Water, het gaat overal!

Water, waar je ook bent, het stroomt overal om ons heen. Oceaan, zee, rivier, kanaal of een meer, de stroming zoekt leven! Daar waar leven is baant het zich verder. We drinken het, gebruiken het om ons te douchen en te wassen, maar ook om het groen, zoals planten en bomen om ons heen te laten blinken! Water, waarvan het meeste is te vinden op aarde, wordt afgetakt en gaat alle kanten op, maar waar blijven de droge gebieden? Daar waar dorst is, daar waar honger is, en daar waar alles uitsterft? Het blijkt maar weer dat sommige mensen zelfs dáár niet van af kunnen blijven, we de natuur eerder om zeep helpen dan het zijn eigen gang te laten gaan en indien nodig te herstellen…

Voor niets, dát is hoe water vanuit de oceanen, zeeën en rivieren, maar ook de meren, naar ons toe komt. Een geschenk om in onze basis levensbehoefte te kunnen voldoen. Want, er is uiteindelijk ook water nodig om dat pak cornflakes dat ‘s morgens op tafel staat te kunnen produceren… En wat dacht je van je bord met spruiten en een lekker stuk vlees (voor de niet vegetariërs onder ons), kunnen we dat al geheel kunstmatig produceren? Want, beste lezer, het is 2019 en met behulp van computers en machines denken we dat toch allemaal te kunnen? Hoe houden we die apparaten koel? Nee, dat gebeurt niet met een pakje boter…

Regen, om niet te vergeten, gratis en voor niets, mengt zich met de stroming van het water en besproeit ons allemaal! Zomaar, omdat het vanuit de lucht komt en wij gelukkig het weer nog niet kunnen beïnvloeden, of toch wel?! Wereldwijd met het ‘viesmaken’ van onze atmosfeer? De stroom water die steeds vuiler wordt? Vuil dat in veel landen de kraan doorkomt zonder te zijn gezuiverd. Ziekte en bacteriën die de overhand nemen en waarbij je naar de supermarkt moet voor ‘schoon water’. Wij Nederlanders, we zijn met ons allen verwend! De kraan die we opendraaien is betrouwbaar omdat er schoon drinkwater uitkomt. Waterschappen en andere waterbedrijven die ervoor zorgen dat we ons leven, ons voedsel en onze schoonheid kunnen vasthouden…

Water is geluid, nét als een warme zomerdag geluid kan geven van insecten. Verkoelend daar waar hitte is, maar soms ook verkoelend om bij te komen van een drukke dag op het werk of op school. De hond die je hoort smakken boven zijn waterbak, want ook Bello moet niet droog komen te staan! De broek die smerig wordt als Bello aan je geroken heeft of opeens tegen je aan springt. Een lach of een snauw, Bello heeft het gedaan! Ook dat is water, namelijk het geven van emoties! Dezelfde emoties die een zanger met zijn gitaar aan het publiek deelt. Het glaasje water dat zoveel klanken kan geven omdat je keel niet uitdroogt, dus je stem blijft functioneren. De songtekst “I Follow Water” geldt voor iedereen, want we kunnen niet zonder! Het glaasje aanmaaklimonade van opa of oma, want wat is er niet lekkerder qua gezond drinken dan dat?

Dijken, dammen, stuwen, kijk er eens goed naar maar kijk er ook eens omheen! Zie je de pracht van de natuur? En vooral het water dat dát mogelijk maakt? Zie je de reigers, eenden, vogels, en als je goed oplet vissen? Wat denk je bij jezelf? Met goede hulp, dat komt uit mensen met een goed hart voor natuur en samenleving brengen we dit ‘toch effe’ tot een goede en veilige situatie voor alles en iedereen. Elke ochtend beginnend bij de koffie-automaat ter voorbereiding, gaan de helden van het water weer op pad of bedenken weer wat nieuws voor mens en natuur! Nieuwe veiligheid en herstel van soms voorkomend geweld door het weer! En tóch kent water ook een ander speciaal natuurverschijnsel. Misschien ook wel een beloning… je hoeft er alleen even voor naar buiten te gaan en naar boven te kijken… De regenboog die kleurrijk over ons heen staat en kleur geeft aan alles wat voeding biedt… namelijk het water.

“Water, waar heb je het haast niet voor nodig?”

2 reacties

  • Elze

    Wat een mooi Natuurverhaal,! Inderdaad wij staan véél te weinig stil bij alle goeds dat water biedt! We vinden het “zo gewoon” maar dat is het absoluut niet! Jij omschrijft dat heel mooi in dit verhaal. Dank daarvoor. Want …waar zouden we zijn zònder schoon water…..??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *