Nederland, dat mooie landje…

Nederland, dat mooie intelligente landje in West Europa! Wij, zo ‘n zeventien miljoen mensen die lager dan de zeespiegel kunnen leven omdat we de meest geavanceerde technieken beschikken om water tegen te houden door weer en wind! Wij die stuwen om op ons vruchtbare land tulpen te kunnen telen of de lekkerste kaas kunnen maken voorop onze boterham of heerlijk ‘s avonds bij de koffie of een wijntje. Holland, ook wel bekend om de dancemuziek die overal door de speakers knalt, over de hele wereld!

Rijkdom, dat is wat we hebben… Want we hebben bijna allemaal een dak boven ons hoofd! We hoeven gelukkig geen honger te hebben, want er is vaak voor iedereen een uitkering als het tegenzit, en als je het even zwaar hebt is er altijd nog het laagste schap in de supermarkt of de voedselbank. Kapotte kleren is not-done, want kledingbanken bestaan er! Wij, dat kleine kikkerlandje aan de Noordzee en Waddenzee… Als het stormt in ons hoofd of in ons hart, letterlijk of figuurlijk, dan staan we voor elkaar klaar met een bord boerenkool! Samen eten, daarna schouder aan schouder!

Turk, Marokkaan, Surinamer, Christen, Boeddhist, Islam… Elke mening telt! Wij zijn het land dat iedere cultuur accepteert en vrienden voor het leven kunnen zijn! Wij, de cultuursnuivers smikkelen van elkaar ‘s eten, maar vinden het oh zo interessant om naar hun dagelijks leven te kijken! Welke bijbel, welke kerk, kleedje of niet, schoenen uit of niet… We accepteren het van elkaar omdat we als Nederlanders van elkaar houden! Als broers en zusters van God onze vader en Jezus zijn zoon! Fietsers die tussen en langs ons heen fietsen en het gaat altijd net goed! De vriendelijke hand van links – of rechtsaf, of helemaal niets en tóch door kunnen fietsen…

Den Haag, daar waar ons land wordt geregeerd! De één een malloot met zijn stikstofbeleid, de ander behulpzaam met minder kloof tussen arm en rijk! Links, rechts, paars of Rutte, wij kunnen klagen als de beste, maar dat Malieveld is voorlopig nog niet te klein! De zorgpremies die steeds hoger worden, dat is een wond voor veel Nederlanders die moeilijk te plakken is, maar we betálen hem maar gewoon… Hoe we het doen, doen we het! De zorg is goed, daarom wordt het zo duur, de ander klaagt zich helemaal hees en walgt van het hoge eigen risico! Al met al blijven we gewoon die trotse Nederlanders… En als dat niet naar Den Haag is, dan wel naar elkaar!

Sinterklaas die met stoomboot of trein het land in komt met zijn pieten, ook dát is Nederland! De pepernoten, speculaas, marsepein, dat hoort toch bij zwarte piet zoals we die kennen? Die donkere kindervriend die altijd met een zak snoep bij zich kinderen een lach van genot op hun gezicht brengt! Cadeau ‘s als je lief bent geweest, de roe als je stout bent geweest, maar onze Sint is altijd nog vergevingsgezind! Dus cadeaus voor iedereen… En, zodra Sint en pieten weer vertrekt, gauw de kerstboom en versiering van de zolder! December is feestmaand! Zoals elk jaar komen we weer een paar kilo aan van alle december-lekkernij!

Ter afsluiting van die feestmaand en het oude jaar willen we natuurlijk allemaal de beste zijn met onze oliebollen… Gelukkig nieuwjaar met vuurwerk of een flinke fik aan het strand, dát is oud en nieuw in ons mooie land. ‘Gelukkig nieuwjaar’ willen we het liefst tegen iedereen zeggen met onze stoere muts op tijdens de nieuwjaarsduik en tenslotte genieten we van die heerlijke soep of rookworst! Zal die Elfstedentocht er dit (nieuwe) jaar wél komen? Indien niet, dan zwemmen we hem toch in de zomer? We geven niet gauw op!

Nederland, een land waar we veilig mogen zijn… Waar we onze mening mogen uitspreken zonder de kogel en waar we elke kerk toelaten! Sint, pieten en de kerstman elkaar kunnen passeren en de geur van elk gerecht van élke plek op de wereld geroken kan worden en geproefd! De winkelstraat met tussen de vele winkels kebab, pizza, patat, doner, Chinees en Indisch die de prijs laaghouden! Een zeer ruime menukaart met vriendelijk personeel! Wij Nederlanders die genieten in de parken en aan de stranden als de temperatuur de twintig graden aantikt en de schaatsen onderbinden zodra het water is bevroren met een dikke laag ijs… Zullen we het zo houden?!

Reageren op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *