Katrientje met haar tientje…

Ik ben Katrientje, en ik heb voor vandaag nog een tientje. Door de stad lopend kijk ik rond en denk ik bij mezelf ‘wat kan ik nog voor dat tientje kopen?’ Ik ruik de heerlijke patatgeur en zie daar de patatkraam staan waar die lekkere puntzakken te krijgen zijn. Wat neem ik erbij… Een frikandel of een kroket? Maar dan is het zo uit met de pret! Dan heb ik alles op en voelt mijn dag als een flop… Mijn tientje ga ik niet opeten aan ongezonde dingen vandaag, dus wat komt er nu op mijn pad? Oliebollen nog aan toe, heerlijk dat ze ruiken! Nee, ik ga het écht ergens anders voor gebruiken. Ik loop door en daar zie ik een mooie trui. Die wilde ik al heel lang hebben en hij is nu afgeprijsd! Op het prijskaartje zie ik elf euro en negenennegentig cent… Ga ik proberen af te dingen of begin ik dan een bedenkelijk vals lied te zingen? Ze zullen me wel uitlachen… Ik loop de winkel binnen en kijk eens goed naar de trui. Dan kijk ik verder en zie ik een mooie broek. Wie weet dat morgen niemand anders de combinatie ziet! Ik heb verder geen pinpas bij me, daarom zeg ik domme Katrientje tegen mezelf…

Het tientje zit nog in mijn zak, en wat zie ik daar? De boekhandel. Misschien is er een boek wat ik kan kopen? Of zal ik weer licht teleurgesteld de winkel uitlopen? Ik loop naar binnen en al gauw zie ik een super interessant boek. Een cursus ‘gat in je hand dichtnaaien’ en ik kijk even naar mijn handen… Gelukkig heb ik mijn tientje nog en kijk ik verder. Eindelijk! Daar is iets voor een tientje… Een kookboek vol met recepten met koek! Jammie, lekker, maar misschien niet helemaal goed voor mijn lijn. Dus ik loop maar weer verder de winkel uit maar vind het niet fijn. Drie leuke dingen gezien, waarvan één al snel in mijn maag zou zijn verdwenen… Wie weet wat er verder nog zal zijn?! Daar, bij de muziekwinkel, ik hoor mijn favoriete song… Daar ga ik eens naar binnen. Tussen alle cd ‘s en lp ‘s kijk ik en bezwijk ik… Alles kost minimaal vijftien euro en ik zit nog steeds met dit tientje! Geen enkele aanbieding lijkt het wel en een beetje bewegend op de muziek loop ik toch maar weer naar buiten. Hé waar is mijn tientje? Ik zit met beide handen in de broekzakken en ik voel het niet meer…

Waar is mijn tientje gebleven? Nee he?! Ben ik het dan hier verloren terwijl ik mijn heerlijke song zit aan te horen? Ik loop en hoop, want wat als mijn tientje écht weg is?! Ik loop terug de winkel in en kijk nogeens goed op de grond alle cd ‘s en lp ‘s rond. Daar… daar waar die meneer staat is mijn tientje! Ik haast me naar hem toe en pak het van de grond. Ik buig naar voren, maar dan komt er een naar geluidje uit de meneer zijn kont… Een scheet! En hij stinkt ook nogeens… Ik val achterover en terwijl ik dat doe houd ik mijn tientje goed vast. Nu lig ik daar, Katrientje op haar plaat… De winkelier komt naar me toe en vraagt of het met me gaat. Mijn antwoord is dat ik een blauwe plek heb en dat dankzij mijn verloren tientje en de scheet van die meneer! De verkoper begint te lachen en steekt zijn hand uit. Ik pak hem vast en hij trekt me weer overeind. Dan kijken we elkaar even diep in de ogen… Het is net of de aandacht bij mij is in plaats van bij zijn plaatjes… Wat wordt het? Op slag verliefd of gewoon een kort moment per toeval? Ik ben gewoon de Katrien die verder wil lopen en mijn tientje wil uitgeven!

Ik bedank de beste man en loop met een rood gezicht de winkel uit. Ik sta buiten en zie daar in de verte een winkeltje in kookspecialiteiten. Met enthousiasme loop ik ernaartoe en stap binnen. Al rondkijkend kom ik die staafmixer tegen die ik al heel lang zoek. Hij kost een paar euro en ik reken hem maar af… Nu heb ik nog 7,50 over en wat is het nu voor straf? Ik wil die 7,50 nog uitgeven! Nog minder dan dat tientje… Ik heb de bon, ik denk na maar besluit toch om de staafmixer te houden. Blij loop ik de winkel uit en zie daar in de verte een stroopwafelkraam… Oei! Dat is moeilijk! Ik haast me er naartoe en voor 2,50 kan ik een lekkere dikke reuzenstroopwafel kopen. Weet je? Ik loop nu al lang genoeg door de winkelstraat en heb van mijn tientje alleen een staafmixer kunnen kopen, dus ik vind het wel goed om nu met een stroopwafel weg te lopen. Ik reken af en heb vijf euro over. Eens kijken wat ik daarvoor kan krijgen? Ik loop een warenhuis binnen maar het enige wat ik kan krijgen is een setje stofdoeken… Dat vind ik jammer want ik heb er genoeg! Katrientje, Katrientje, wat doe je met die vijf euro?

Ondanks dat ik gezond wil zijn vandaag denk ik nog steeds aan die puntzak patat en eigenlijk ben ik het nu wel een beetje zat! Wat kan ik anders voor vijf euro kopen? Twee handen vol boodschappen, twee ‘Choco-alleentjes’! Jammer jammer, want dat heb ik ook al thuis liggen. Ik ben het zat, ik haast me naar de patatkraam en net op dat moment gaat hij dicht… Het is vijf uur en daar sta ik! Al die moeite voor een zak patat, al die moeite om er nog snel even eentje te scoren en moet je me nu eens horen… Ik hijg het hele Wilhelmus bij elkaar! Op naar de fiets en wegwezen hier… Met vijf euro fiets ik naar huis en op het moment dat ik thuiskom knal ik met fiets en al, met vijf euro op de grond… Met al dat blad, wat is die weg toch weer lekker glad! Met schrammen en al kom ik thuis en draai de sleutel om zodat ik snel naar binnen kan. Tijd voor een heerlijke bak thee met melk! Daarvan kom ik tot rust en is het de hond die me welkom kust… Wat is het leven toch fijn, ookal voel ik nu die schrammetjespijn. Katrientje, waar ben je met je tientje is het stemmetje in mijn hoofd… Nou, ik heb mezelf maar beloofd het maar te halveren vanwege te dure sferen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *