Vrijgezelle ‘Joop’

Joop, 38 jaar, is gehecht aan zijn huisje. Hij werkt in een kledingzaak en in zijn vrije tijd gaat hij sporten. Daarnaast gaat hij meerdere keren in de week naar de kroeg, drinkt er een paar pilsjes en gaat daarna naar huis. Het eten trekt hij uit een automaat of haalt hij aan de balie. Drinken bestaat uit alcohol of frisdrank. Joop, iets aan de zware kant ploft ‘s avonds neer voor de TV en zapt… eindeloos totdat hij er genoeg van heeft en zet dan de TV uit. Dat was weer een dag, zoals alle anderen, denkt hij bij zichzelf. De gordijnen gaan dicht en hij gaat op zijn tweepersoonsbed liggen. Niemand ligt naast hem, dus de warme kruik is zijn dubbele deken!

Elke naderende werkdag staat Joop op om te werken. Op maandagochtend vol met teleurstelling door eenzaamheid en soms een kater van de drank. Hij doucht zich en bereidt zich voor om naar zijn werk te gaan. Het is stil in huis en op zijn telefoon is, zoals altijd geen appje te bekennen. Er is één lichtpuntje… Hij ziet en spreekt weer mensen op zijn werk. Iedereen heeft een top weekend gehad, uit wezen eten of een weekendje weg. “Vrijgezelle Joop” antwoordt altijd hetzelfde: “ik heb niet veel bijzonders gedaan”. Hij zucht en pakt de draad van zijn werk weer op. Het is twaalf uur en Joop gaat eten met zijn collega ‘s. De leukste en spannendste verhalen gaan nog steeds in de groep rond, maar Joop luistert alleen maar…

In de kantine haalt Joop een vette hap, maar de vette hap begint hem een buikje te geven. Joop is licht depressief aan het worden waardoor hij zijn sport langzamerhand vervangt voor méér kroeg of ‘zapavond’. Hij voelt zich steeds eenzamer en de bankrekening begint nogal te slinken. Een groot deel wordt uitgegeven aan drank, snacks en materialisme, want Joop wil altijd het nieuwste van het nieuwste hebben. Hij wil toch ook wat te vertellen hebben, omdat hij geen sociaal leven heeft dan maar met materialisme. Maar, ome Joop, waarom is het allemaal zover gekomen? Vraagt zijn neefje. Het verhaal gaat verder naar zijn verleden waarbij hij veel heeft laten schieten.

Vroeger heeft Joop veel laten schieten omdat hij niet met zijn vrienden meewilde om uit te gaan. Hij had altijd andere bezigheden. De éne keer was het zijn sport, de andere keer zijn auto. Hij had een oldtimer en daar kon hij niet genoeg van krijgen. Zélfs ‘s avonds was ‘ome Joop’ in de garage om aan de auto te sleutelen. Maar de échte reden diep in zijn hart? Daar praat Joop niet zovaak over want dat raakt hem te diep! Het heeft te maken met verlegenheid en onzekerheid. Waarom? Hij heeft een beetje flaporen en een iets grotere neus dan anderen. Het valt niet op als je hem ziet! Ooit waren er twee leuke knappe meiden die hem zagen staan, en niet alleen om zijn uiterlijk!

Joop is met beide vrouwen uit geweest, achter elkaar, want hij wilde niemand besodemieteren! Ondanks de gezellige avonden bleef het echter bij vriendschap, want Joop was toendertijd alleen maar geïnteresseerd in auto ‘s en voetbal, net zoals nu! Doordat hij van alle luxe was voorzien, ging de praatstof alleen maar daarover. De dates vonden uiteindelijk plaats in de garage of bij de sporthal… iets anders zat er niet meer in! Ondanks alles was Joop smoorverliefd op de meiden. Helaas ging het allemaal niet lukken, want er is uiteraard meer in het leven dan alleen maar auto ‘s, sport en luxe. Terug naar nu, waar er iets ‘vreemds gebeurt’.

Op een dag wordt Joop op een mooie lentedag wakker en zet zijn raam open. Hij heeft bijna alle luxe door het raam gegooid en er volgde een harde knal! Hij ruimt het even later op en loopt naar de garage waar zijn oldtimer staat. Hij maakt een foto en zet het op internet voor verkoop, De keuken wordt gereed gemaakt om zelf te koken en hij gaat een gewaagde poging doen… hij belt met Martine. Martine is de laatste ex van hem en Joop vraagt of zij nog weet wie hij is… “Ja natuurlijk weet ik dat… jij was diegene die alleen maar oog heeft voor je oldtimer en je andere luxe gereedschap”. Nu niet meer! is wat Joop antwoordt en hij vraagt of hij nog een kans verdient, ookal is het vele jaren geleden. Het wordt stil aan de andere kant van de telefoon… heel stil… en er klinkt even later een diepe zucht.

Joop blijft ook stil, en terwijl zijn hart bonkt klinkt er ‘ja’ aan de andere kant. Martine komt naar Joop en hebben samen nog héél wat te bepraten. Ze zijn weer goed met elkaar en de avond en nacht duurde nog lang. Zónder drank, zónder gezap op TV, en zónder de snackbalie. Dat is voor Joop lang geleden en er komt ook een einde aan de kroeg. Voorlopig blijven ze vrienden, maar ze hebben nog nooit zulke leuke dingen gedaan als nu! Ze gaan samen op vakantie, dus zien veel van de wereld. Tijdens een wandeling in de bergen volgt er een kus op de wang… bij Joop! Zal vriendschap nu toch overgaan in een nieuwe relatie? Een herkansing? Als ik je nu eens vertel dat ze twee kinderen krijgen en samen een huis kopen met een prachtige achtertuin met uitzicht op de prachtige zee?

“Wat een open raam voor verandering kan geven, soms onbegrijpelijk”

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *