nog even leest. Dan vervolgt hij zijn rit naar Zeeland en daar aan het strand bestelt hij zo ’n heerlijke Zeeuwse bolus! Hij bedenkt bij zichzelf ‘zit het eigenlijk nog goed met mijn verzekeringspolis?’ Bij zonsondergang zoekt hij een hotel en kijkt hij nog even naar zijn Delfts blauwe stel! Wat zou hij dit graag ook willen en neemt maar zijn pillen… Een nachtrust volgt en de volgende dag wordt een ritje naar de deltawerken. Vervolgens bezoekt hij nog enkele Zeeuwse kerken. Na een telefoontje over zijn poliszorgen kan hij gelukkig weer goed verzekerd verder naar de volgende morgen…

Eindhoven, Noord Brabant, een gebied met mooie agrarische natuur en de technische geschiedeniscultuur. Daar in de oude fabrieken vindt boer Joost een mannetje die zijn trekker kan opvoeren, want hij wil eigenlijk voor zonsondergang wat hogere toeren. Op naar Limburg en Utrecht want daar kan hij nog steeds in het mooie weer terecht. Het drielandenpunt is wat hij zichzelf gunt en daar, zuidelijk in de buurt van Valkenburg vindt hij in het heuvelachtige een prachtig Duits gebaar. Het is hier net Sauerland, zegt boer Joost en in de plaatselijke kroeg zingt hij een liedje waar hij vervolgens dronken de nacht in proost! Joost mag het weten, want hij begint nu echt te zweten. Daar in de grotten is hij met zijn trekker verdwaald, hij zal hier nu toch niet wegrotten? Eindelijk vindt hij een uitweg, maar wat een pech… Utrecht duurt nog even want hij ziet het daglicht weer in ons zuidelijk land. België is waar hij tuft en dat is voor Utrecht toch écht de verkeerde kant! Wat een gewaagd avontuur, wat een spannend en donker uur!

Onderweg Vlaamse frites, dat is wat boer Joost wel lust. Langzamerhand is het de cola die de brand van de schrik uitblust… Na een heerlijk vette hap is Joost niet meer slap. Hij mist toch een beetje zijn koeien maar nu kan hij echte de Belgische zien en horen loeien! Dan gaat hij vlak voor de grens langs een dorpje en na afloop neemt hij nog een lekker pintje! Vervolgens verdient hij met zijn trekker van de dorpelingen een echt boerenlintje! De reis gaat door en de grens is hem al weer voor. Lekker weer in Nederland, en Utrecht? Dat is hem even teveel… Vanuit Limburg op naar de Achterhoek en zijn boerderij… Daarvan wordt boer Joost weer helemaal blij… Hij is moe en in zijn eigen bed voelt hij zich weer helemaal vrij! De volgende dag breekt aan en zie boer Joost eens gaan… Hij melkt de koeien die hem ’s morgens weer wakker loeien. Het is tijd om de beesten naar buiten te marcheren, maar wat is dat?! Aan de kant van het weiland staat een mooie vrouw boer Joost met zijn prachtige dieren te eren! Het zonnetje schijnt volop en boer Joost gaat erop! Werk aan de winkel en bij het hek hoort hij rinkeldekinkel…

Het is Saar die een smak maakt en daar ligt ze op de grond. Met wat gebroken melkflessen heeft ze een kletsnatte kont! Blijkbaar was ze weer onderweg naar boer Joost, maar dit keer is het Saar die naar hem bloost! Gaat het met je? Vraagt Joost en Saar antwoordt wat verdrietig ‘wat denk je?’ Dan helpt boer Joost haar overeind en terwijl beiden elkaar aankijken en Joost Saar vasthoudt begint het op een stapel verliefd te lijken. Kom met me mee, dan help ik je, zegt Joost en voor hij het weet zal hij het beleven… Saar vertelt veel over haar liefde voor natuur en dieren en over haar leven! Boer Joost zorgt voor Saar, want hij wordt steeds verliefder op haar… Dit kent hij niet en het is Saar die dit opmerkt en ziet. Ook zij is verliefd en ze schrijft terwijl Joost een flink kop koffie zet een kort maar heel lief gedicht. Ze geeft het aan Joost en zie eens zijn gezicht… Joost bedankt Saar en wil haar een knuffel geven. De prachtig mooie blonde Saar beantwoordt Joost met zijn gebaar. Ze staan tegen elkaar aan en zie de twee eens gaan. Omarmd genieten ze van elkaar ’s lichaam en wees niet bang… ze kenden elkaar al lang!

Saar was een klant die weleens bij boer Joost kwam, want de melk is bij hem het lekkerst en wat dacht je van die heerlijke brie van vijfhonderd gram? Nu is het eindelijk gebeurd, de onzekerheid heeft zich eindelijk bij beiden op de pot gebeurd! Samen ervaren ze intense liefde en na een heerlijke knuffelpartij is het Saar die voortaan meehelpt de koeien melken aan Joost ’s zij. Samen wakker worden met het geloei, samen een welterusten kusje met doei… De mooiste dagen met hun samen zullen het beamen. Dolgelukkig dat ze zijn komt nu het prachtig Delftsblauw stelletje echt tot zijn recht. Hun liefde is niet voor even maar voor altijd écht! Ze houden na die ene ‘rinkeldekinkeldag’ ongekend veel van elkaar en twee jaar later komt daar dan eindelijk het gebaar. Coos en Co worden hun twee zonen die hun liefde nogeens extra belonen! En zo eindigt dit verhaaltje van boer Joost, Saar en hun twee prachtige kinderen die never nooit hun liefde zal verminderen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *