De eenzame slaapkop

Het is donker, het is koud, en de vogeltjes zijn nauwelijks hoorbaar… De maan schijnt naar binnen en enkele sterren fonkelen om hem heen… Het is helder en daar in de verte is een vliegtuigstreep te zien. Mensen worden weer van de éne naar de andere kant van de wereld gebracht… Zakenreis, een bezoek aan verre familie of misschien wel een definitieve verhuizing… Weg van het heden en verleden, en welkom toekomst! De switch naar een nieuw leven of omdat de baas ‘dit wel een leuke klus voor jou vindt’ en de klant met smacht staat te wachten… De klok slaat twaalf uur en met zijn twaalf slagen luidt hij een nieuwe dag in die net een paar seconden van start is… Pikdonker met een kaarsje in het midden begint de wind ineens aan te wakkeren en de maan verdwijnt! Een grote wolk schuift ervoor en ook de sterren zijn niet meer te zien… De duisternis is nu écht ingetreden en in huis is het nóg donkerder… Alleen het kaarsje brandt nog!

De kou is kouder, de duisternis is duisterder, en slapen heeft nog niet de motivatie… Daar tegenover staat de platenspeler en om die stilte te breken wordt de plaat maar eens opgezet… Een sfeervol plaatje wordt op de pick-up geplaatst en terwijl de naald wordt geplaatst begint het bescheiden gekraak en na een laatst tik begint de muziek te spelen… De sfeer begint er langzaam in te komen en het volume gaat omhoog… De buren kunnen geen last hebben van de muziek want het huis staat op de hei… Er zijn dus geen buren! Dan, terwijl de pick-up speelt wordt het tijd voor een warme kop thee… Dit om de kou te breken en warmte in het lichaam toe te laten! Eenzaampjes wordt gedanst op de muziek en de thee opgedronken. De hele nacht door en terwijl de zon begint op te komen, dus het donker wordt gebroken door de opkomende zon stopt de laatste plaat met spelen en na de laatste ‘theeplas’ wordt er toch maar eens geslapen… Het is vier uur en het bed staat klaar en fris op de slaapkop de wachten!

Dan, op zaterdag om acht uur ‘s morgens, juist na vier uur slapen staat de wakker geworden slaapkop op en denkt bij zichzelf ‘dat had ik beter niet kunnen doen maar wat was het leuk om met mezelf te dansen!’ Alles is beter dan die stilte, eenzaamheid en koude en ‘s nachts niet kunnen slapen om wat voor reden dan ook… Dan wordt het tijd om de fiets te pakken voor de boodschappen, zoals hij dat al jaren doet… In zijn eentje! De slaapkop heeft zijn leven altijd in eenzaamheid doorgebracht maar nu begint het hem stiekem wel erg op te breken. Van buiten lijkt de slaapkop gelukkig maar van binnen kan hij zich wel opvreten… Dat is het leven van de eenzame slaapkop die werkt als houtkunstenaar in het knusse dorpje op vijftien kilometer afstand van zijn huisje op de hei… Elke dag fietst hij er naartoe en met grote tassen en soms een busje stelt hij zijn werken tentoon aan de klanten van de markt of in een atelier… Wat is er toch met de eenzame slaapkop gebeurd? Waarom leeft hij zo eenzaam en waarom is hij zo onzeker?

Daar is maar één antwoord op… Hij is nooit op weg geholpen en moest het altijd maar zelf uitzoeken. Hem werd altijd gezegd ‘je bent hier niet goed in’ of ‘jij moet maar niet teveel van jezelf verwachten’ en uiteindelijk, na een hoge opleiding maar ook na veel ‘verliefde’ situaties waarna hij telkens weer werd afgewezen is hij uiteindelijk maar gaan slapen omdat hij dacht daar wél goed in te zijn… Daarnaast heeft hij in zijn wakkere periode ‘s een hobby gezocht als houtkunstenaar en omdat hij ook brood op de plank moet hebben heeft de eenzame slaapkop daar zijn werk van gemaakt. Het is niet veel wat hij verdient, maar net genoeg om zijn eigen brood te kunnen kopen en zijn vaste lasten te kunnen betalen. Mensen waarderen zijn kunstwerken enorm en reacties vloeien ook door de atmosfeer dat de slaapkop geen slaapkop moet zijn maar dat het een enorm talent is! Alleen denkt de slaapkop er anders over en dat is best triest… Johan, dat is de slaapkop zijn echte naam, loopt zijn boodschappenlijstje na en kijkt even rond door zijn atelier. Jong en oud, klein en groot bewonderen zijn werken en mensen kopen.

Dan gaat hij met zijn fiets weer terug naar zijn huis. Deze ochtend was even een moment om mensen te zien en nu is hij weer alleen. Helemaal alleen daar op dat heuveltje in zijn huisje op de hei… Dan komt Johan, de eenzame slaapkop erachter dat hij eieren is vergeten mee te nemen en moet hij opnieuw weer naar het dorp om deze te halen. Zonder broodje ei is Johan nergens. Hij stapt op zijn fiets en gaat naar de winkel om alsnog de eieren te halen. Met zijn onzekere en teruggetrokken uitstraling haalt hij zijn boodschap en verlaat de winkel. Enkele mensen kijken hem aan en denken bij zichzelf ‘wat jammer!’ dat een talent zich zo gedraagt… Iedereen gunt hem het beste, dat staat vast maar aan de andere kant weten mensen niet allemaal hoe ze met Johan moeten omgaan… De weg naar huis wordt weer door de slaapkop opgepakt en dan gaat het mis… Onderweg raakt Johan uit balans omdat hij moest uitwijken voor een auto die geen voorrang gaf… Johan valt behoorlijk hard met zijn fiets en daar ligt ie middenop de weg… De automobilist rijdt met een vaartgang door en achteraf blijkt dat deze wordt gezocht door de politie.

Daar ligt Johan… Alleen op de grote weg en hij is in slaap gevallen… Levensgevaarlijk maar niemand neemt blijkbaar de moeite om hem wakker te maken en veilig te stellen. Dan loopt een dame op de slaapkop af en maakt hem wakker. Johan komt langzaamaan bij en kijkt meteen in het gezicht van Kimberly… Met zijn hoofd in de eieren weet Johan even niet wat hem overkomt. Een knappe vrouw met een prachtig figuur en zo ’n lieve uitstraling helpt hem?! Hij die de slaapkop is, nooit goed genoeg is geweest en nu met zijn hoofd in de eieren midden op straat ligt wordt geholpen door een dame van zijn leeftijd… Kimberly helpt Johan met opstaan en al strompelend loopt hij aan de arm van Kimberly mee naar een veilige plek aan de kant van de straat. Dan pakt Johan zijn zakdoek en veegt hij zijn ondertussen geel ondergelopen gezicht af. Met een glimlach kijkt Kimberly hem telkens aan en vraagt of alles goed is. Al stotterend en blozend geeft Johan aan dat alles goed is en valt vervolgens flauw op de schoot van Kimberly. Even later komt de slaapkop weer bij en hij ligt nog steeds op Kimberly ’s schoot. Dan lukt het om op te staan en samen lopen ze een stukje richting Johan ’s huis. Kimberly en Johan praten veel bij en de onzekerheid bij Johan lijkt met tempo af te nemen!

Aangekomen bij het huis van Johan lopen Johan en Kimberly en Johan ’s kapotte fiets naar de schuur om de fiets weg te zetten. Kimberly loopt met hem mee en al verzorgend zet Kimberly thee voor beiden. Johan weet zich even geen raad. Zo ’n mooie knappe vrouw in zijn huis en iemand die zo liefdevol met hem omgaat… Voor hem onbekend! Kimberly plakt de pleisters en zet de thee op tafel en al naast elkaar zittend met beiden een brede glimlach op hun gezicht kletsen ze en kletsen ze… Een aai over Johan ’s bol volgt en hij vraagt of Kimberly blijft eten. Verbazingwekkend genoeg gaat Kimberly op zijn uitnodiging in en samen maken ze wentelteefjes met als toetje ijs met slagroom en warme kersen. Dan hoort Johan vanuit de woonkamer muziek en het blijkt dat Kimberly een gezellig en romantisch deuntje heeft opgezet op zijn platenspeler. Terwijl Johan schone kleren aantrekt geniet hij van haar aanwezigheid en zij ook van het zijne. Dan loopt Johan naar beneden en als hij aankomt in de woonkamer staat daar de beeldschone prachtige Kimberly voor hem te zingen. Er lijkt meer dan alleen een toevallige ontmoeting te zijn gekomen tussen de twee… Hoe onzeker Johan is over samen dansen probeert hij toch mee te doen en zo genieten ze samen van de muziek op de plaat…

De avond nadert steeds verder in zijn late uren maar Johan en Kimberly hebben er nog lang geen genoeg van… Het is immers zaterdagavond en het moment van waarheid breekt aan. Kimberly vraagt of ze met hem mag dansen en met veel zenuwen sluit Johan zich bij Kimberly aan in haar armen… Beiden dansen op de toon van de pick-up en terwijl Kimberly Johan stevig tegen haar aandrukt antwoordt Johan met een kusje op de wang en een aai over haar bol. Hij streelt haar over haar gezicht en gaat met zijn hand door haar mooie blonde iets krullende haren… Samen dansen ze met elkaar op een romantisch verkennende fase in hun verliefdheid en om twaalf uur ’s nachts volgt de eerste kus op beiden hun mond… De duisternis is ondertussen al lang ingetreden maar niet bij Johan in huis… Daar straalt het licht van romantiek en een warm kopje thee heeft plaats gemaakt voor een lekker rood wijntje met mate… Liefdevol genieten ze na de laatste romantische toon op de pick-up van de heldere maan en sterren in Johan ’s achtertuin en omarmd en knuffelend duurt de nacht nog lang… Héél romantisch lang! De glimlach overheerst, de liefde overheerst en voordat ze het in de gaten hebben begint de zon weer op te komen. De twee slaapkoppen vallen in elkaar ’s armen in slaap na een welgemeend welterusten kusje op elkaars lippen.

Het is al een tijdje zondag en Johan wordt wakker… Alleen in zijn bed! Hij kijkt om zich heen en hoort niets van Kimberly. Het is opnieuw muisstil in huize slaapkop en Johan staat haastig op om te kijken of het allemaal een droom was of Kimberly snel is vertrokken na een avontuurtje… Dan loopt hij de trap af en gaat richting huiskamer, geen spoor van Kimberly, in de keuken geen spoor van Kimberly en ook niet achter het huis… Is het dan toch een droom geweest of was het voor haar maar een avontuurtje… Met pijn in zijn hart wil hij weer naar boven gaan om zich te douchen en aan te kleden. Dan vindt hij een briefje op tafel… Het is van Kimberly en daarin schrijft ze dat ze naar haar huis is om eieren voor hem te halen. Een kwartiertje zou het duren en dan kan ze hem weer omarmen. Zo beloofd, zo gedaan! Kimberly belt netjes aan en Johan doet open. Ze vliegt hem in de armen en een stevige knuffel tussen beide volgt! Samen ontbijten ze met een heerlijk broodje ei met sinaasappelsap erbij. De kerkdienst hebben ze beide gemist omdat het zo laat was geworden. Gelukkig weet Kimberly nog een kerkdienst die ze kunnen streamen maar de beste Johan heeft héél traag internet… Hij woont in een huisje op de hei waar geen snel internet is en terwijl zijn laptop staat te bufferen komt Kimberly met een idee…

Ze biedt aan om naar haar huis te gaan om de kerkdienst te bekijken. Johan gaat daarin mee en samen maken ze een mooie wandeling naar Kimberly ’s huis. Johan kijkt rond in Kimberly ’s huis en vindt dat het er prachtig uitziet. Er wordt een rondleiding gehouden en nadat alle ruimtes aan de beurt zijn geweest gaan ze samen naar de dienst kijken. Vol van vreugde genieten ze van de kerkdienst en wat is het toch mooi dat ook Kimberly Christen is. Zo lijkt er in dit geval echt een mooi potje op een dekseltje te zijn gekomen. Na de kerkdienst gaan de twee een heerlijk stuk taart benuttigen en terwijl ze elkaar ’s lippen aflikken van de slagroom ervaren ze opnieuw hoe smoorverliefd ze op elkaar zijn! De slaapkop is geen slaapkop meer maar heeft de naam Johan gekregen zoals hij ooit is genoemd bij zijn geboorte. Kimberly ondersteunt Johan en dankzij haar durft Johan zijn leven meer invulling te geven en stijgt zijn zelfvertrouwen enorm! Hij durft zijn kunstwerken nu écht met vol zelfvertrouwen te tonen en de stukken gaan als broodjes over de toonbank! Zowel Johan als Kimberly hebben een liefde voor elkaar, dat was al duidelijk maar ook voor houtkunst. Hij heeft haar alle fijne dingen geleerd over het vak en zij is er behoorlijk motivatie en lol in gaan krijgen waardoor ze een tijd later samen hun atelier hebben geopend met een werkplaats erachter.

Het succes straalt bij hen en als dat nog niet genoeg is gaan Johan en Kimberly voor het eerst samen op vakantie. Daar verloven ze elkaar en het antwoord van Kimberly was zo bevestigend dat ze het zo hard uitsprak dat de vogeltjes uit alle bomen vlogen! ‘JA’ was het antwoord en ze trouwen een jaar later voor het huis van Johan dat behoorlijk is opgeknapt zodat ze er beiden met veel plezier kunnen wonen. Rekening houdend met gezinsuitbreiding… En zo leven Johan, Kimberly hun gelukkige leven en staat de lieve HEER hun bij in voor- en tegenspoed. Zo komt er op een dag een goed bericht, nee een héél goed bericht, een fantastisch bericht! Kimberly heeft een beeld van een kindje uitgesneden uit het hout en daarbij ligt een foto van een echo… Johan wordt vader! En zo wordt hun liefde nog meer uitgebreid met een tweeling…… Het mooie is, dat Johan nooit meer last heeft gehad van zijn slaapkoppigheid en nu in het middelpunt staat van de maatschappij. Met zijn vrouw en twee kinderen naast zich……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *