Het mannetje offline

Cees is 40 en leeft in zijn eentje in een wereld vol technologie. Iedereen om hem heen gebruikt social media en post zijn of haar activiteiten mét foto ’s online. Cees echter niet… Hij heeft niets met computers, smartphones, tablets en al helemaal niets met livestreamen. Cees leeft nog in de tijd van vroeger… E-mailen is voor hem een brief sturen per post. Jawel naar de rode brievenbus wandelen en daar de brief met envelop door de gleuf schuiven. Streekpost en overige bestemmingen is wat Cees communiceert met de ‘analoge mail’. Een postbode haalt zijn post op en brengt het naar de bestemming en soms duurt dit twee dagen! Met veel tevredenheid maakt zijn penvriendin Vinanda zijn brief open en begint te lezen… Vinanda heeft echter wél alles in huis qua technologie en ze vindt het erg jammer dat Cees er niets van wil weten. Het maakt samen communiceren makkelijker en dan kan ze ook eens met hem videobellen of chatten. Cees chat liever gewoon één keer in de twee weken als ze tegenover elkaar op een terrasje zitten.

Al vele malen probeert Vinanda Cees over te halen om een laptop aan te schaffen en ook online te gaan maar elke keer is het antwoord nee… Vinanda en Cees voelen veel voor elkaar en dat gevoel is meer dan vriendschap, maar ja… Cees leeft nog in de ijstijd lijkt het wel! Een jonge vent zonder internet en zonder smartphone dat is toch niet aantrekkelijk zou je denken of toch wel!? De enige telefoon die Cees heeft is een bakelieten telefoon die in de gang aan de muur hangt. Inderdaad, met een draaischijf waar hij de telefoonnummers mee kan draaien. Zijn televisie is helemaal een lachertje… Hij heeft TV maar daar is alles mee gezegd met die grote kont achter zijn TV en die harkantenne op het dak! Met veel sneeuw en strepen kijkt hij naar de eerste drie netten en af en toe met mistig weer komt er een Belgische of Engelse binnen in zijn woonkamer en dat is voor hem natuurlijk heel wat! Kabel, wat moet hij ermee? Die antenne is al vele malen omgewaaid maar toch wil hij niet toegeven aan een modernisatie in zijn leven!

Cees die weleens een film kijkt heeft een videorecorder en als iedereen het heeft over ‘terugkijken’ dan begint Cees over zijn videorecorder waarin hij programma ’s terugkijkt en ‘gewoon de videoband’ terugspoelt. Het duurt een paar minuutjes soms maar dan kan Cees gewoon alles vanaf het begin kijken en de reclame doorspoelen. Jawel, ook Cees kent reclame op TV maar gewoon tussen de programma ’s en niet tijdens de programma ‘s. Zo min mogelijk irritatie voor Cees! Drie netten is toch genoeg voor hem?! Hij weet niets van talentenjachten, niets van met legosteentjes spelen en al niets van honderden herhalingen. Cees is gewoon diegene die van de jaren tachtig en negentig programma ’s en films terugkijkt op videoband. Muziek is waar Cees dol op is, en als de gezelligste discoclassics op de cassettespeler of pick-up staan dan gaan zijn benen heen en weer en danst hij alle kanten op. Hij heeft de gouden plak gehaald op dansles maar zijn danspartner wilde na de tijd niet voor de plak ‘voor eeuwig en altijd gelukkig’ want Cees was te ouderwets…

De dans doet hij met zichzelf en af en toe neemt hij even een pauze… Als hij het bandje of de plaat moet omdraaien! Je hoort dan de naald op de plaat gaan en zodra de eerste toon klinkt spring Cees naar het middelpunt van de kamer en is hij niet meer te houden… Maar dan op een moment begint zijn favoriete muziek te janken… Het bandje in de cassettespeler loopt vast en hij krijgt het klepje niet meer open. Dan komt Vinanda binnen omdat zij vandaag hadden afgesproken. Oeps… Een halfuur geleden zou Cees op haar wachten bij de fontein in het dorp maar hij was te druk met het losmaken van zijn bandje van de cassettespeler. Vinanda dacht toch maar verder te gaan naar zijn huis want het kan niet anders dat hij met druk is met zijn buitenantenne, zijn oude auto of inderdaad zijn cassettespeler. Terwijl Cees prutst met de cassettespeler kust Vinanda hem op de wang en dan legt Cees zijn werk even neer… Ze knuffelen elkaar en drie kussen volgen op de wang! Vinanda en Cees vinden het stiekem heel erg fijn dat ze elkaar vasthouden maar die cassetteband moet uit dat ding!

Cees heeft het bandje er ondertussen uit en Vinanda draait de slinger van het bandje weer voorzichtig in het bandje… Dan gaat Vinanda toch eens met hem praten, want dit kan toch echt niet meer?! Ze wil met Cees naar de winkel om nieuwe spulletjes te gaan kopen en wel technische spulletjes. Cees zegt er niets van te willen weten en daar staat de lieve Vinanda… ‘Wat moet ik er nu mee aan?! ‘Ik wil hem vaker zien, ik wil hem vaker kunnen horen en leuke dingen naar hem toe kunnen sturen… Samen appen, social media en weet ik alles wat!’ Samen doen zoals het hoort in deze tijd en niet meer altijd maar ouderwets die bandjes in elkaar draaien! Het is nu de zoveelste keer en op een gegeven moment is de maat een keer vol! Dit laat Vinanda ook weten en ze loopt kwaad weg… Cees staat daar nu met zijn bandje… Helemaal alleen! Hij rent vervolgens naar buiten om Vinanda te roepen maar achter het huis struikelt hij over een kabel… Die van zijn dakantenne en die valt op zijn kop… Auw! Cees staat op maar er is geen spoor meer van Vinanda.

Nu staat hij er helemaal alleen voor voorlopig en misschien wel voor altijd! Wie wil er nu met zo ’n persoon die in de oude tijd is blijven hangen? Nu wordt het een avondje sneeuw op TV want de antenne ligt in vele stukken op de grond. Nadat hij weer een beetje is bijgekomen belt hij Vinanda op maar er komt geen antwoord… Cees met zijn antennebult op zijn hoofd loopt naar de eerste de beste winkel om dan eindelijk te kiezen voor een upgrade in zijn nu nog niet moderne leven. Hij bestelt een TV, jawel een platte, een laptop en een smartphone. Ondertussen loopt Cees met een tevreden gevoel naar huis en hij probeert zijn antenne te repareren, want voordat de nieuwe TV komt moet deze het wel weer doen. Enkele dagen later komen monteurs om de TV en laptop te leveren en alles thuis te installeren. Echter… de TV heeft een te zwak signaal want er is alleen maar sneeuw met een heel klein beetje beeld te zien… De monteur geeft aan dat zijn analoge antenne écht niet meer kan werken met een gloedje nieuwe TV die nu bij hem aan de muur hangt.

Dan wordt het internet aangesloten en terwijl Cees wat met de laptop aan het aanklooien is ontdekt hij de DVD lade. Hij vindt dat wel erg handig! Een houder voor zijn kopje koffie of glaasje cola! Terwijl de monteurs naar huis gaan komt Vinanda bij hem om de ruzie uit te praten en zij gelooft haar ogen niet… Cees heeft een nieuwe TV, een laptop waarvan hij denkt dat de DVD lade een bekerhouder is en die lelijke antenne is van het dak af… Samen praten ze de ruzie uit en geven elkaar een knuffel. Vinanda legt Cees uit hoe de laptop werkt en zij maakt een social media account voor hem aan. Dan is de smartphone aan de beurt die aan het einde van de middag wordt geleverd. Samen pakken ze het ding uit en van begin af aan legt Vinanda Cees uit hoe ook deze werkt. Al snel krijgt Cees door hoe alles werkt en er gaat een wereld voor hem open! De eerste keer dat hij op het internet ging was voor hem een enorme belevenis dat hij zomaar zijn krant kon bekijken met kleurenplaatjes en filmpjes en hij zijn TV programma ’s kon terugkijken. Dat is wel handig nu zijn antenne kapot is!

Vinanda adviseert om ook eens voor een TV aansluiting te gaan kijken en binnen een week zit op de plek van de dakantenne een satellietschotel waarmee hij de hele wereld in zijn bereik heeft! Cees heeft de eerste maand vrij genomen van zijn werk omdat hij nog heel veel verlofuren had staan. In die maand kan hij met Vinanda mooi gaan reizen en eens ontdekken wat al die technologie voor hem te betekenen kan hebben. Héél veel en wat is hij er blij mee! Dan knuffelt hij Vinanda en excuseert hij zich voor zijn eigenwijsheid al die tijd! Dan gaat de laptop open en terwijl ze in een warm land op het terras zitten zoeken ze een auto om te huren om door de bergen te rijden. Het grote glas bier wordt op de DVD lade gelegd maar Vinanda legt Cees toch maar eens uit waar die lade voor dient en dat hij dat beter niet kan doen! Met veel vakantieavontuur komen Cees en Vinanda dichter bij elkaar en na deze vakantie komen de ondertussen geworden tortelduifjes weer thuis… Bij Cees. Ze bestellen Chinees en een bak ijs wordt aangebroken. Terwijl ze hun bakkie ijs leegeten bekijken ze de vakantiefoto ’s op de TV van Cees. Wát een verademing dat ze geen fotorolletjes meer hoeven op te sturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *