Ine Miene Mannetje

Ine Miene Mannetje, met zijn donkerbruine pak en zijn zwarte hoed staat hij bekend in de stad, en vooral op de markt! Hij groet willekeurig mensen door zijn hoed af te doen en netjes naar voren te buigen. “Goedemorgen mevrouw of meneer”, het gaat een mooie dag voor u worden! Vervolgens kijkt een enkeling verbaasd, de ander glimlacht en weer een ander kijkt naar de lucht om te kijken of de zon al doorbreekt…

Wat mankeert hem! Is hij wel helemaal honderd fluisteren sommigen onder elkaar. Dát hoort Jan, ons Ine Miene Mannetje en loopt naar ze toe. “Ik ben uw boodschapper, en ik mag u vertellen dat u veel geluk te wachten staat! Noem me alstublieft niet gek…” Vandaag is de dag dat u wat zult merken aan uw pijn waar u al lang last van heeft. En dat blijkt te kloppen, want een paar uur later is de rugpijn bij de bouwvakker weg! Niet voor even, maar voor altijd! Zélfs in de scan kunnen ze niets meer vinden… En de anderen van het groepje waar Jan op af liep… Zij werden op dezelfde dag grote vrienden en gingen samen op vakantie naar Spanje waar ze even later met veel plezier bleven wonen en hun eigen sinaasappelkwekerij begonnen!

Op een dag loopt ‘Ine Miene Mannetje Jan’ langs een eenzame vrijgezelle jongeman, hij heeft een verleden met alcohol en drugs omdat hij van het ene op het andere moment op straat is gezet door zijn ex-vriendin. Zijn vertrouwen is hij in alles en iedereen kwijtgeraakt, en dat straalt hij ook uit, zélfs naar Jan! Terwijl Jan de jongen aanspreekt wordt hij onderbroken en krijgt hij heel verbitterd een naar antwoord te horen! Een paar dagen later treffen Jan en de ‘niet meer vrijgezelle’ jongeman elkaar weer en komen ze samen aan de praat. Sorry klinkt er van de jongen en wat blijkt?! Er was ook een verbitterde vrijgezelle jongevrouw en zij reageerde toen op dezelfde niet leuke manier naar Jan! Achteraf blijkt dat de beiden elkaar op dezelfde dag nog hebben ontmoet!

De jongeman- en vrouw hebben elkaar ontmoet in een park. Ze kwamen er aan de praat en vanaf dat moment kwam er meer…… Er was ineens geen bitterheid meer en sinds heel lange tijd was er bij beiden weer een vrolijk en ‘verliefd’ gezicht te zien! Hoeveel ze van elkaar houden is niet te beschrijven, nét een godsgeschenk direct uit de hemel! Zowel Jan als het stelletje praten nog even voort en verlaten elkaar met een groet. Dan komt er een crimineel die is opgepakt door de politie langs. Jan schreeuwt ze na “Vandaag is de dag dat u iets heel moois zal beleven!”. En inderdaad, de politieman die de crimineel vasthad kreeg te horen dat hij vader wordt van een meisje… En de crimineel? Die werd dezelfde dag weer vrijgelaten met een waarschuwing! Hij moest een dag meehelpen met de schoonmaak van de winkel waar hij heeft gestolen en ontmoet daar zijn partner voor het leven! Namelijk de schoonmaakster die er al langer werkt, de dochter van de baas……

Op een dag staat Jan een visje op de markt te eten, en even later komt er een vader langs die zijn zoon al jarenlang niet meer heeft gezien. Jan begroet de vader en geeft hem dezelfde boodschap als al die anderen. Op hetzelfde moment komt hij zijn zoon tegen die achter de kraam staat tegenover de visboer en ze springen elkaar in de armen! Tranen van geluk ontstaan er en de twee praten uit wat er is gebeurd… Even later lopen ze dolgelukkig weg en zijn voor de rest van hun leven weer herenigd. Dan het kind, dat kind dat niet luistert. Hij schreeuwt, en wat blijkt… hij mist zijn knuffel die door andere jochies is gesloopt op zijn laatste schooldag. Jan pakt de mooie bruine beer die hij heeft gerepareerd en geeft het terug aan het jochie. Wát een vreugde!!! En de vrouw, die begint spontaan van vreugde te huilen…

Maar dan, Jan komt op een dag niet terug… zélfs niet meer op de markt! Een hele week daarop blijft hij ook weg. Mensen vragen zich af wat er is gebeurd en veel mensen vrezen het ergste! Dát blijkt waar te zijn, onze ‘Ine Miene Mannetje’ Jan is niet meer onder ons…… Hij krijgt een waardig afscheid en een prachtige herinnering van een prachtig mens blijft bij velen achter. Op de markt wordt een gedenkbeeldje geplaatst en bij de officiële onthulling staat bijna de hele stad te applaudisseren! Vele mensen die Jan blij heeft gemaakt tonen nog een laatste groet! Vanaf nu is alles een herinnering, énkel een herinnering…… Een herinnering aan een oude man die niet alleen de boodschap bracht, maar ook voor iedereen een luisterend oor was! Veel mensen die hij uit de problemen heeft geholpen en heeft getroost… Veel mensen die alleen hij een antwoord kon geven met een wens die uitkwam! Ine Miene Mannetje, een bijzonder persoon, leeft in gedachte voort!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *