Tokkie de wipkip

Het is zes uur ’s morgens en Tokkie de wipkip hoort de haan kraaien. Het is tijd om op te staan denkt hij bij zichzelf en hij begint de hele buurt bij elkaar te kakelen. Dan legt hij al kakelend een gouden ei en niemand weet precies wat dát betekent. Mensen vragen zich alleen af wat het waard is maar in dit verhaal betekent het gouden ei vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid in mens, natuur en alles eromheen. Mens en dier staat op en maakt zich klaar voor de sleur van elke dag. Echter is er één verschil, want de liefde is volop aanwezig! Tijdens het ontbijt wordt er door iedereen liefdevol omarmd en geknuffeld. Ze vinden het moeilijk om naar het werk te gaan omdat ze een paar uur gescheiden van elkaar zijn…

De boer komt het gouden ei halen en kijkt verbaasd… Wauw! Een gouden ei is wat de boer zegt en hij pakt het op. Dan komt Haantje, de boerin bij hem en samen kijken ze aandachtig naar het gouden ei. Dan pakt Haantje de boer vast en kust hem op de mond. De boer, genaamd Pim pakt zijn vrouw vast en knuffelen bij het kippenhok. Omarmd staan ze elkaar aan te kijken en ze laten elkaar weten dat ze van elkaar houden. Romantisch lopen ze langs de koeien en die loeien op ritme terwijl het liefdespaar samen de beesten voert. Je zou haast denken dat het een boer zoekt vrouw situatie is maar de twee zijn ondanks alle voors en tegens al vijftig jaar dolgelukkig met elkaar. Alleen is het vandaag een bijzondere dag, want met het gouden ei worden ze nóg meer overspoeld met liefde, net als iedereen!

Dan is de werkdag voorbij en iedereen komt thuis. Met een enorme knuffel verwelkomt iedereen elkaar. Boerin Haantje kijkt in het hok en ziet dat er nog een ei bij is gekomen… Van goud! Twee gouden eieren, dat moeten wel héél bijzondere kuikens worden! Een periode vol van liefde breekt aan en dat allemaal dankzij Tokkie ‘s gouden eieren. Eén ervan komt uit en het kuikentje fladdert en rent door de ren. Nieuw leven, zowel in geboorte als opnieuw of sterker ontstane liefde. Dichter naar elkaar groeien en elkaar extra laten zien dat men van elkaar houdt… Wát prachtig! Elke dag opnieuw, elke dag beginnend met de knuffel en aan het eind van de dag een zoentje bovenop het hoofd. Elke week gaat men op vrijdag samen uit eten met als afsluiting een leuk liefdevol cadeautje. Mensen zijn nog steeds vol van liefde en ellende is er niet meer… Iedereen lacht, iedereen spreekt, iedereen ziet elkaar weer! Vreugde, kleurrijk en liefdevol kijkt men naar elkaar om!

Even later komt het andere gouden ei uit en dan kakelt Tokkie de wipkip opnieuw de hele buurt bij elkaar. Beide gouden eieren zijn gebarsten, twee prachtige kuikens zijn eruit ontstaan en iedereen leeft nog lang en gelukkig, liefdevol gelukkig! Het duurt niet lang of er komen negen maanden later veel nieuwe baby ’s bij in de wijk. Er is behoorlijk veel liefde geuit en Tokkie de wipkip heeft de afgelopen tijd bij elke geboorte een gouden ei gelegd! Nu zou men denken, het komt door de wipkip, maar het zijn de mensen die de gouden eieren hebben veroorzaakt met elke geboorte van nieuw leven! De postbode heeft het druk met het rondbrengen van geboortekaartjes in de hele buurt en ook hijzelf verwacht elk moment zijn eerste kindje. Tokkie de wipkip is blijkbaar gevoelig voor geboortes en krijgt daarom gouden eieren. Een bijzonder dier en iedereen wil hem aanschouwen. Boer Pim en boerin Haantje kijken trots naar elkaar en krijgen dan hun dochter op bezoek…

Dochter Veertje heeft fantastisch nieuws! Ze verwacht over een tijdje haar eerste kindje. Al juichend omhelzen ze elkaar en Tokkie de wipkip kakelt vrolijk verder. Overal is vreugde, overal is nieuw leven en overal is nieuw streven… En dat op een wereld die steeds verdrietiger lijkt te worden! Het voorbeeld is er gelukkig nog steeds, ookal is dit hele verhaaltje fictie. Zolang de voorbeelden van een liefdevol leven er nog is, dan hoeft het niet alleen maar mis te gaan. Er is dan altijd kans op vreugde in een wereld die vol van zonde is. Gelukkig is er nog genoeg vreugde, ookal lijkt dat voor veel mensen ver weg… Vreugde hoeft in het echte leven niet te ontstaan uit gouden eieren, maar ach… Als we de fictie nu kunnen gebruiken om het voorbeeld te laten zien en zo een steentje bij kunnen dragen om de wereld aangenamer te blijven maken! Wij allemaal, met in gedachten de wipkip die Tokkie heet en de vreugde die er overheerst. Gouden fictie, kun je wel zeggen!

Boerin Haantje, boer Pim en dochter Veertje leven nog lang en gelukkig. Dochtertje Vera aait haar opa over de bol en geeft oma een kus op de wang. Tokkie maakt het ook goed en de kuikens? Die zijn een stukje ouder en elk jong kipje heeft een aparte kakeltoon. De één klinkt als een saxofoon, de ander als een klarinet. Wéér de ander klinkt als een trompet en die daar in de hoek klinkt als de fluit van de treinmachinist. Zo ontstaat er een levende muziekgroep lijkt het wel, maar het zijn gewoon de kippen van de familie Kakelvers. En waarom Tokkie een wipkip genoemd wordt? Hij houdt ervan om te wippen op z ‘n stokkie en elke ochtend samen met de kraaiende haan de mensen wakker te kakelen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *