Het kaboutertje met zijn grote neus…

Hij heeft een grote neus waar hij veel mee kan ruiken, houdt van bruine bonen waarna hij enorm aan de wind gaat en met zijn grote oren hoort hij alleen wat hij wil horen… Dit is kabouter Floris! Hij leeft in een groot bos in een holletje samen met zijn vrouw, ook kabouter, en zij luistert naar de naam Iris. De kabouterfamilie is voor veel mensen nog onbekend maar in werkelijkheid horen dorpsbewoners, dus mensen, aan de rand van het bos soms wel rare geluiden die klinken als keiharde scheten. Daarnaast ruiken ze vaak de geur van bruine bonen uit het bos, maar niemand heeft het bos ooit uitgekamd omdat ze dat niet belangrijk genoeg vinden. De plaatselijke krant heeft een column met het ‘schetenmysterie’ dat uiteraard nog steeds niet is opgelost. De plaatselijke media moeten ook wat te vertellen hebben, want het is best wel een saai dorp daar aan de rand van het bos. Nog wel in ieder geval…

Floris is klaar met zijn houthakkerswerk en hij loopt naar zijn holletje waar zijn lieve vrouw op hem zit te wachten. Voordat ze gaan eten gaan ze eerst een uur lang stevig aan de knuffel en dan pas hebben ze écht trek om te eten. Vier dagen in de week worden er bruine bonen gekookt met krielaardappels en een heerlijk stukje vlees. Als sausje bereidt kabouter Iris bijna altijd jam met wat poedersuiker eroverheen en zo is het menu compleet. Wij mensen beginnen misschien al misselijk te worden van deze combinatie, maar vergeet niet, kabouters zijn niet zoals mensen. Hun smaakpupillen zijn nét weer iets anders en hun kookkunsten die overmeesteren dat van de meeste mensen. In het holletje hebben de kabouters vier kamers, namelijk een woonkamer, een keuken met een kookeilandje, een slaapkamer en een danszaal. Dansen is namelijk een grote hobby en elke avond is het weer feest met de kabouterdans.

Floris met zijn grote oren en grote neus, zoals de titel ook al vertelt, heeft ooit een ongelukje gehad. Hij at een keer teveel wortels in de pap en in de loop der jaren werden zijn neus en oren daardoor groter. Een voordeel hiervan is dus zijn toename van geur en gehoor en… Zijn vrouw bleef onvoorwaardelijk van hem houden! Floris gaat op een ochtend naar zijn werk om weer hout te hakken en onderweg komt hij een boze vos tegen. De vos probeert hem te pakken maar nét op tijd pakt Floris de achterpoot van de vos vast en slingert hem als een lasso rond en uiteindelijk werpt hij de vos keihard tegen een boom. Die is voorlopig genezen zegt Floris en hij loopt rustig verder naar zijn werk. Eenmaal aangekomen komt hij z ‘n collega ‘s tegen en met een kaboutergroet beginnen ze hun werkdag. Tussen de middag trakteert collega Bertje op bonensoep want hij is jarig. Samen peuzelen ze het in de middagpauze op en dan gebeurt er iets onverwachts…

Floris krijgt last van enorme winderigheid en deze is zó krachtig dat alle opgestapelde boomstammen beginnen te rollen en dat allemaal naar het dorp. Het hele dorp schrikt op en ze worden overvallen met rollend hout. Dan zal de eerste ontmoeting met kabouters en mensen plaatsvinden en gek genoeg gebeurt dit zonder ook maar één verkeerde opmerking of ruzie. Het hout brengt gelukkig niet teveel schade en geen grote schade, dus samen met elkaar repareren ze wat door de kabouters kapot is gegaan en wonderlijk genoeg worden ze grootse vrienden. Men is zo intelligent om ruimteschepen de ruimte in te sturen om te zoeken naar buitenaards leven, maar niemand heeft gedacht dat ze het dichterbij hebben kunnen vinden… Miljoenen over de balk gegooid en geen enkele alien… Geen rode cent over de balk en kijk eens wat een lieve kaboutertjes en vooral die éne… Die met die grote oren en grote neus… Dat is toch wel de meest leuke!

Een vlieglesje met de grote oren van Floris, dat is waar iedereen wel interesse in heeft. Daarom besluit Floris ook per direct ontslag te nemen bij het houtbedrijf en vanaf heden is hij vlieginstructeur. Dagelijks krijgt hij er steeds meer leerlingen bij want door de ontmoeting met de mensen blijken er nog veel meer kabouter-kolonies te bestaan en wereldwijd komen ze naar Floris om te vliegen met zijn grote oren. Daar waar zijn neus de geur ruikt van de grote M aan de snelweg of in de stad maakt hij altijd even een noodlanding om even bij te tanken van een heerlijke burger. Maar aan alles komt een einde, dus ook aan de pret van de nog maar pas ontstane vlieginstructeur. Wees niet bang… Het is geen einde voor altijd! Ook de kabouters hebben weekend, dus is het tijd om even een lange pauze te nemen van twee dagen en heerlijk te genieten van het leven naast keihard werken. De zaterdagavond dansvloer wordt opgemaakt en het feest kan beginnen!

Er is genoeg te drinken en verrukkelijk eten!  De bruine bonen zijn trouwens altijd gratis! Dus… Het wordt niet alleen een spetterende zaterdagavond, maar ook een knallend feest! Het dansen en gejuich gaat even door en uiteindelijk wordt op de ondertussen al vroege zondagochtend het feest afgesloten met een knalbal! De jury, dat zijn altijd de burgemeester, de politie-sheriff en de schoolmeester beoordelen wie er ten eerste het netste uitziet en het hardst kan knallen na een lekkere avond feesten met bruine bonen. De winnaar krijgt een week lang de gouden kidneyboon, maar helaas… Na een week is de kans groot dat hij het weer moet inleveren aan de nieuwe winnaar. Niet getreurd, iedereen kan meerdere keren per jaar deze prijs winnen! Op zondagochtend gaat iedereen naar de kerk en wordt er altijd trouw gebeden voor gezondheid en geluk. Natuurlijk staat dankbaarheid ook hoog in het vaandel! Kabouter Floris, zijn vrouw Iris en de hele kaboutergeneratie leeft nog lang en gelukkig……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *