Stoffertje zoekt Blikje

De arme stoffer, genaamd Stoffertje is al dagen zijn blikje kwijt. Net als het potje die zijn dekseltje kwijt is geraakt… Hij is verdrietig en niemand kan hem helpen. Anders gezegd, er is niemand die naar hem omkijkt, want het is maar een stoffer voor de ogen van de mensen. Stoffertje zoekt en zoekt maar nergens is zijn blikje. Beteuterd zwerft hij rond want hij gaat niet eerder rusten totdat hij zijn blikje heeft gevonden! Zijn grote liefde, ze moet ergens zijn… Terwijl Stoffertje en Blikje op vakantie waren hebben ze het ontzettend fijn gehad, want samen ruimden ze de rotzooi op van de mensen en zorgden ervoor dat de omgeving prachtig schoon werd.

Een peuter heeft Blikje opgepakt terwijl ze zat uit te rusten van de schoonmaakklus en zij riep en riep… Stoffertje hoorde niets en uiteindelijk belandde Blikje bij de ouders achterin de tuin van het vakantiehuisje. Daar lag Blikje, middenin de zon, middenin de nacht en ze zag de sterren… ‘Oh Stoffertje, waar ben je toch?!’ Ze mist Stoffertje ontzettend en met een traan in de ogen valt ze in slaap. Ze is verdwaald en nu ligt ze in een achtertuin waar ze niet zo makkelijk wegkomt. Vol van verdriet hoopt ze zo ontzettend dat ze haar grote liefde Stoffertje ooit weer terugziet maar waar kan Stoffertje nu toch uithangen middenin de nacht?

Een nieuwe dag is begonnen. De zon schijnt hoog in de blauwe lucht en het is warm. Met een goede hoop vervolgt Stoffertje zijn zoektocht naar Blikje. Stoffertje gaat over de camping, ieder hoekje, ieder bosje en ieder zwembad gaat hij af, maar nog steeds geen Blikje. Dan loopt hij van de camping af, veegt bij de parkeerplaats nog wat rotzooi op en ziet daar iets roods liggen wat erg lijkt op Blikje… Hij loopt dichter naar het rode object toe maar helaas… Het is een weggegooid colablikje. Stoffertje vervolgt zijn zoektocht en gaat naar de stad. De grote stad waar hij rondzwerft en door allerlei mensen wordt genegeerd.

Dan wordt Stoffertje opgepakt omdat hij even lag uit te rusten tegen een muur. Een zwerver pakt hem op en gooit Stoffertje over een muur. Blijkbaar moest de zwerver zijn woede uiten en deed dat door Stoffertje ver weg te gooien. Hij ligt in de achtertuin en staat op. Dan raast er een grote hond naar hem toe en pakt hem met zijn bek op. Met wat gegrom en getrek brengt de hond, Bello Stoffertje naar binnen toe. De baasjes zien tot hun grote verbazing een oude stoffer en zij gooien Stoffertje in de prullenbak. De vuilniswagen komt even later en Stoffertje verdwijnt in de vuilniszak die met de vuilniswagen meegaat.

Samen met de andere rotzooi ligt Stoffertje in de grote vuilniswagen en ze komen aan bij een gigantisch grote vuilnisbelt buiten de stad. Al het vuilnis wordt op een grote bult gestort en Stoffertje rolt van de grote bult naar beneden. Daar komt hij veel soortgenoten tegen waaronder ook veel blikken, maar wat is nu de juiste blik? Zit zijn Blikje hier tussen? Stoffertje zoekt op de grote vuilnisbelt en roept naar Blikje… Dan hoort hij in de verte geroep en het klinkt alsof er iemand naar Stoffertje roept. Het is een vrouwenstem en hij probeert dichterbij de stem te komen. Dan komt hij bij een andere bult en Stoffertje lijkt heel dichtbij Blikje te zijn. Daar begint hij te graven want hij weet ondertussen zeker dat het zijn grote liefde Blikje is…

Stoffertje graaft en graaft en de hele bult is ondertussen uitgekamd. En jawel, helemaal onderop lag Blikje, helemaal bedolven onder de hoge bult met rotzooi. Dan merkt Stoffertje dat Blikje niet meer reageert en hij kijkt sip… Ze zal toch niet dood zijn?! Hij geeft Blikje mond op mond beademing en na een paar keer klinkt een hoop gehoest en lijkt het alsof Blikje weer bij komt. Blikje ligt in Stoffertje ’s armen en ze zijn zó blij dat ze elkaar na een lange zoektocht weer hebben teruggevonden! Eindelijk zijn ze weer bij elkaar en nu willen ze elkaar nooit meer laten gaan! Vol van verbondenheid hebben ze op de vuilnisbelt een touwtje gevonden die ze aan elkaar vast kunnen maken. Als ze gaan slapen zijn ze bij elkaar en in elkaar ’s armen vallen ze dan in slaap en worden ze wakker.

Elke ochtend volgt er een goedemorgen kus en een knuffel en samen gaan ze een missie aan… Ze willen de wereld een stuk schoner gaan maken en beginnen maar eens in hun eigen stad. Elke straat, elke stoep wordt grondig door Stoffertje en Blikje schoongemaakt en langzamerhand begint de stad weer meer te blinken. Mensen lopen met een gelukkige blik over de straten en ze hebben het lef ook niet meer om zomaar dingen op straat te smijten. Dán krijgen ze met Stoffertje en Blikje te maken en denk eraan, maak die twee niet boos! De stad is na een paar weken helemaal schoon en hun volgende doel is het schoonmaken van de hele wereld. Ze komen via via in het vliegtuig terecht en beginnen aan hun lange vlucht aan ‘het verbeteren van de wereld’.

Liefdevol poetsen ze, vegen ze en vangen ze de rotzooi op en gooien het in de bijhorende prullenbakken of containers. Langzaamaan begint de wereld steeds meer kleur en schoonheid te krijgen en natuurlijk zijn er vele ‘stoffertjes en blikjes’ die daaraan meehelpen. Het initiatief is van Stoffertje en Blikje gekomen en dit leeft voort… Over elk continent, elke dorp, elke stad en zelfs onder water wordt opgeruimd… Broertjes en zusjes Net en overgrootvader de Oppaktang kunnen daar komen waar Stoffertje en Blikje niet kunnen komen en zo vormen ze een groot schoonmaakteam van over de hele wereld…… Het is een opgave, maar er komt een tijd dat het ze hopelijk zal lukken om de hele wereld schoon te krijgen!

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *